Trainen voor de halve marathon van Amsterdam, de Mizuno Halve Marathon, die plaatsvindt op 16 oktober 2016. Het is voor mij de eerste keer dat ik hier in mijn uppie voor train. De tweede keer dat ik de uitdaging aan ga. Via dit blog houd ik je op de hoogte van dit proces. Lees hier over week 1, 2 & 3, 4 en 5.

Rustige trainingsweek 6

Week 5 was best een heftig weekje. Zeker met alle hitte was ik behoorlijk moe. Naast drie keer in de week trainen voor de halve marathon sta ik ook nog ongeveer drie keer in de week in de sportschool. Ik volg namelijk nog steeds het trainingsprogramma van Personal Body Plan. Een goede combi! Want een sterk torso komt een goede loophouding ten goede. En dat voordeel merk ik. Maar het zorgde wel dat ik een beetje moe was toen ik aan week 6 begon. Alsof ze bij Runnersworld bij het maken van het schema mijn gedachten hadden gelezen: week 6 was een vrij rustige trainingsweek. Dat kon ik fysiek maar ook mentaal dus goed gebruiken!

Ik begin met een vrij korte duurloop. Dit wordt zo’n eitje dat ik het wat leuker voor mezelf maak: na ’n minuut of 10 neem ik alle tijd van de wereld om mooie hardloopfoto’s te maken. Ik geniet van de omgeving, het foto’s maken zelf, maar vooral van de vanilla sky deze zwoele nazomeravond waarna ik de rest van de loop – 40 minuten – afmaak in het donker. Zie de foto in de header!

De tweede training van week 6 is 40 minuten D2. Lekker en fijne afstand. Zeker voor in de ochtend, want dan is 40 minuten eigenlijk toch wel de max. Ik vertrek echt op tijd zodat ik nog tijd heb voor een foto maar dit keer ná de training 😉

trainen-voor-halve-marathon-week-6-en-7-

Ik zweet lekker na als ik later de ochtend de twee workout voor die dag heb: de persbijeenkomst van Röhnisch. We krijgen een barre-les. Dit is een combinatie van ballet en fitness. Heel leuk voor de afwisseling! En ik ga het de volgende dag zeker wel voelen. Mijn benen zijn best wat gewend maar 20 of 40 plie’s achter elkaar is toch wat anders voor die kuiten. De nieuwe collectie van Röhnisch is echt top, by the way. Mooie herfstkleuren! Mijn sportgarderobe kan wel een boost gebruiken.

De derde training is ook weer peanuts. 30 minuten wisselloop. Dat wil zeggen dat ik 5 om 5 snel (D3: 5.30-6.00 mpkm) en langzaam (D1: 7.00-7.30mpkm) afwissel. Nou, dat doen we met 2 vingers in de neus. Het mooie is dat ik nu wel merk dat ik mijn D3, ofwel de snelle stukken, echt flink snel kan gaan voor mijn doen. Ik merk echt progressie! In totaal ren ik onder de 6 mpkm, met een groot verschil tussen langzaam en snel. Dat voelt goe-hoooeeed!

Genoeg gechillt

Maar dan hebben we genoeg gechillt. We moeten weer aan de bak. De eerste training van week 7 is 80 minuten op D1. Lekker rustig maar dan nog is 1 uur en 20 minuten niet niks. Bovendien merk ik dat ik sneller loop dan ik ‘hoor’ te lopen voor een langzame duurloop. Ik ren uiteindelijk 12,5 km in totaal. Lekker! Maar toch wel een beetje moe de volgende dag.

trainen-voor-halve-marathon-week-6-en-7-

De tweede training is een climaxduurloop van 40 minuten. Dat wil zeggen dat je eerst de helft, ofwel 20 minuten, langzaam (D1) loopt. Dan een kwart, ofwel 10 minuten, op gemiddelde snelheid (D2) en dan nog 10 minuten snel (D3). Voor een ochtendritje best pittig. Het is ook mega benauwd en de luchtvochtigheid is ook flink hoog. Ik ben echt helemaal doorweekt als ik thuiskom.

trainen-voor-halve-marathon-week-6-en-7-

De derde en alweer laatste training voor deze week is 5 x 6 min snel (D3) afgewisseld met 5 minuten dribbelen. Kom maar op! Dat dacht ik althans. Het viel me tegen. Zonder sporthorloge of smartwatch is dat toch wel lastig. Heb mijn telefoon wel bij me maar ik kan niet meerdere tellers tegelijk hebben lopen. Ook zijn de meldingen beperkt. Ik wilde elke 6 minuten een waarschuwing maar die kreeg ik niet. Dat resulteert in steeds op je telefoon kijken of de zes minuten dan ein-de-lijk voorbij zijn.

Week 6 en 7 programma

Wil je ook meetrainen? Dit was het programma voor deze twee weken:

Week 6
Training 1 45 min. D1
Training 2 40 min. D2
Training 3 30 min. wisselduurloop

Week 7
Training 1 80 min. D1
Training 2 40 min. climaxduurloop
Training 3 5×6 min. D3 (p=5 min.)

Waarbij: D1 = langzame duurloop (ca. 7.00-7.30 minuten per km); D2 = normale duurloop (ca. 6.30-7.00 minuten per km); D3 = snelle duurloop (ca. 5.30-6.00 minuten per km)

Wil je vanaf week 1 beginnen? Kijk dan hier. Of hier voor week 2 en 3. Of hier voor week 4 en 5.

Hoe ging het deze week bij jullie? Ik zie op instagram steeds foto’s van meiden die ook voor de halve marathon aan het trainen zijn en dan ook nu echt al heel lange afstanden lopen. Vorig jaar liep ik rond deze tijd ook al wel meer dan wat ik nu heb gelopen. Dat voelt dus heel gek! Toch heb ik veel vertrouwen in dit schema van Runnersworld. Ik vind de variatie heerlijk en ik heb veel minder last van kwaaltjes dan vorig jaar. Ik ga bovendien op de snelle stukken echt heel snel voor mijn doen. Dat voelt heel goed! En niet te vergeten is 18 september de Dam tot Dam dus dan zit de lange afstand (16km) toch al wel weer in de benen. Dus, reminder voor mezelf: vergelijk jezelf alleen maar met jezelf!

Zie ik jullie volgende week? Succes met alle voorbereidingen!

X Ana