Tijd om weer op de weegschaal te staan!

Het is tijd om me te wegen en dit doe ik op de Omron VIVA weegschaal. Sta jij vaak op de weegschaal? Ik hoop niet té vaak, zeker niet als je weegschaal alleen maar informatie over je gewicht geeft. En meet je je bloeddruk regelmatig? Ik was hier zeker niet consequent mee, maar sinds ik vorig jaar via Coolblue de Omron weegschaal en Evolv bloeddrukmeter mocht testen, vind ik het leuk om af en toe te kijken hoe ik er voorsta. Maar voordat ik dit met jullie deel, wil ik eerst even een belangrijke side note maken.

Zo houd je de weegschaal te vriend

Gebruik de weegschaal op een manier die positief voor je werkt. Je kan de weegschaal prima gebruiken als reality check: “Oei, iets te veel gegeten op vakantie!” Of: “Hé wat leuk om te zien dat mijn spiermassa is gegroeid sinds ik de Smoothie Bootie Challenge ben gestart!”. Waar de weegschaal zeker niet voor bedoeld is, is voor het bepalen van jouw eigenwaarde! Mijn advies is dan ook: ga er niet té vaak op staan. Als fitgirl snap ik dat je je progressie bij wilt houden, maar daarvoor is 1 keer per week op de weegschaal staan echt meer dan voldoende. Zorg ook dat je méér meet dan alleen je gewicht. Hoe? Met de Omron VIVA weegschaal en Evolv bloeddrukmeter!

Waar de weegschaal zeker niet voor bedoeld is, is voor het bepalen van jouw eigenwaarde!

De Omron VIVA weegschaal

Het is eigenlijk geen weegschaal meer te noemen. Dit apparaat is zó geavanceerd dat het meer weg heeft van een computer of CAT-scanner. Behalve je gewicht vertelt het apparaat je vetpercentage, spiermassa en kun je je bloeddruk meten als je connectie maakt met de Evolv bloeddrukmeter. Ideaal dus als je probeert wat kilo’s kwijt te raken of wilt weten of je aankomt doordat je spiermassa is gegroeid. Doordat je deze informatie ook af kunt lezen, kijk je veel verder dan alleen je gewicht in kilo’s. Bovendien meet de Omron VIVA ook het vet rondom je organen, je viscerale vet. Want wist je dat het vet rondom je organen je veel meer vertelt over je gezondheid dan je totale vetpercentage? En de kers op de taart: een overzicht van al je metingen in een handige app verzameld op je smartphone!

Bloeddruk meten met Omron Evolv

Voor een compleet beeld is het ook raadzaam om je bloeddruk te meten. Maar wat zegt je bloeddruk eigenlijk over je gezondheid? Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. De druk die je daarmee uitoefent op de bloedvaten noem je de bloeddruk. Voortdurend een hoge bloeddruk is niet goed voor je, want het is een risicofactor voor hart- en vaatziekten (bron: Nederlandse Hartstichting).

Voordelen van thuis je bloeddruk meten

Je kent het vast wel: het moment dat je bij de huisarts een bloeddrukmeter om krijgt, krijg je het spontaan een beetje benauwd. Het witte jas syndroom wordt dit genoemd. Door een zelfmeting voorkom je dat je meting afwijkt doordat er een witte jas in de buurt is. Ook is de kans groter dat je een betere bloeddrukcontrole ervaart!

omron viva

Dit is de Omron Evolv bloeddrukmeter die je makkelijk kunt koppelen aan de Omron Viva weegschaal.

Hoe staat het er bij mij voor?

Toen ik in november op de weegschaal ging staan, ‘schrok’ ik even: ik was voor het eerst in mijn leven de 60 kilo gepasseerd. Hoewel het een prima gewicht is voor iemand van mijn lengte, merkte ik dat ik me hier niet helemaal comfortabel bij voelde. Mijn kleding zat wat strakker. Niet zo gek, want door een drukke periode had ik sporten en gezond eten minder prioriteit gegeven.

Aan de slag!

Ik was vastberaden hier iets aan te doen. Ik had er vrede mee dat het even anders was gelopen dan ik had gewild, maar als gezicht van Followfitgirls vond ik dat ik ook moest kunnen laten zien dat je ook weer uit dat sportdipje kunt komen. Wat heb ik gedaan? Met eten heb ik niet bijzonder veel veranderd, maar wel eventjes ‘opgelet’. Waar ik wél weer echt actief mee aan de slag ben, is sporten. Ik ben fan van HIIT, dus dit heb ik zowel thuis (met onze eigen challenges) als in de sportschool gedaan. Ik vind het zo heerlijk om thuis tussendoor te kunnen sporten. De keren dat ik écht de hele dag thuis zat omdat ik sinds begin 2018 weer helemaal voor mezelf werk, heb ik er voor gekozen om een sportlesje te doen bij Martini Fitness Studio, een sportschool bij mij om de hoek.

