Trainen voor de halve marathon van Amsterdam, de Mizuno Halve Marathon, die plaatsvindt op 16 oktober 2016. Het is voor mij de eerste keer dat ik hier in mijn uppie voor train. De tweede keer dat ik de uitdaging aan ga. Via dit blog houd ik je op de hoogte van dit proces.

Au!

Na 12 minuten van training nummer 4 (eerste van die tweede week) knikte mijn knie naar voren. Au! Volgende stap nog erger. Doorlopen was geen optie meer. Ik wist niet wat ik meemaakte. Het deed niet verschrikkelijk veel pijn maar ik kon niet meer op mijn been landen zonder dat m’n knie een klein beetje doorzakte. Jammerend liep ik terug naar huis. Lopen deed helemaal geen pijn dus ik heb zeker nog drie keer geprobeerd of ik echt niet kon hardlopen dan we joggen. Kaka! Net op de dag dat ik voor 3 dagen naar Ibiza vertrek. Dus ik bel meteen de fysio op. Die maakt zich niet meteen zorgen. Ze geeft me wat oefeningen mee (o.a. walking lunges, statische lunges, 1 benige deadlift en 1 benige squat). Zelf was ik bang dat er misschien wel echt iets kapot was. In mijn familie zal ik namelijk niet de eerste zijn met zwakke knieën. Bovendien had ik in de week daarvoor een paar keer auto gereden en na het autorijden heb ik altijd een immense pijn aan mijn knie. Waarschijnlijk omdat ik te krampachtig zit, want autorijden vind ik één van de dingen die een mens kan doen.

Maar goed, fysio oefeningen meegenomen naar Ibiza. Keurig 2 keer per dag mijn oefeningen gedaan. Dinsdag, bijna een week nadat ik er doorheen ging, durfde ik het weer aan.

Trainen voor de halve marathon: Week 2 & 3

Voorzichtig

Er staat in mijn schema dat ik niet moet proberen om verloren trainingen in te halen. Dus ik begin bij training 1 van week 3. Super voorzichtig zette ik een paar stappen. Ik voelde nog wel wat onstabiel maar het ging wel. Gelukkig was mijn training 50 minuten maar met een slakkentempo die ik dus nu voor het eerst gehaald heb. Normaal loop in te snel maar ik probeer toch te training volgens schema want merk dat ik het toch wel lekker vind om niet altijd helemaal tot het gaatje te hoeven gaan. Bovendien is de afwisseling ook leuk!

Woensdag weer lekker de fysio oefeningen gedaan, donderdag een tempoloopje (2 x 20 min), vrijdag fysio, zaterdag 45 minuten loop. En ging gelukkig allemaal goed.

Schrik

Ik ben erg geschrokken van het voorval. Misschien klinkt het overdreven omdat het misschien dus niks was. Maar voor mijn gevoel faalde mijn lichaam heel erg en er was niks aan te doen op dat moment. En zonder directe aanleiding. Hopelijk kan ik de rest van mijn benen dus zo sterk maken dat ik alles op kan vangen. Want als ik nu toch langer eraf zou liggen zou ik toch we erg balen…!

Hoe zit dat bij jullie? Ook wel eens zoiets gehad terwijl je voor een bepaald doel aan het trainingen was? Dat je in een bepaalde flow zat maar dat je lichaam je even in de steek liet? Hoe ging of ga je daar mee om? Ik kan vast veel van je leren!

Trainen voor de halve marathon: Week 2 & 3

Week 2 & 3 programma

Wil je ook meetrainen? Dit was het programma voor deze week:

Week 2
Training 1 60 min. D1
Training 2 3×15 min. D3 (p=5 min.)
Training 3 45 min. D2

Week 3
Training 1 50 min. D1
Training 2 2×20 min. D3 (p=5 min.)
Training 3 40 min. climaxduurloop

Wil je vanaf week 1 beginnen? Kijk dan hier.

Succes!

X Ana

Ps. Wil je mijn challenge ook via Instagram volgen? @ana.banana.amsterdam