Vroeger kwam je thuis uit school op vrijdagmiddag en dan moest je nog door naar een sportclubje.
Stond één van je ouders waarschijnlijk tussen de bedrijven door te koken en in de winter was het negen van de tien keer op zo’n dag; stamppot!
Ik ben echt dol op stamppot, maar pas toen ik bewuster ging eten, besefte ik me dat er een behoorlijke bom aan calorieën in de meeste stamppotten zit. Door de enorme hoeveelheid aan jus, spek, en veel aardappel, wat een enorme koolhydraten bom is.
Maar ik kan niet altijd een stamppot laten staan. En deze heb ik ooit eens gegeten bij een vriendinnetje, ik kon het recept niet meer vinden en heb toen maar geprobeerd hem na te maken.
Omdat de basis zoete aardappel is, is hij per definitie al gezonder dan een gewone stamppot.
Ik vind de combinatie van alles echt te gek en zeker een leuke toevoeging aan het stamppot lijstje!
Ingrediënten(ong. 2 personen):
- 4 zoete aardappels
- 500 gram spinazie
- 120 gram geitenkaas
- pijnboompitjes
Schil de zoete aardappels en spoel ze daarna schoon.
Snijd ze in stukjes en zet ze met water op. Kook ongeveer 12 minuten (beetgaar/gaar).
Ik vind het het allerlekkerst als er af en toe nog een stevig stukje aardappel te vinden is, maar dat is iets persoonlijks.
Als je hem echt helemaal glad wilt maken dan moet je ze een paar minuutjes langer door laten koken.
Giet de zoete aardappels af en doe ze terug in de pan die nog heel erg warm is op laag vuur terug.
Maak, met behulp van een stamppot-stamper, de aardappels goed gestampt.
Doe nu de spinazie beetje bij beetje erbij en maak het 1 geheel.
! Ik vind het heel erg lekker als de spinazie er rauw bij komt. Ik heb altijd het idee dat het door de warmte “gaar genoeg is.” Maar net zoals bij andijvie stamppot, zijn er mensen die het geweldig vinden en mensen die het echt afschuwelijk vinden. Mocht je echt ABSOLUUT er zeker van willen zijn dat de spinazie door en door gaar is, kun je het van te voren nog even kort koken.
Wanneer het een geheel is, en alles is lekker warm, draai je het vuur uit en doe je de geitenkaas erdoor samen met de pijnboompitjes. Roer alles goed door zodat het 1 maaltijd wordt, de kaas smelt ondertussen en voilà!
Het is een smaak combinatie die vaker voor komt, maar ik ben echt overtuigd in deze kwestie:
less is more! Eenvoudig, voedzaam gerecht. En wissel de pijnboompitjes ook eens voor walnoten?! 🙂
Eetsmakelijk!
Ciao!
Manon