Select Page

Trainen voor de halve marathon van Amsterdam, de Mizuno Halve Marathon, die plaatsvindt op 16 oktober 2016. Het is voor mij de eerste keer dat ik hier in mijn uppie voor train. De tweede keer dat ik de uitdaging aan ga. Via dit blog houd ik je op de hoogte van dit proces. Lees hier over week 1, 2 en 3.

L-a-n-g-z-a-a-m

Langzame lopen kunnen nog zo langzaam zijn, maar als je 70 minuten achter elkaar moet bewegen op de maandagavond kan het toch best pittig zijn. En laten we vooral de hitte van afgelopen twee weken niet vergeten. Man man man!

De tweede training van week 4 was een pittige interval van 8 x 2 minuten met steeds 2 minuten dribbelen ertussen. Ik zette de wekker om 5.50, stond om 6.25 buiten. Ik sta altijd ruim op tijd op want ik ken mezelf: ik kan een beetje sloom zijn. Plus ik ben liever even echt wakker. Ik drink altijd 2 of 3 glazen water voordat ik ga rennen. Voorheen had ik altijd dorst, vooral tijdens de ochtendrun, maar nu drink ik dus vanaf dat ik wakker ben al zeker een halve liter als het niet meer is. En dat helpt!

Trainen voor halve marathon week 4 en 5
Als ik op vrijdag richting de camping vertrek met vriendinnen, neem ik mijn sportschoenen mee. Het lopen in de duinen zorgt voor mooie plaatjes. Met als gevolg: m’n vriendinnen vragen zich af waarom ik 1,5 uur weg blijf als ik zeg dat ik een 45 minuten run op de planning heb staan. Oeps! Nu mijn missie op de voet te volgen is via Instagram ben ik steeds veel langer van huis weg.  😂 Want geloof me, zo’n foto als deze heb je niet in 1 take!

Trainen voor halve marathon week 4 en 5

Door de BBQ-rook

Het wordt heter en heter en hoe later in de week hoe zwaarder het zal worden. Toch trek ik mijn hardloopschoenen op woensdag pas weer aan voor de eerste training van de vijfde trainingsweek. En ik kan je zeggen: die viel alles behalve mee. Ik wachtte tot de hitte voorbij was en vertrok om 21.15 uur van huis. Ik liep door drie verschillende parken heen. Hoewel het donker was, was de sfeer overal nog goed en hardlopen in het park was geen enkel probleem. Al moet ik zeggen dat ik niet echt geloof dat het gezond was om zoveel BBQrook in te ademen in zo’n korte tijd.

Vrijdag zet ik dan mijn wekker om 7.00 uur om te kunnen gaan rennen voordat ik mijn laptop opensla om thuis te gaan werken. Maar zoals ik hierboven al zei, soms gaat het in de ochtend allemaal wat trager en het is 9.45 voordat ik buiten sta. Met de brandende zon op mijn bolle kop. Ai!

Ik word herinnerd aan mijn ‘fout’ aan het begin van de week om pas woensdag mijn eerste training in te plannen. Want als de tweede op vrijdag is dan zou de derde op zondag zijn als ik niet 2 dagen achter elkaar wil lopen. Maar op maandag is eigenlijk training 1 van de week daarop. En dat schema – dus maandag, woensdag, vrijdag of zaterdag hardlopen – komt me veel beter uit omdat ik dan dinsdag, donderdag en vrijdag of zaterdag krachttraining kan doen. Dan is zondag mijn rustdag. Kortom: mijn hele planning in de war! Ik kies ervoor om de laatste training van de week tóch op zaterdag – de dag erna – te doen omdat het niet zo’n lange loop is en die van maandag juist weer wel. Niet zo slim… Want m’n benen waren echt heel moe en absoluut nog niet klaar voor die dag! Maar heb het overleefd. 😌

Trainen voor halve marathon week 4 en 5

Week 4 en 5 programma

Wil je ook meetrainen? Dit was het programma voor deze twee weken:

Week 4
Training 1 70 min. D1
Training 2 8×400 meter Interval (p=2 min.)
Training 3 45 min. D2

Week 5
Training 1 75 min. D1
Training 2 4×5 min. D3 (p=3 min.)
Training 3 50 min. D2

Waarbij: D1 = langzame duurloop (ca. 7.00-7.30 minuten per km); D2 = normale duurloop (ca. 6.30-7.00 minuten per km); D3 = snelle duurloop (ca. 5.30-6.00 minuten per km)

Wil je vanaf week 1 beginnen? Kijk dan hier. Of hier voor week 2 en 3.

Hoe gaat het bij jullie? Zijn jullie er een beetje klaar voor? Behalve de halve marathon ga ik eerst op 18 september de Dam tot Dam lopen. Maar ben benieuwd, want ik houd nog mijn schema aan voor de halve marathon en volgens mij heeft die niet zulke lange lopen (16km) in de planning staan. Als dat maar goed gaat! Wie gaat er nog meer de dam tot dam lopen?

X Ana