Muziek en sporten: ga je sneller hardlopen van snelle muziek?

Sporten en muziek zijn bij mij een twee-eenheid. Ik kan niet sporten zonder muziek. Oke, dat klinkt misschien wat overdreven, maar zonder muziek ga ik niet sporten. Ik vind dat muziek een groepsles kan maken of breken. Heerlijk, die muziek bij bijvoorbeeld de XCO les, en dan vooral lekker hard. Mijn verstand gaat vanzelf op nul en soms betrap ik mezelf erop dat ik denk “oh ja, ik was aan het sporten”. Wanneer ik ga hardlopen, zorg ik altijd dat mijn iPhone voldoende is opgeladen. Niks is vervelender dan halverwege zonder muziek (en zonder een hardloopapp) te lopen.

Meestal kies ik lekker snelle muziek, ik heb het idee dat ik dan sneller loop. Maar is dat ook zo? Ik nam de proef op de som.

hardlopen met muziek

Waarom werkt muziek zo goed tijdens het sporten?

Er zijn verschillende redenen waarom muziek tijdens het sporten voordelen heeft. Tijdens mijn opleiding Fitness Instructeur leerden we al dat je door naar muziek te luisteren je eigen ademhaling niet goed hoort en dat je je daardoor minder snel moe voelt. Maar er zijn meer voordelen van sporten met muziek:

  • Je kunt op de maat bewegen; je kunt zo een vast tempo tijdens het hardlopen vasthouden. Bij hardlopen wordt aangeraden een tempo van 120-130 BPM (beats per minuut) aan te houden bij lange afstanden en 160-180 BPM voor korte afstanden. Ik heb verschillende soorten muziek getest en ik loop het prettigst bij ongeveer 165 BPM (zowel op lange als op korte afstanden). Test daarom lekker wat verschillende muzieksoorten uit. Op Spotify kun je playlists vinden op snelheid. Voor groepslessen werkt de muziek natuurlijk ook op die manier. Heb je wel eens geprobeerd buiten de maat te bewegen? Lastig hoor!
  • Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen gemiddeld 7 legpresses meer kunnen doen als de muziek hard staat, dan wanneer er geen of zachte muziek op staat! Je presteert dus beter als je muziek hoort.
  • Je kunt een cardio activiteit langer volhouden. Hoe vaak ik zelf niet denk, “oh dit liedje loop ik nog even uit!”
  • Muziek leidt af; zoals eerder genoemd hoor je jezelf niet hijgen, waardoor je minder moe wordt. Ook leidt het af van pijn. Doordat je naar muziek luistert, ben je met iets anders bezig dan met het sporten zelf.
  • Door muziek te luisteren krijg je een positief gevoel. Moet je natuurlijk wel muziek uitkiezen die je echt leuk vindt. Ik denk dat het voor mij een straf zou zijn om 10 kilometer te gaan rennen met de klanken van BZN of Gerard Joling in mijn oren…

De proef op de som

Dat ik beter presteer met muziek, wist ik al lang. Maar maakt het dan ook nog verschil of dat snelle of langzame muziek is? Zijn die playlists echt zo nuttig? Ik vroeg me af of ik daadwerkelijk sneller zou gaan lopen met snelle muziek, dus ik nam de proef op de som.

Ik liet niks aan het toeval over en ging de test aan. Ik stippelde een route uit van 5 kilometer en selecteerde op Spotify 2 playlists: een met happy hardcore en een van Enya. De beats per minuut stonden er niet bij, maar ik gok dat de snelle muziek rond de 170 BPM zit en de langzame rond de 80 BPM. Ik koos deze twee playlists omdat de muziek mij bekend is en ik het allebei wel leuk vind om naar te luisteren. Ik liep precies hetzelfde rondje 2 keer, een keer op vrijdag en een keer op zondag, rond hetzelfde tijdstip en ik droeg dezelfde schoenen. Het was beide dagen ongeveer hetzelfde weer. Dus qua omstandigheden heb ik alles zo gelijk mogelijk gehouden.

Beide testrondjes heb ik gelopen op mijn Nike Lunarglides.

Beide testrondjes heb ik gelopen op mijn Nike Lunarglides.

Tip: Voor een hoesje voor mijn iPhone en voor een tablet hoes kreeg ik laatst Smartphonehoesjes.nl getipt. Hier hebben ze een heel uitgebreid aanbod!

