Proteïneballetjes, verantwoord snoepen!

Tijdens de Nike Ladiesrun in Amsterdam op 16 mei werden er proteïneballetjes verkocht. Helemaal raw en zonder melk en suiker. Ik vond ze lekker en wilde ze zelf ook wel eens maken. Dus ik ging op zoek naar een recept en ging aan de slag. Heb je zin in iets verantwoords om te snoepen? Maak dan deze proteïneballetjes eens! Ik vertel je hoe ik ze maakte en hoe ze smaakten.

Wat heb je nodig?
– 250 gram dadels
– 200 gram gemengde ongebrande noten (ongezouten)
– 75 ml kokosolie
– 2,5 eetlepel rauwe cacao
– 1,5 eetlepel chiazaad
– 1,5 eetlepel kokosrasp

IMG_9044

Hoe maak je ze?
Eigenlijk is het heel simpel:
– Leg de dadels in een kom met water en laat ze een kwartier weken

IMG_9047
– Ondertussen doe je de andere ingrediënten in een andere kom. Het kokosschaafsel bewaar je om de balletjes straks doorheen te rollen. Ik heb zelf ook wat kokosschaafsel door het mengsel gedaan. Ik heb geen keukenweegschaal dus sommige dingen moest ik een beetje op gevoel doen. De dadels zaten in een zak van 250 gram dus dat was gemakkelijk. De noten zaten in een zak van 300 gram, dus dat heb ik een beetje gegokt. De kokosolie heb ik in een espressokopje gedaan, dat is ongeveer 75 ml.

IMG_9051
– Meng alle ingrediënten door elkaar in een blender of keukenmachine. Mijn blender kon dit niet aan en ik heb geen keukenmachine, dus ik ben met de staafmixer aan de slag gegaan. Ook dit ging niet helemaal soepel, maar het werd een soort stevig papje, dus dat moest wel goed zijn.
– Mix daarna de dadels erdoor. Ik heb alles in de blender gedaan, het kostte wederom een hoop moeite maar het lukte het wel enigszins om er een samenhangend geheel van te maken. Dat mijn keuken inmiddels een slagveld was geworden heb ik op de foto’s netjes buiten beeld gelaten.
– Schep het mengsel in een kom en laat het een kwartier staan, zodat de koksolie weer iets harder wordt.
– Dan kun je er balletjes van gaan maken. Ze zijn best machtig, dus maak ze niet te groot. Ik maakte ze zo’n 5 cm groot.
– Daarna rol je ze door het kokosschaafsel, zodat ze niet meer zo plakkerig zijn aan de buitenkant. En het ziet er natuurlijk leuk uit.

IMG_9063
– Zet ze een paar uur in de koelkast, zodat de kokosolie uithardt en de balletjes wat steviger van structuur worden. En klaar! Lekker bij een kopje thee, of voor de lekkere trek voor of na het sporten.

IMG_9067

Tip: je kunt ze invriezen, dan hoef je ze niet allemaal tegelijk op te eten (hoewel ze hier binnen 3 dagen allemaal op waren).

Waarom zijn deze proteïneballetjes een gezonde keus?
De proteïneballetjes bestaan uit gezonde ingrediënten:

Dadels: dadels zijn een goede vervanger voor suiker. Daarnaast bevatten ze veel vezels, waardoor ze een verzadigd gevoel geven. Dadels bevatten veel vitaminen en mineralen, maar ook tanninen en polyphenolen, dit zijn anti-oxidanten en hebben een ontstekingsremmend effect. Dadels zijn vetarm en relatief calorie-arm: 1 Dadel bevat 60 kcal. Dadels bevatten veel koolhydraten, dus lekker voor het leveren van energie.

Noten: noten bevatten veel onverzadigde vetten en eiwitten. De gezonde vetten zijn noodzakelijk voor het in balans houden van je hormoonhuishouding. Ook helpen deze goede vetten mee bij de vetverbranding (vooral Omega 3). De eiwitten helpen mee bij spieropbouw en –behoud. Het is belangrijk om rauwe, ongebrande noten te kiezen. Dor verhitting boven 40 graden gaat een groot deel van de voedingsstoffen verloren.

Rauwe cacao: rauwe cacao is een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, om het verouderingsproces tegen te gaan. Bye bye rimpels! Ook reguleert het de bloeddruk en zorgt het ervoor dat je hormoonspiegel in balans blijft. Rauwe cacao is goed voor je bloeddruk en cholesterol. En dan is er nog het feit dat cacao de endorfine –en serotonineproductie stimuleert. Endorfine geeft een gevoel van voldoening en serotonine werkt als anti-depressivum. Verder bevat rauwe cacao ook nog cafeïne en theobromine, stofjes die je energieniveau en focus verbeteren.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more