Sinterklaasrecept: Witte chocolade karamel-zeezout cheesecake met kruidnoten

Alleen al van de titel begon ik te watertanden! Helaas is deze witte chocolade, karamel-zeezout cheesecake niet bepaald gezond, maar tijdens een Sinterklaas- cheatday kan een klein stukje (vast) geen kwaad. Onlangs maakte mijn zus deze taart tijdens de verjaardag van mijn zwager en het was werkelijk smullen.

Let op, de cheesecake is erg machtig, dus aan een klein stukje heb je zeker genoeg!

Geïnspireerd door mijn zus en Jessie’s Cuisine, maakte ik deze taart als toetje, maar het is natuurlijk net zo lekker bij de thee / koffie / chocomelk. Een fijne bijkomstigheid is dat je deze cheesecake het beste een dag van te voren kunt maken, dus op de dag zelf hoef je alleen nog maar aan te vallen 😉 .

Sinterklaasrecept: witte chocolade karamel-zeezout cheesecake met kruidnoten

Wat heb je nodig uit je keukenkastje

  • Keukenmachine
  • Mixer
  • Springvorm (24 – 26 cm doorsnede)
  • Bakpapier
  • Spatel
  • (Beslag)kommen
  • Pannen

Ingrediënten

  • 300 gr brokspeculaas
  • 125 gr boter
  • 300 gr witte chocolade
  • 125 ml slagroom
  • 600 gr roomkaas
  • 100 gr suiker
  • 3 eieren
  • 75 gr kruidnoten

Gezouten karamel

  • 15 gr boter
  • 25 gr slagroom
  • 30 gr suiker
  • 1 el water
  • zeezout

Sinterklaas recept: Witte chocolade, karamel-zeezout cheesecake met kruidnoten - taart

Bereiding witte chocolade, karamel-zeezout cheesecake met kruidnoten

Bodem

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Verkruimel de brokspeculaas (300 gram) in de keukenmachine en smelt de boter (125 gram) in een kommetje in de magnetron of in een pannetje op je kookstel.
  3. Voeg de boter toe aan de koekkruimels en roer het geheel goed door.
  4. Leg het bakpapier in de springvorm en vet de randen in met boter. Leg vervolgens de koekkruimels op het bakpapier in de springvorm en druk met de achterkant van een lepel het geheel goed aan. Bak de bodem 15 minuten in de oven en haal deze vervolgens uit de oven.
  5. Na het bakken van de bodem verlaag je de temperatuur van de oven naar 130°C.

Gezouten karamel

  1. Doe de suiker (30 gram) en het water (1 el) in een pannetje en breng voorzichtig aan de kook tot het een goudbruine kleur heeft.
  2. Doe vervolgens de slagroom (25 gram) en boter (15 gram) bij de karamel (stap 6). Bestrooi de karamel met een paar draaien gemalen zeezout en roer nog even door en zet hierna het vuur uit.

Vulling

  1. Smelt de witte chocolade (300 gram) samen met de slagroom au bain-marie en roer af en toe door.
  2. Mix (met de mixer) de roomkaas (600 gram) en de suiker (100 gram) tot een gladde massa. Voeg vervolgens al mixend 3 eieren toe.
  3. Mix door het roomkaasmengsel (van stap 9) de gesmolten witte chocolade.
  4. Spatel door het beslag de kruidnootjes (75 gram).
  5. Giet het beslag (stap 11) op de taartbodem. Laat de taart een paar keer zachtjes vallen om de lucht er uit te kloppen en zorg dat de kruidnootjes goed verdeeld zijn.
  6. Giet als finishing touch de gezouten karamel in een dunne straal over de taart.
  7. Bak de cheesecake ongeveer 1 uur op 130°C in de oven. (kan ook iets langer zijn, dit merk je vanzelf wanneer je de taart tijdens het bakken bekijkt).
  8. Haal de cheesecake uit de oven. Het midden van de taart mag nog een beetje zacht en wiebelig zijn.
  9. Laat de cheesecake iets afkoelen en minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

 

Het lijkt misschien veel werk, maar het valt heel erg mee als je alle stappen goed volgt.

Happy Sinter-cheatday!

Liefs,
Laura

Iets te veel van deze taart gesnoept? Doe dan de buik-workout van Marlou, je voelt je hierna gegarandeerd beter!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more