Surfen: Hoe ik mijn surfginity verloor aan de golven in Portugal

Surfen, dát wilde ik nou echt een keer proberen! Dit jaar was het eindelijk zo ver. Ik vertrok naar Cascais, Portugal om mijn eerste surflessen te nemen. Vandaag deel ik mijn eerste ervaring met surfen en vertel ik hoe ik mijn surfginity verloor 😉

Surfen: mijn eerste keer!

Droogsurfen

Helemaal enthousiast stond ik om 9 uur ’s ochtends bij de surfschool. Er was al een aardig harde wind maar de surfles kon gelukkig door gaan omdat het water nog rustig genoeg was. Na een warming up en ‘droogsurfen’ op het strand, dook ik met mijn surfboard de branding in. KOUD! Portugal ligt natuurlijk bij de Atlantische Oceaan en die is zomers helemaal niet zo warm als bijvoorbeeld de Middenlandse Zee. Ondanks mijn dikke wetsuit waren de eerste stappen in het water erg wennen want mijn voeten, handen en hoofd waren natuurlijk niet beschermd.

Na een warming up en ‘droogsurfen’ op het strand dook ik met mijn surfboard de branding in!

 

Surfen

Leren staan

Samen met mijn surfleraar maakte ik de eerste stappen naar het surfen. We begonnen op de kleine golfjes in de brandingen. Want je moet natuurlijk eerst leren staan! Na een paar pogingen stond ik dan ook. Intens gelukkig! Het gevoel dat je krijgt wanneer je op je board naar het strand glijdt is niet te beschrijven. Na nog een paar goede golven was mijn lesuur voorbij en moest ik het water helaas uit. Dat kwam eigenlijk ook wel goed uit want ondanks de adrenaline die je krijgt was ik wel helemaal kapot en de stroming begon steeds sterker te worden doordat de wind toenam. Moe maar onwijs voldaan kon ik daarna de hele middag relaxen bij het zwembad.

Open zee

Helaas gingen twee surflessen niet door doordat de wind te sterk was waardoor het niet veilig was om de zee in de gaan. Tijdens mijn tweede les stond ik elke keer en kon ik alle golven meepakken. Bij mijn derde en laatste les mocht ik de open zee op. Wat een verandering. Dat was veel zwaarder dan ik had gedacht. Als je een golf pakt, wat veel lastiger is als in de branding, moet je helemaal weer terug peddelen door de golven voordat je weer een nieuwe golf kan pakken. Na deze les was ik dan ook helemaal kapot. Ik heb zelfs overwogen om tijdens de les te stoppen omdat ik geen kracht meer had om door de golven terug te peddelen. Gelukkig heb ik een groot doorzettingsvermogen en heb ik een paar mooie golfen kunnen pakken.

Surfchick in spé

Ik ben zeker nog geen pro maar dat komt volgend jaar want dan ga ik mijn hele vakantie surfen om een echte surfchick te worden!

Waarom surfen?

Ik kan iedereen aanraden om te gaan surfen tijdens je vakantie. Om deze redenen:

 • Je bent aan het sporten op een manier waardoor je het zelf niet door hebt;
 • Je traint al je spieren (dat merk je ook na je eerste les: SPIERPIJN!);
 • Je bent (meestal) in de ochtend actief bezig waardoor je nog de hele dag hebt om te relaxen of leuke dorpjes te bezoeken;
 • Het geeft een mega adrenaline kick als het je eenmaal lukt om te staan;
 • De lach gaat daardoor de hele dag niet meer van je gezicht;
 • En het is onwijs leuk om te doen!

surfen

Ik ben benieuwd of jij al eens hebt gesurft en hoe je dat dan hebt ervaren. Of als je het nog nooit hebt gedaan en vraagt om tips. Laat het me weten in de reacties!

Liefs,

Eva

Ben jij sportief op vakantie? Ana hield een sportdagboek bij van haar vakantie in Spanje.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more