Ik ben net weer terug van een heerlijk weekje wintersport! Vier jaar geleden ben ik begonnen met snowboarden. Het duurt even, voordat je het onder de knie krijgt, maar dan heb je ook wat! Het geeft echt een kick als je uiteindelijk van iedere piste af kunt komen. In deze blog geef ik jullie een aantal tips voor snowboarden en wat handige weetjes. Welke spieren train je bij het snowboarden? Welke stretchoefeningen kun je van te voren het beste doen? Hoe survive je je eerste keer op een snowboard?

Spieren

Tijdens het snowboarden komen vooral je benen in actie. Je bovenbeenspieren, dijbeenspieren, kuitspieren en de liesspieren. Zorg dus dat je deze spieren, voordat je op wintersport gaat, wat extra aandacht geeft. Bijvoorbeeld door onderstaande oefening. Spring steeds van rechts naar links met een draai van 180 graden. Duw op het hoogste punt je bekken goed naar voren en zorg ervoor dat je bij de landing je knieën boven je tenen houdt. Doe 3 setjes van 10.

squatjump

side plank

 

Ook de wel bekende plank is goed als voorbereiding. Deze zijwaartse plank is erg goed voor je buik en rugspieren. Til daarbij ook nog je bovenste been op. Hou dit 15 sec per kant vast. 3 sets.

Als je een beginner bent, train dan ook van te voren je armspieren wat extra. Bijvoorbeeld met de push-up. Doe 3 setjes van 10

push up

push up

Je gebruikt je armen om jezelf weer op te drukken als je gevallen bent of je bindingen hebt vast gemaakt.

Maar vooral ook als je niet op tijd de sleeplift tussen je benen krijgt en je dan dus met twee armen aan de lift hangt. Dat is mij de afgelopen week gebeurd. Halverwege hield ik het niet meer en heb ik me toch maar losgelaten. Reken maar dat je dan spierpijn hebt de volgende dag!

Stretchen

De volgende oefeningen kun je doen, voordat je de piste op gaat om zo je lichaam alvast op te warmen. Hou iedere oefening ongeveer 20 sec. vast.

back stretch twist backstretch cobra backstretch roll backstretch twist 2 ball backstretch heupstretch kuitstretch

Surviving

Probeer niet stil te staan, bij wat er allemaal mis kan gaan. Heb je meer zelfvertrouwen, dan sta je steviger op je board, vind je snel je flow en val je minder. Kijk ver voor je uit. Kijk waar je naartoe gaat, zo raak je niet uit balans. Ook is het handig, als je jezelf al een beetje kunt redden op de piste, om te zien hoe de piste loopt. Zie je dat er in de verte een bergje aan komt, dan moet je snelheid maken, zodat je niet stil komt te staan. Denk niet teveel na. Als je de basis onder de knie hebt, probeer dan zo ontspannen mogelijk te staan en jezelf te laten gaan.

Last but not least. Zorg voor voldoende bescherming. Ik draag altijd een helm en polsbeschermers. Polsbreuk is de meest voorkomende blessure bij snowboarders. Ook draag ik altijd kniebeschermers en een extra sok in m’n broek voor m’n stuitje haha! Safety first!

Tip!

Volg voor je wintersport een paar lessen op een rollerbaan. Bijvoorbeeld bij: Ski-inn in Amsterdam.  www.ski-inn.nl Ik heb 8 lessen gevolgd, voordat ik de eerste keer de piste op ging. Ga ervan uit dat je flink wat smakkers maakt, maar als je uiteindelijk de echte piste op gaat, is het veel makkelijker en roets je zo de berg af.

Ski tracks app

Deze app meet o.a. de afstand en je maximale snelheid. Super leuk om zo steeds weer de strijd met jezelf aan te gaan en het tempo een beetje op te voeren.

ski track app ski track app

 


online adverteren www.m4n.nl