PSMF een jojo-dieet? Dit is waarom ik het tóch doe

Misschien hebben jullie het al eens voorbij zien komen, maar in oktober 2017 volgde ik op aanraden van mijn coach voor het eerst een PSMF – voeding en trainingsplan. Dit plan heeft mijn lichaam / shape een flinke boost gegeven, daarom dat ik op dit moment weer toe werk om eind januari met een nieuw PSMF  – plan te starten. Op internet staan veel wisselende reacties over deze methode, veel sporters proberen deze methode daarom niet. Ik ben zelf van mening dat wanneer je het niet probeert, je ook niet kunt oordelen . . .

Probeer je het niet? Weet je het ook niet!

Wat is PSMF?

PSMF staat voor Protein Sparing Modified Fast  Tijdens dit plan in oktober 2017 at ik GEEN:

 • directe koolhydraat bronnen (dus geen brood, rijstwafels, aardappels, rijst, wraps, taco’s etc.) ;
 • fruit;
 • vlees of vis (aangezien in vegetarisch eet);
 • suiker, suikerhoudende producten of dranken.

Wat at en dronk ik dan wel?

 • Kwarkproducten;
 • Groenten (m.u.v. wortels, doperwten en maïs);
 • Eieren;
 • Noten;
 • Vega burgers;
 • Bij het avondeten 15 gram ketchup;
 • 10 gram kokosolie om vega burgers in te bakken;
 • Liters thee en water.

Waarom volgde ik een PSMF-plan?

Zoals ik regelmatig aangeef, mijn lichaam reageert nooit volgens ‘het boekje’, iedereen is anders en dan met name ieder lichaam, maar mijn lichaam spant wel de kroon. Qua progressie stond destijds mijn lichaam een tijd stil en nam mijn vetpercentage toe, in plaats van af, zonder een duidelijke reden / oorzaak. Aangezien ik streng ben voor mijzelf en zeer nauw mijn sport- en voedingsschema volg, was ik verre van blij met de manier waarop mijn lichaam reageerde. Om mijn lichaam wakker te schudden en de ‘motor een kickstart’ te geven, besloten mijn coach en ik dat de tijd rijp was om het PSMF – voedingsplan in te zetten.

Aanpassingen

Zwaar trainen tijdens deze periode mocht echt niet, aangezien je daar jezelf en je lichaam ‘kapot’ mee kan maken. Mijn coach wilde daarom wachten tot het moment dat ik hier aan toe was. Ik train namelijk (bijna) altijd tot het gaatje en vond het ook lastig om dit niet te doen. Uiteindelijk kon ik dit loslaten en startte ik met het plan, welke ik 2 à 3 weken heb gevolgd. Voor ik met dit plan startte was mijn vetpercentage 15,8%, na deze 3 weken was mijn vetpercentage 13,8%! Een heel mooi resultaat en weer een stap vooruit. Zeer gemotiveerd startte ik vervolgens aan reverse dieting plannen om rustig aan weer meer te gaan eten.

 

PSMF - voeding en training - waarom ik het wél doe . . . ik

Waarom er veel tegenstanders van PSMF zijn

Een PSMF – plan is vrij heftig en wordt door sommigen omschreven als een ‘crash dieet’, het is daarom niet aan te raden om dit plan langer dan 2 à 3 weken te volgen. Velen zeggen dat je na een PSMF – plan gaat ‘jojo’en’ en dat een dergelijk plan daarom geen nut heeft. Ook is de kans heel groot dat je erg lusteloos en moe bent tijdens de PSMF – fase aangezien je zo weinig eet.

Mijn mening?

Ik ben van mening en het levende bewijs dat dit niet zo hoeft te zijn! Jojo’en is een risico wanneer je niet 100% gemotiveerd bent. Ga je na de PSMF weer flink eten en drinken en gooi je alle remmen los, dan is het logisch dat al het werk voor niets is geweest. Ik ben na mijn PSMF – weken gestart met reverse dieting, zo bouw je rustig aan de verschillende voedingswaarden weer op en voorkom je nare jojo reacties. Lusteloos en ik niet geweest en een slap gevoel heb ik ook niet gehad. Het is gebleken dat ik prima functioneer op weinig eten, maar om het lichaam goed werkend te houden is PSMF geen plan die je non stop kunt doortrekken. Met een goede mindset en drive kun je deze plannen heel goed volhouden, aangezien je naar gestelde doelen toe werkt.

Start alleen met PSMF wanneer je geholpen wordt door een coach die in overleg met jou het juiste persoonlijke PSMF – plan samen stelt. Zomaar een plan van internet halen kan een tegenovergesteld effect geven.

Waarom weer starten met PSMF?

Een logische reactie na het volgen van een PSMF-plan is dat je vetpercentage wel weer wat toeneemt, aangezien je meer (maar wel gezond) gaat eten. Ik als vreemde eend in de bijt blijk weer af te wijken van deze regel. Mijn vetpercentage nam toe met 0,2% wat nagenoeg verwaarloosbaar is, mijn coach snapte er ook weinig van en vroeg of ik fatburners ben gaan gebruiken, aangezien ik alleen maar slanker werd (en volgens hem en mijn vriend zelfs wat ‘pezig’). Een onverklaarbare reactie, wat ik zelf niet erg vind.

Onderlichaam

Al wil ik nu wel graag eens spieren gaan bouwen en ook dat mijn onderlichaam ‘mee gaat werken’. Mijn lastigste zones zoals bovenbenen en heupen / onderbuik blijven in progressie erg achter. Mijn bovenlichaam vormt zich steeds beter, waardoor het verschil met het onderlichaam steeds groter wordt. Aangezien mijn motor regelmatig stil valt en kickstarts nodig heeft, hebben mijn coach en ik besloten eens in de zoveel tijd een PSMF plan in te zetten. Steeds een nieuw plan om (hopelijk) de lastige zones aan te spreken. Ik zie er dan ook echt naar uit om eind januari weer met een nieuw PSMF plan te starten en ben erg benieuwd hoe mijn lichaam er dit keer op gaat reageren.

 

PSMF - voeding en training - waarom ik het wél doe . . . sport

Heb jij ook bepaalde voedings- en trainingsplannen die voor jou juist heel goed werken? Ik ben benieuwd!

Liefs,
Laura

Wil je het nieuwe jaar ook goed starten, maar is de drempel naar de sportschool te groot? Doe dan deze thuis workout met behulp van een spel kaarten! 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more