Master your mind: Tips voor hardlopen

Na deze blog heb je vast meteen je schoenen aan gedaan om een stukje te gaan hardlopen. En na tien of twintig minuten dacht je misschien wel: Mmm… die vijf of tien kilometer, hoe moet ik dat ooit gaan redden? Het mentale spelletje begint dan parten te spelen. Heel herkenbaar! Wat kan je hier aan doen? Master your mind!

Ik heb daar zelf behoorlijk vaak last van. Maar als ik iets goed kan is het wel mezelf voor de gek houden. Nu is dat in de meeste gevallen niet zo gunstig maar er is één moment waarop dat toch wel erg handig is: tijdens een duurloop.

Calorietjes niet invoeren in MyFitnessPall omdat ze dan niet meetellen. Niet één maar twee handjes nootjes pakken omdat mijn handen wel erg klein zijn. Jezelf beloven dat je het bij één sneetje met Nutella gaat houden maar ook niet het mes meteen afwassen… Nee, meestal is jezelf voor de gek houden niet echt aan te raden. Uiteindelijk heb je er natuurlijk alleen jezelf mee. Want wie maakt het nou wat uit hoeveel sneeën je na die ene boterham nog meer opeet? Juist, alleen jij en je toekomstige zelf. tips voor hardlopen

Maar als een echte pro heb ik mijn hoofd  nu zo getraind dat ik mezelf ook voor de gek kan houden op de momenten dat ik het wel nuttig kan inzetten. Dan ben ik dus aan het lopen, soms met een beetje tegenzin, en dan zijn dit de ‘mind tricks’ die ik toepas om tóch mijn doel te halen.

Tips voor hardlopen

Ik kan eigenlijk echt niet meer maar dan:

 • Beeld ik mij hoe het zou zijn als ik met een touw vastgeknoopt aan de persoon voor mij zou lopen. We zitten vast aan elkaar dus zolang die persoon voor me niet stopt, word ik meegetrokken.
 • Bedenk ik me dat stoppen absoluut geen optie is. Ik overtuig mezelf dat ik toch wel weet dat ik niet ga stoppen, dus dat het ook geen zin heeft om daarover na te denken.
 • Pas ik mindfulness-oefeningen toe. Ik ga met mijn aandacht uit naar de beweging die mijn benen maken, die mijn armen maken. Ik probeer mijn ademhaling te voelen en soms te tellen. Of ik luister met aandacht naar de muziek in mijn oren. Elke keer als ik merk dat mijn gedachten afdwalen, stel ik dit vast en ga weer met mijn aandacht terug naar de oefening.
 • Relativeer ik hoe ik mij voel. Wat voelt er op dat moment zo verschrikkelijk dat ik eigenlijk wil stoppen? Heb ik daadwerkelijk pijn? Last van een blessure? Is het antwoord ‘nee’ dan weet ik dat het fysiek gewoon mogelijk is om door te rennen. Dus doe ik dat ook. Als ik last heb van mijn ademhaling dan kan ik altijd nog besluiten om iets langzamer te lopen.
 • Relativeer ik nog meer: ik moet nog drie kilometer. Dat is ongeveer 18 minuten. Wat is 18 minuten nou eigenlijk? 18 minuten, dat kan ik toch makkelijk? Ik probeer ze te zien alsof het de eerste 18 minuten zijn.
 • Denk ik aan het bordje dat iemand ophield langs de route van de halve marathon. Het was een heel simpel bordje en ik moest nog zeker vijf kilometer. Ik was kapot en er ging een rottig stuk aankomen. Op het bordje dat deze persoon omhoog hield stonden drie simpele woorden waar ik ontzettend veel kracht haalde: Yes you can. Daar denk ik regelmatig aan terug! Zou deze persoon weten wat voor impact haar bordje had?

Andere ‘tricks’ die ik toepas zijn:

 • Ik sla (soms onverwachts) ergens af waardoor mijn rondje langer is. Nu móet ik wel de de geplande 10 km lopen in plaats 8.
 • Ik merk dat bij mij de laatste 2,5 à 3 km altijd het zwaarst zijn. Als ik 5 km loop, dan is eigenlijk bijna het hele rondje redelijk zwaar. Als ik 10 km loop, dan valt het ook wel mee toe de 7,5 km. Zelfs toen ik de 21 km liep waren eigenlijk alleen de laatste 3 km de meters die ik eigenlijk wilde wandelen. Dus nu houd ik daar rekening mee. Ik ren vaker grotere rondjes zodat ik meer plezier haal uit de kilometers.
 • Als ik er sneller van af wil zijn dan ga ik stukken tussendoor sprinten. Wel aan het einde dan, zodat ik daarna niet zo lang meer hoef. Dan sprint ik bijvoorbeeld de afstand tussen twee lantaarnpalen en kom ik op adem door tussen de volgende twee op normaal tempo te rennen. Ik ben er dan niet alleen sneller van af, maar het is ook nog eens goed voor je conditie! En daarna ben je extra bekaf, dus extra voldaan.

Jij hebt vast ook je eigen trucjes. Vertel het mij! Mind tricks kun je volgens mij nooit genoeg hebben;-) Hopelijk heb je hier wat aan. En misschien hoef je maar één ding te onthouden:

tips voor hardlopen

Tot slot is het hebben van de juiste hardloop gear natuurlijk belangrijk. Ik draag mijn telefoon altijd in een heuptasje, o.a. verkrijgbaar bij Bagageonline. Daarnaast is een goede outfit natuurlijk belangrijk. In de winter is het aan te raden om een reflecterend hesje of lampjes te dragen. En wat dacht je van deze sokken die je helpen bij het hardlopen? 

Lees ook: tips voor beginnende hardlopers

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more