De snelle muziek

Ik begon met de snelle muziek. Ik had deze playlist nog niet eerder gehoord en hij bestond uit enkele nummers die voor mij onbekend waren, maar de meeste kende ik van vroeger. Tijdens het lopen merkte ik dat ik me met vlagen een beetje opgefokt voelde door de muziek, zeker als ik het nummer niet kende en er een paar minuten lang op volle snelheid flinke bastonen mijn oren in werden geslingerd. Na de eerste kilometer was ik niet perse vermoeider dan normaal, maar voelde ik wel dat ik snel was en was mijn hartslag al aardig opgeklommen. Toen bleek ook dat ik erg snel had gelopen (12 km per uur). Maar ik loop bij elke run de eerste kilometer (te) snel, om vervolgens af te zakken in een stabiel tempo voor de rest van de run. Ook heb ik de vierde kilometer iets langzamer gelopen, dat is inmiddels ook een bekend verschijnsel. Of ik nou 5, 10 of 20 kilometer loop, ik heb altijd een inzinking bij 3 of 4 kilometer. Als iemand weet hoe dat komt hoor ik het graag!

Ik vond het wel heel lekker om te lopen met deze muziek. Het was een feest van herkenning en de muziek is zo lekker vrolijk. Mijn gedachten waren helemaal nergens, behalve bij het in mijn hoofd meezingen van de muziek. Dat mijn voeten ook nog iets deden vergat ik voor het gemak even en voor ik het wist waren de 5 kilometer voorbij. Volgende keer zou ik zelf een playlist maken en de onbekende nummers eruit laten.

Testronde 1: snelle muziek!

Testronde 1: snelle muziek!

De langzame muziek

Enya vind ik altijd wel lekker als achtergrondmuziek. Het is een beetje dromerig. Ik gebruikte het vroeger toen ik pilateslessen gaf en tijdens de cooling down van mijn andere lessen. Ik zou het echter niet kiezen als hardloopmuziek. Maar alles voor het onderzoek natuurlijk!

Ik moest er met deze muziek echt even inkomen. Het lukt met zulke langzame muziek niet om op de maat te gaan lopen, en het is nou niet echt opzwepende muziek. Toch viel mijn eerste kilometer niet tegen (11,49 km per uur). Met deze muziek merkte ik dat ik tijdens het lopen wat rustiger was. Ik was niet in mijn hoofd aan het meezingen, maar vooral aan het nadenken. Het duurde even tot mijn hoofd “leeg” (genoeg) was en ik gedachteloos doorliep. Op zich was dit eigenlijk ook best wel lekker. Maar ik voelde me minder voldaan na mijn run dan wanneer ik met snelle muziek loop.

De muziek paste wel bij het uitzicht tijdens het uitwandelen.

De muziek paste wel bij het uitzicht tijdens het uitwandelen.

De resultaten

Ik was natuurlijk wel heel erg benieuwd naar de resultaten. Heeft het nou echt nut om rekening te houden met je muziekkeuze, en kun je daarmee je snelheid beïnvloeden?
Vooropgesteld denk ik dat het allerbelangrijkst is dat je muziek kiest die je zelf leuk vind. Het kan nog zo snel zijn, als je de muziek niks vind zal je er ook niet lekker op rennen.

Hierbij mijn resultaten:

Test 1, snelle muziek

Test 1, snelle muziek

 

De splits van de ronde met snelle muziek

De splits van de ronde met snelle muziek

 

 

 

Test 2, langzame muziek

Test 2, langzame muziek

De splits van de ronde met langzame muziek

De splits van de ronde met langzame muziek

Zoals je ziet, heb ik met de snelle muziek toch wel een snellere tijd gelopen, gemiddeld 11,5 km per uur. Ik heb 5,04 km in 26 minuten en 20 seconden gelopen. Dit was mijn derde snelste run allertijden op de 4-6 km afstand. Met de langzame muziek liep ik gemiddeld 10,96 km per uur. Deze keer liep ik 5,12 kilometer in 28 minuten en 2 seconden. Dat is een verschil van 2 minuten op 5 kilometer. Het lijkt heel weinig, maar als je een wedstrijd loopt, gaat het om seconden. Dus wil je graag een snelle tijd neerzetten, dan zou snelle muziek wel eens net dat kleine verschil kunnen maken wat je nodig hebt.

Mijn vriend voegde hier nog aan toe dat hij vindt dat ik het vaker moet uittesten. En daar heeft hij natuurlijk wel gelijk in. Als ik 5 keer hetzelfde rondje loop, met dezelfde muziek, loop ik ook 5 verschillende tijden. Dus eigenlijk zou ik minimaal 10 keer moeten rennen met beide soorten muziek. Wie weet ga ik dat nog eens doen. Wie test er met me mee?

Wat is jouw favoriete muziek om te sporten? En houd je dan rekening met de snelheid?

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more