Handjes in de lucht voor cheesecake! Wie houdt er nou niet van een lekker stukje taart? Helaas gaat elke dag cheesecake eten meestal niet zo goed samen met een fit lichaam. Toch heb ik mijn best voor jullie gedaan om het recept zó te tweaken, dat het voedingswaarden bevat waar je lichaam blij van wordt. Ietsje meer eiwit, veel minder vet ;). Van deze cheesecake kun je gerust wat vaker genieten dan alleen op je verjaardag!
Ook maken? Dit heb je nodig!
Voor de bodem:
- 100 gram havermeel, of fijngemalen havermout
- 2 schepjes whey, ik gebruikte vanille, maar cookies & cream lijkt me ook een goede optie
- 25 gram roomboter of kokosolie, gesmolten
- mespuntje zout
- een scheutje water
Voor de vulling:
- 1 bak Optimel Griekse stijl kers
- 100 gram cream cheese light
- 1 ei
- 125 gram frambozen (mag uit de diepvries)
Zo ga je te werk:
- Meng het havermeel, het wheypoeder, het zout en de gesmolten boter. Voeg kleine beetjes water toe totdat je alles kunt mengen. Maak het niet té nat. Doe het ‘deeg’ nu in een met bakpapier beklede bakvorm en zet voor ongeveer 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (175 graden).
- Maak ondertussen de vulling. Mix alle ingredienten, behalve de frambozen, door elkaar. Roer als laatste de frambozen er doorheen.
- Giet de vulling op de bodem en zet de taart nog zo’n 30 minuutjes in de oven.
- Klaar? Laat hem dan goed afkoelen en zet hem daarna nog een paar uur in de koelkast om goed op te stijven.
Ik gebruikte voor dit recept een springvorm met een doorsnede van 20 cm. Een stukje cheesecake, als je er zes stukken uit snijdt, bevat 182 kcal, waarvan 10 gram eiwit, 15 gram koolhydraten en 9 gram vet.
Over de bodem ben ik nog niet helemaal tevreden, maar voor een eerste poging vind ik hem erg geslaagd. Misschien volgt er binnenkort nog wel een verbeterde versie op het blog!
Gaan jullie hem maken? Laat me dan even weten wat je ervan vindt 😉
Deze ga ik absoluut maken…ik zou rustig 1/4 taart in het weekend als ontbijt wegsmikkelen 😉
Hey Esther,
Leuk! Laat me even weten wat je ervan vindt 😉 En inderdaad, als ontbijt kun je er rustig wat meer van eten!
Ohh deze lijkt me super lekker! heb je ook ideeën of tips om de bodem zonder whey te maken?
Hay Ingeborg,
Sorry voor de late reactie!! Heb je hem al gemaakt? Je zou de whey ook uit de bodem kunnen laten en bijvoorbeeld speculaaskruiden kunnen gebruiken om hem op smaak te brengen. In dat geval zou ik (amandel)melk gebruiken in plaats van water. Of je kunt kiezen voor een bodem van roggebrood, dadels en roomboter, zoals in de vezelrijke kwarktaart van Jelmer de Boer. De voedingswaarden veranderen dan natuurlijk wel iets, maar het is alsnog een verantwoorde versie van de cheesecake 😉
Veel plezier met bakken! Laat je me weten of het wat is?
Hoe groot moet de bakvorm zijn?