Tips voor hardlopen op Bali

Als je mij of FollowFitgirls op instagram hebt gevolgd, dan weet je dat ik in Bali regelmatig heb hardgelopen. Terwijl we nog op ons visum wachten voor Australië (we gaan daarheen verhuizen voor werk!) vermaken we ons in Bali. In Amsterdam hebben we namelijk al huurders in ons huis zitten en ook had ik mijn baan al opgezegd. We werken nu op afstand, en dat bevalt ons eigenlijk ook wel heel goed. Ik ben dus niet echt op vakantie, waardoor ik sowieso het hardlopen zoals normaal wilde gaan oppakken. Ofja, normaal.. Er zijn dus zeker wel wat dingen om rekening mee te houden. Daarom schrijf ik in dit blog mijn tips voor hardlopen op Bali even voor je uit!

Hardlopen op Bali

Ik ga er van uit dat als je gaat hardlopen op Bali, of waar dan ook op vakantie, je al goed uitgerust bent met de juiste sportgear. Wil je nog even checken of je alles hebt? Lees dan dit blog even terug waarin ik je vertel wat ik meeneem als ik op vakantie ga. In dit blog ga ik het over andere tips voor hardlopen op Bali hebben.

Wil je hardlopen in Ubud? Check dan deze route tussen de rijstvelden!

Tip 1: Stel je verwachtingen bij

De eerste dagen dat ik in Bali was had ik geen zin. Ik had het doel gesteld om inderdaad het hardlopen als normaal op te pakken. Maar ik zag er tegenop, ik had last van een mega jetlag en ik kende de weg nog helemaal niet. Ik vertelde dit in een post op instagram en kreeg hét advies waardoor ik opeens super gemotiveerd en weer met beide benen op de grond stond: stel je verwachtingen bij. Verwacht gewoonweg niets van je zelf. Al loop je 2 kilometer en doe je daar een uur over. Alles is mooi meegenomen en het leuk hebben is belangrijker dan je doel. En dit is zó waar! Hier heb ik veel kracht uit geput! Thanks Mariëlle voor je tip! De volgende dag stond ik om half 7 buiten.

Hardlopen op Bali

Hardlopen op Bali

Stel je verwachtingen bij! Hardlopen op Bali is niet zoals thuis. Soms moet je een rivier door, of op een richeltje langs de afgrond.

Tip 2: Ga in de ochtend

Half 7, wat zeg je daar?! Ja echt. Nu ben ik altijd al een ochtendsporter maar als ik hier niet in de ochtend ga dan is het bijna niet meer te doen. Het is later op de dag niet alleen te warm maar ook te druk op straat. Zelfs als ik om half 7 buiten ben dan kan ik nog veel verkeer tegenkomen. Er zijn ook al nauwelijks stoepen, waardoor je de weg moet delen met 1 miljoen scooters. Door in de ochtend te gaan kun je enigszins vermijden dat je alleen maar uitlaatgassen inademt. Vroeg opstaan lukt mij overigens alleen als ik ook op tijd naar bed ga! Maar aangezien het in de ochtend vroeg licht wordt en in de avond vroeg donker, heb ik hier zelf weinig moeite mee. Om 22 uur naar bed is – óók op reis – hartstikke sexy 😉

Tip 3: Let op waar je loopt

Scooters, hoewel ze hier wel wat socialer rijden dan in Amsterdam, zijn niet de fijnste dingen om naast te rennen dus beter kijk je uit. Ik ren meestal aan de rechterkant van de weg (ze rijden links!) om zo tegemoetkomend verkeer goed te zien. Zeker met muziek in mijn oren is het niet fijn als de scooters van achter langs je af rijden. Soms heb je geen andere keus omdat er geen stoep is. Is er wel een stoep dan blijf het opletten: scheve tegels, gaten in de weg, putten die niet zijn afgedekt met een deksel, taludjes, hondendrollen, überhaupt honden die liggen te chillen en offers, heel veel offers (maar dan ben je wel zeker van een kwade-geestvrije-loop). Normaal is mijn advies om naar boven te kijken, naar de horizon maar hier in Bali kan je beter één oog op de weg houden.

Hardlopen op Bali

Hardlopen op Bali kan zonder stoep en met heel veel scooters een uitdaging zijn. Kijk goed waar je loopt!

