Run girl Run | Tips voor een hardloopwedstrijd

Er staan weer super veel leuke hardloopevenementen voor de deur en daarom zal ik een paar handige tips geven die van belang kunnen zijn als jij mee gaat doen aan een wedstrijd of misschien wel aan je eerste wedstrijd.  Ik ga deze zomer voor het eerst meedoen aan een obstakel run. Dit houdt in dat je onderweg verschillende hindernissen tegenkomt met water, modder en obstakels. Ook heb ik me weer ingeschreven voor de 4 mijl van Groningen. Ik doe hier al aan mee sinds de middelbare school en dit is voor mij een beetje traditie. Ik hoop dit jaar onder de 35:06 te komen omdat dit vorig jaar mijn tijd was.

Mijn tips voor een hardloopwedstrijd

 1. Voorbereiding. Lees goed waar je moet zijn, hoe je er kunt komen en hoe laat je begint en in welk startvak je moet gaan staan. Meestal ontvang je alle praktische informatie. Lees deze goed door. Dit voorkomt stress. En zorg dat je op tijd komt! Vaak is het erg druk tijdens hardloopevenementen.
 2. Voeding/Vocht. Hoe langer je afstand is die je loopt, des te meer energie je lichaam vraagt. Het is daarom verstandig om de dagen daarvoor wat meer koolhydraten te eten. Ontbijt op de wedstrijddag zoals je gewend bent ( niet te veel) en eet twee uur voor de start alleen nog iets kleins zoals een krentenbol of banaan. Drink de dagen ervoor en op de dag van de wedstrijd wat meer water dan je gewend bent.  Neem tot een uur voor de wedstrijd geen drinken meer want anders heb je kans dat je moet plassen onderweg. Ook zou ik de dagen voor de wedstrijd de alcohol even laten staan;-)
 3. Wat neem ik mee? Ik pak altijd 1 dag van te voren mijn tas in. Hierin stop ik een krentenbol, bidon met water, droge kleding voor na de wedstrijd, een vuilniszak en wat kleingeld. Ik doe mijn hardloopkleding al aan zodat ik me niet hoef om te kleden. Hierop speld ik alvast mijn startnummer en mijn hardloopschoenen en sokken heb ik natuurlijk op de dag zelf ook al aan.
 4. Wat trek is aan?Ik kijk altijd een dag of 2 van te voren welk weer het wordt. Trek ik een lange of korte broek aan of een hempje of T-shirt? Hou er wel rekening mee dat je het natuurlijk warm krijgt tijdens het rennen. Ook handig is dat je een vuilniszak meeneemt. Deze kan je voor de start aandoen als je er een paar gaten in knipt voor je hoofd en je armen. Voor de wedstrijd begint gooi je deze aan de kant.
 5. Neem voldoende rust. Ik sport meestal 2 dagen van te voren niet meer en doe het de laatste week rustig aan. Zorg voor voldoende slaap, dan heb je lekker veel energie op je wedstrijddag.
 6. Begin rustig. Je ziet altijd mensen als gekken wegrennen en halverwege kom ik die dan uitgeput of zelfs lopend tegen. Je kan beter iets langzamer beginnen en je energie bewaren voor het laatste stuk.
 7. Geniet. Dit is natuurlijk erg belangrijk en moet je zeker niet vergeten. Je bent met ontzettend veel mensen die allemaal zin hebben om te rennen.  Vaak is het een gezellige sfeer met muziek en supporters. Ik krijg van de supporters soms de neiging om net even iets sneller te rennen.  En wees trots als je over de finish lijn gaat en je medaille in ontvangst neemt. You did it girl!

IMG_20141012_155409

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more