De hamvraag is natuurlijk: heb ik het gewenste effect bereikt?

Tijd om weer op de weegschaal te staan en de bloeddrukmeter weer om mijn arm te doen. Wat vertelt de Omron VIVA weegschaal mij? En hoe staat het met mijn bloeddruk?

omron viva

Het moment van de waarheid! Ik ga op de digitale Omron Viva weegschaal van Coolblue staan en ik koppel de Omron Evolv voor het meten van mijn bloeddruk.

 

[bs_row class=”row”]
[bs_col class=”col-sm-3″]
omron viva[/bs_col]
[bs_col class=”col-sm-3″]
omron viva[/bs_col]
[bs_col class=”col-sm-3″]
omron viva[/bs_col]
[bs_col class=”col-sm-3″]
omron viva[/bs_col]
[/bs_row]

omron viva

Een kind kan de was doen! Met de Evolv meet je super makkelijk je eigen bloeddruk.

Ook de band gaat weer om mijn arm (net boven mijn elleboog). Door op start te drukken gaat de band strakker zitten en wordt je bloeddruk gemeten. Het is wel belangrijk dat je ontspant en met twee voeten naast elkaar op een stoel gaat zitten. Super handig is dat de Omron Viva weegschaal en Evolv bloeddrukmeter aan elkaar gekoppeld kunnen worden!

Mijn gewicht: 58,6 kilo. Yeah, de extra kilo’s ben ik kwijt! Maar ben ik ze ook kwijtgeraakt in vet?
Mijn vetpercentage: 10,5% Ah, ik ben dit de vorige keer vergeten te noteren. Nu kan ik het niet vergelijken! Met 10,5% zit ik wel aan de lage kant. Hmmm…Maar wat is normaal? Ik vind dit:

 • Te laag: minder dan 10%
 • Ondergrens: 10-12%
 • Atletisch: 13-20%
 • Normaal: 21-24%
 • Bovengrens: 25-31%
 • Te hoog: meer dan 31%

Spiermassa: 41,8%
Viscerale vetwaarde: Niveau 3. Google vertelt mij dat een waarde tussen 1 en 12 erop wijst dat je een gezond viscerale vetwaarde hebt. Een waarde tussen 13 en 59 wijst erop dat je een excessief (ongezond) viscerale vetwaarde hebt.
BMI: 19,8
Bloeddruk: Mijn bovendruk zit op 122 en de onderdruk op 75. Vorige keer was dit 116/68.

Ik ben dik tevreden (haha!). Oké, misschien is mijn vetpercentage een beetje te laag maar mijn overige overige waardes zijn goed. Mijn bloeddruk is ietsjes hoger, maar ik heb de afgelopen tijd ook best wel wat stress gehad en het is nog steeds prima in orde. Het belangrijkste voor mij is: ik voel me goed! Mijn kleding zit weer lekkerder. Toen ik op de tennisclub tegen iemand vertelde dat ik vorig jaar was aangekomen zei ze dat ze dat inderdaad had opgemerkt. Oepsie! Maar het goede nieuws is ook dat het haar was opgevallen dat ik weer strak ik mijn vel zat.

omron app

Tip voor de meest nauwkeurige meting

Ga je aan de slag met de Omron VIVA? Ook al zijn je weegschaal en bloeddrukmeter nog zo nauwkeurig: meet altijd op hetzelfde moment. Het liefst ’s ochtends na het plassen (en de number 2) en voordat je iets hebt gedronken. En natuurlijk zonder kleding. Maar het belangrijkste is: weeg/meet je altijd om hetzelfde moment. Zo sluit je andere factoren uit en kan je je progressie het meest nauwkeurig meten. En dat geldt voor elke meetapparatuur: of het nou super nauwkeurige metingen zijn of niet, als ze altijd even (on)nauwkeurig zijn, dan kan je het belangrijkste aflezen: je progressie!

Hoe meet jij je progressie? Doe je dat thuis of in de sportschool? En wat zou je allemaal handig vinden om te meten? Wil je de Omrom Viva zelf proberen dan heb je geluk: er is nu een actieprijs bij Coolblue van €99,- in plaats van €129,-!

Liefs, Marlou

Manon probeerde laatst voor het eerst een Pilatesles. Ze vertelt je over de voordelen van deze sport én haar ervaring!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more