Tip 4: Neem water en geld mee

Er zijn geen watertappunten waar je even bij kunt komen. Neem daarom altijd water mee. Het kan verraderlijk warm zijn, zeker als je niet méga vroeg vertrekt. Als je eenmaal de route kent dan kan je inschatten of je het redt zonder water. Ik neem ook altijd geld mee. Onlangs liep ik een langere route van 11 kilometer langs de kust van Seminyak. Ondanks dat ik zelf water had meegenomen, merkte ik dat ik echt last had van uitdroging. Waaraan te herkennen? Ik weet niet of het voor iedereen hetzelfde is maar ik heb het dan gewoon ontiegelijk zwaar en druip echt af. Ik kocht een flesje water en voelde me als herboren. Verder is het handig om geld bij je te hebben voor als je de weg terug niet meer weet of je hebt de puf niet meer, dan kun je altijd een taxi pakken.

Hardlopen op Bali

Als je gaat hardlopen op Bali, neem dan altijd geld mee! Ik was blij dat ik dit flesje water kon kopen #dorstheelveeldorst

Tip 5: Neem altijd je telefoon mee

Je gps werkt namelijk gewoon ook zonder wifi. Download desnoods de kaart zodat deze offline beschikbaar is. Je weet niet hóe vaak ik een verkeerde of doodlopende straat ingelopen ben en dan Google Maps om hulp vraag. Daarnaast is het ook handig voor noodgevallen.

Tip 6: Zorg dat je bent ingeënt tegen hondsdolheid

Ik wil je niet afschrikken, maar ik wil wel eerlijk zijn. Als ik ga hardlopen kom ik onderweg best veel (zwerf)honden tegen. Ze zijn niet altijd even blij om mij te zien en gaan blaffen of grommen. Nu ben ik niet echt bang voor honden, maar wat ik doe is ik stop met rennen en ga gewoon langzaam lopen. Ik heb nog nooit gehad dat ze dan niet kalmeerden. Soms lopen ze een stukje mee, ik geef ze niet echt aandacht maar ga dus ook niet rennen. Als ze merken dat je geen gevaar voor ze bent of niet van plan bent om in het huisje van hun baas in te breken dan zijn ze al snel minder geïnteresseerd. Toch heb ik altijd in mij achterhoofd dat wat er ook gebeurt, ik ingeënt ben tegen rabiës oftewel hondsdolheid (wat overigens alleen betekent dat je iets meer tijd heb om behandeld te worden + het is makkelijker te verkrijgen dan wanneer je niet ingeënt bent).

Hardlopen op Bali

Je gaat ze tegenkomen als je gaat hardlopen op Bali: honden. En ze zijn niet allemaal even lief als deze.

Tip 7: Just do it!

Ik hoop dat je na het lezen van tip 6 nog wel durft 😉 Merk je dat je zin hebt om te sporten op vakantie, om al het moois als hardlopend te ontdekken? Gewoon gáán! Echt hoor, zo simpel is het gewoon. Hardloopschoenen aan en de wereld ontdekken. Kom je obstakels tegen? Los ze op, loop er omheen, negeer ze! Houd gewoon punt 1 in je achterhoofd, het gaat niet worden zoals thuis. Je loopt waarschijnlijk langzamer, je neemt per ongeluk een detour: ga daar maar van uit. Maar je krijgt er wel de mooiste ervaringen voor terug!

Hardlopen op Bali

Do I need to say more? 

Sporten op vakantie

Om het hardlopen af te wisselen heb ik op andere dagen de Smoothie Bootie Guide erbij gepakt, of ben ik baantjes gaan zwemmen in het zwembad van onze accommodatie. Ik voel me echt zóveel lekkerder als ik in de ochtend mijn eigen ding heb kunnen doen en al even heb gezweet. Ik ben namelijk veel aan het werk achter mijn laptop dus ik zit veel stil. Ook doen we hier alles (ook kleine afstanden) op de scooter dus ik krijg veel minder beweging dan thuis. Ik probeer wel mijn eten wat aan te passen, maar dat vind ik veel moeilijker. In de ochtend sporten – ook op vakantie – voelt gewoon super goed. Heb jij wel eens in het buitenland hardlopen? Lijkt het je wat om te hardlopen op Bali?

X Ana

What’s in my gym bag? Een kijkje in de sporttas van Lianne

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more