Gaat het je de ene dag nog heel goed af om gezond te eten, ga je de volgende dag hard de mist in. We herkennen dit allemaal wel denk ik. En het is ook niet zo gek dat we af en toe moeite hebben met verantwoord eten. Vooral op drukke dagen schiet het er gemakkelijk bij in en bij tijdgebrek is het nu eenmaal makkelijker om een snelle verkeerde greep te doen. Maar met de juiste voorbereiding en een aantal goede tips, kun jij ook op hectische dagen gezond eten zonder dat je hier uren werk aan kwijt bent. Wij geven je vandaag tien tips om gezond te eten, ook (en misschien wel juist) als je focus er even niet is.
1. Begin je dag goed
Het kan zijn dat je inmiddels aardig moe wordt van deze tip, maar we kunnen het niet over ons hart krijgen om hem je niet te vertellen. Een goed ontbijt is namelijk écht heel belangrijk voor een gezonde levensstijl. Zie het als brandstof die je lichaam nodig heeft om op gang te komen. En een simpele smoothie of havermoutpap kosten je slechts een paar minuten. Eventueel kun je je ontbijt de avond daarvoor al klaarmaken en meenemen naar werk/studie.
2. Gezonde snacks to go
Waar ik zelf nog weleens de fout in ga, is bij het snacken. Een tussendoortje op zijn tijd is heel lekker en ook goed om je stofwisseling op gang te houden, maar gezonde snacks zijn schaars. Menig kantine, kiosk of benzinestation bieden een enorm assortiment aan chocolade en snoepgoed aan, maar aan die verleiding willen we natuurlijk niet toegeven. Zorg er daarom voor dat je thuis je tussendoortjes klaarmaakt en deze meeneemt in je tas. Hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, want nootjes, wortels, komkommer en tomaten zijn prima geschikt. Eventueel met een hummus of almond dip voor wat extra smaak.
3. Salade als lunch
Als lunch een lekkere salade is heel gemakkelijk en met de juiste ingrediënten ook heel vullend. Kies voor gemixte sla als basis en voeg daar eventueel nog wat andere groenten aan toe. Vervolgens voeg je proteïnes toe in de vorm van kip, vis, ei of bonen. Daarna kies je voor een lekkere topping zoals zonnebloemzaadjes, amandelen, pijnboompitten of avocado. Magere dressing (olijfolie als basis is altijd goed) erover en klaar is jouw healthy lunch!
4. Een licht avondmaal
We zijn opgegroeid met het idee dat je groots moet uitpakken bij het avondeten. Aardappelen, vlees en groenten behoorden standaard tot de maaltijd. Maar een keer minderen bij het avondeten is zo slecht nog niet. Ga bijvoorbeeld eens voor een lekkere omelet met een salade of een zelfgemaakte, rijkgevulde soep.
5. Een goede voorbereiding
Inmiddels heb je al door dat alles draait om een goede voorbereiding. Dat geldt ook zeker voor het avondeten. Vooral als je in de avond nog afspraken hebt en je komt laat thuis uit je werk, schiet een hele maaltijd bereiden er vlug bij in. Door op een rustige avond wat meer rijst of pasta te koken en deze samen met groenten in de koelkast te bewaren, heb jij voor de komende dag al een groot deel van je diner klaar. Sausje toevoegen, eventueel wat vlees en opwarmen maar. Mocht je in het bezit zijn van een vriezer, kun je het voor langere tijd bewaren.
6. Avondsnack
Heb je ’s avonds vaak nog zin in iets lekkers? Zorg dan dat je niet meteen naar de koekjestrommel grijpt, maar kijk naar alternatieven. Met appel kun je bijvoorbeeld heel veel kanten op, zoals gebakken appelschijfjes met kaneel en rozijnen of appel uit de oven. Ook kun je gezonde muffins (zowel hartig als zoet) maken en deze nuttigen als verantwoord tussendoortje of als avondsnack. Verantwoord snoepen is vaak nog veel lekkerder, omdat je je er beter bij voelt.
7. Kant-en-klaarmaaltijden
Echt geen tijd om te koken? De supermarkt is zo gek nog niet. En ook al zijn we allemaal huiverig als het gaat om kant-en-klaarmaaltijden, er zijn ook verantwoorde varianten te vinden in le supermarché. Kies bijvoorbeeld voor gegrilde kip of gerookte zalm en voeg hier een salade aan toe. Of haal een soepje en vul hem zelf met extra groenten en proteïnen.
Meer inspiratie nodig voor healthy receptjes? Klik hier!