Vaak krijg ik de vraag hoe ik zo slank blijf en wat ik hier dan precies allemaal voor moet doen. Mijn geheim? Ik volg geen speciaal dieet, ik eet alles, maar wel met mate, ik beweeg veel. Oké, ik heb misschien makkelijk praten. Alhoewel die billen van mij;-) Ik ben geboren met een lang en slank figuur. Dit komt ook door mijn snelle metabolisme (stofwisseling). Ook heb ik veel discipline en train ik 3 á 4 keer per week. En fiets ik elke dag naar mijn werk. Die snelle verbranding in combinatie met veel bewegen en veel discipline maakt denk ik dat ik een slank figuur heb. Ook denk ik dat het belangrijk is dat je voldoende slaap krijgt en hier een vast ritme in hebt. Ik probeer mijn voedingspatroon af te stemmen op mijn stofwisseling en trainingsschema. Heb je nou een trage stofwisseling of wil het afvallen echt niet lukken kijk dan eens wat je hier aan kunt doen met een voedingscoach of diëtist. Maar uiteraard deel ik graag met jullie een aantal dingen waarvan ik denk dat het misschien nog niet is gelukt om af te vallen en hoe slank blijven binnen handbereik is.

7 x waarom jij misschien nog niet bent afgevallen

  1. Je drinkt teveel calorieën

In 1 blikje cola zitten 10 suikerklontjes. Je eet misschien minder chocola maar neemt wel elke dag een paar glaasjes fris. Als je denkt dat drinken geen calorieën bevat heb je het mis. Hou maar eens bij hoeveel calorieën jij qua frisdrank, wijn etc binnen krijgt per week. Ik drink alleen maar heet water en thee. Ik drink als ik op stap ga eens een wijntje of cocktail en soms een warme chocomel met deze dagen. Maar doordeweeks absoluut alleen water, water en nog eens water! Water helpt bovendien je afvalstoffen te verwijderen.

  1. Teveel calorieën binnen met toppings

Je hebt een heerlijke salade gemaakt of gekocht en gooit hier nog even lekker een dressing of olijfolie overheen. Oké olijfolie en sla zijn beter dan patat en mayo, maar weet wel dat in dressing en olijfolie vaak ook echt wel wat calorieën zitten. Ook croutons, stukjes bacon, kaas en lekkere nootjes maken dat je healthy salade meer calorieën bevatten dan jij soms denkt. Ook gooi ik in mijn yoghurt cruesli, gojibessen etc. Sinds kort vervang ik cruesli door all brain cornflakes omdat dit minder suiker bevat. Ook deze (gezonde toppings) bevatten calorieën.

  1. Je eet te grote porties of schept meerdere keren op

De pan op tafel en opscheppen maar. Is er nog wat over in de pan? Ja hoor, dan scheppen we gewoon nog een keer op. Je hebt vaak niet door dat je hiermee veel te veel calorieën binnen krijgt. Gebruik een kleiner bord zodat je hersenen denken dat je vol zit. Eet meer groenten dan wat je erbij serveert zoals rijst en aardappelen. En snij je eten in kleine stukjes zodat je vaker iets naar binnen stopt en je hersenen denken dat je sneller vol zit.

  1. Het ontwikkelen van spieren

Je bent in de sportschool aan het trainen met gewichten of doet lessen waarbij je spiermassa aanmaakt. Spierweefsel weegt meer dan vet. Hierdoor ga je dus meer wegen en is het getal op de weegschaal hoger. Ik kan hier zelf dus echt niet tegen:p hahah ik heb een personal coach die mij gelukkig ook weegt dus gelukkig kan ik dan horen of het mijn vet is dat is toegenomen of mijn spiermassa;-)

  1. Je slaat maaltijden over

Als je maaltijden overslaat gaat je stofwisseling ook naar de beneden. Zet jezelf niet op een streng dieet. Ik eet om de 2 uur iets. Eet voldoende maar niet te veel. Sla nooit je ontbijt over! Eet minimaal 2 tussendoortjes met fruit, groente of yoghurt. Lees hier ook over mijn favoriete tussendoortjes.

  1. Gedachteloos eten

Ik kan bijvoorbeeld zo een zak pepernoten of chips weg eten zonder er bij na te denken en dit tijdens het kijken van tv. Je hebt eigenlijk helemaal geen honger gevoel en toch blijf je maar door eten. Bekijk je eten eens goed voordat je het in je mond stopt en probeer een paar keer te kauwen en proeven voordat het je doorslikt. Wees bewust van wat je eet.

  1. Je beweegt te weinig

Ik heb een zittend beroep. Ik denk net als de meeste mensen dat je veel te lang achter je pc blijft zitten. Probeer wat vaker van je plek af te lopen om bijvoorbeeld een rondje koffie te halen voor je collega’s en loop elke pauze een rondje buiten.

Verminder stress

En tot slot. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Stress verstoort het evenwicht in je hormoonhuishouding en kan dus ook het ritme van je stofwisseling beïnvloeden. Stress maakt dat ik soms gedachteloos ga lopen eten. Als er 1 pak koekjes voor me ligt eet ik deze soms zo in 1 keer weg. Ik heb nu een heel leuk schaaltje gekocht waarin ik dan uit de kast 2 koekjes in leg zodat de stap groot is om van de bank te komen en deze aan te vullen;-)

Hebben jullie hier iets aan of hebben jullie nog goede tips? Hoor het graag in een reactie hieronder. Liefs Rosa