De tijd met heel veel leuke feestjes is weer aangebroken. Koningsdag is inmiddels achter de rug, maar we hebben nog vele leuke festiviteiten in het vooruitzicht. En naast dat we volop genieten van de feestjes, weten we ook dat bier, wijn en puntzakken friet met mayo niet heel bevorderend zijn voor een gezonde levensstijl. Om al het genot te schrappen gaat ons veel te ver, het moet tenslotte wel leuk blijven, maar we zijn stiekem wel benieuwd hoe je op een iets gezondere manier de festivals kunt doorkomen. Daarom vandaag enkele tips om zo gezond mogelijk te feesten.

Dikmakers bier en wijn

De wijn- en bierdrinkers onder ons drinken op een feestje al gauw heel wat calorieën weg. Droge witte wijn bevat zo’n 90 calorieën per glas van 150 ml. Een biertje van 250 ml bevat 105 kcal. Nu lijkt bier misschien een betere optie, maar qua frequentie worden er gauw meer glazen bier gedronken dan wijn. Naast bier en wijn zijn mixdrankjes de grote boosdoener. Behalve de calorieën in het alcohol (elke gram alcohol bevat 7 calorieën), werk je ook nog eens heel wat suiker naar binnen door de frisdrank.

vodka lime

Calorie-arme drankjes

Tijd om eens te kijken naar het drankje met de minste calorieën. Wodka, jenever en whisky zijn alledrie calorie-arme drankjes met ongeveer 85 calorieën per 35 ml (borrelglas). Dit lijkt misschien veel, maar gezien het hoge alcoholpercentage wordt hier weinig van genuttigd. Wil je deze drankjes calorie-arm houden, dan is het belangrijk om een verantwoorde mix te kiezen. Spa rood is de winnaar als het gaat om de frisdranken, maar je kunt ook gemakkelijk zelf limoen water maken voor een wodka lime met weinig calorieën. Tonic leek mij een vrij onschuldig frisdrankje, maar niets blijkt minder waar want een glas tonic bevat 65 calorieën.

Water!

Heel belangrijk op festivals waar de zon vaak volop schijnt, je veel in beweging bent én de alcohol vloeit is om je vochtgehalte op peil te houden. Zorg dat je voldoende water drinkt, in principe moet je na een glas alcohol een glas water drinken voor het vochtbalans. Ikzelf ben fan van de opvouwbare fles die je gemakkelijk even vult met water en zo weer op kan bergen.

Hapjes

Zorg ervoor dat je thuis goed eet zodat je even vooruit kan. Fruit en groenten zijn vaak schaars op festivals dus zorg dat je die al binnen hebt. Steeds vaker zien we biologische frieten en juice bars voorbij komen op grote evenementen waardoor we toch nog een beetje verantwoord kunnen eten. Ook altijd handig om wat noten en gezonde snacks zelf mee te nemen, verkleint de kans om naar de frikandellen en kroketten te grijpen.

Weten welke tussendoortjes verantwoord zijn? Je leest het hier