Is pindakaas goed of slecht?

Heb jij je ook wel eens afgevraagd waarom sporters zo dol zijn op pindakaas? Pindakaas is toch hartstikke vet? Pindakaas is inderdaad vet, maar het is ook goed voor je. Waarom dan? En welke pindakaas kun je het beste kiezen? Ik leg het je uit.

Is pindakaas goed of slecht?

Pindakaas bevat redelijk veel vet, maar dit is het goede soort vet, het essentiële vet dat het lichaam nodig heeft. Dit zijn voornamelijk onverzadigde vetzuren, die het hart en de bloedvaten beschermen. Ook bevat het weinig cholesterol. Het bevat redelijk wat calorieën, maar zorgt er ook voor dat je na het eten van pindakaas langer verzadigd bent, waardoor je minder zin hebt in tussendoortjes. Daarnaast is pindakaas ook een goede bron van eiwitten. Eiwitten houden de stofwisseling op peil en zijn belangrijk voor spieropbouw en –herstel.
Naast de goede vetten en eiwitten zitten er ook koolhydraten in pindakaas. Koolhydraten geven je energie, die je goed kunt gebruiken voor het sporten.

Welke pindakaas kies je?

Helaas bevat pindakaas ook vaak conserveermiddelen, zout en suiker. Welke variant is de beste keus? Ik ben naar de plaatselijke Albert Heijn gegaan en heb de verschillende potten pindakaas vergeleken qua ingrediënten. Ik moet toegeven dat ik wel een paar keer vreemd werd aangekeken terwijl ik foto’s stond te maken van alle potten pindakaas. Het huismerk heb ik niet bekeken, aangezien het dan zo specifiek Albert Heijn gericht zou worden. Ik heb één Albert Heijn huismerk bekeken, de biologische variant.

[bs_row class=”row”]
[bs_col class=”col-xs-4″]IMG_8034[/bs_col]
[bs_col class=”col-xs-4″]IMG_8037[/bs_col]
[bs_col class=”col-xs-4″]IMG_8040[/bs_col]
[/bs_row]

[bs_row class=”row”]
[bs_col class=”col-xs-4″]IMG_8043[/bs_col]
[bs_col class=”col-xs-4″]IMG_8046[/bs_col]
[bs_col class=”col-xs-4″]IMG_8049[/bs_col]
[/bs_row]

De vergelijking

Ik heb de volgende soorten vergeleken; hieronder volgen de ingrediënten.

 1. Calvé Original: 85% pinda’s, plantaardige olie (raapzaad, soja, palm), zout
 2. Calvé Stukjes pinda: 81% pinda’s, plantaardige olie (raapzaad, soja, palm), dextrose, zout
 3. Calvé Creamy: 74% pinda’s, plantaardige olie (raapzaad, soja, palm), dextrose, zout
 4. Calvé Light: 77% pinda’s, glucosestroop, plantaardige olie (raapzaad, soja, palm), zout
 5. AH Biologisch: 77% pinda’s, palmvet, rietsuiker, zeezout
 6. Zonnatura Crunchy: 95% pinda’s, palmolie, zeezout

De voedingswaarde heb ik hieronder in een overzichtje gezet (15 gram is ongeveer 1 portie):

pindakaas

Zoals je ziet zijn Calvé Original en Zonnatura Crunchy de enige varianten zonder suiker (dextrose is een ander woord voor glucose of druivensuiker). Als je suikervrij wilt eten, zou ik de overige soorten dus overslaan. Opvallend is ook dat in de Light versie meer suiker zit, dit ingrediënt wordt als tweede genoemd (ingrediënten staan altijd op volgorde van hoeveel erin zit). Ook valt me op dat in Zonnatura veruit het hoogste percentage aan pinda’s zit.

De voedingswaarde is min of meer gelijk, maar ook hier valt op dat er veel meer koolhydraten zitten in de Light versie. Wil je je koolhydraten zo laag mogelijk houden, dan kies je voor de Calvé Original of Zonnatura Crunchy. In Zonnatura zitten wat meer eiwitten, dit komt doordat het percentage pinda’s wat hoger is. Er zit wel weer iets minder vet in deze versie, waarschijnlijk is er wat minder extra vet aan toegevoegd.

Welke kies ik?

Ik heb zelf altijd de gewone Calvé in huis. Geen slechte keuze zie ik na mijn onderzoekje. Maar de Zonnatura pindakaas wil ik nu ook wel een keer gaan uitproberen.

Hoe eet je het?

Natuurlijk kun je een lekkere boterham met pindakaas eten, maar er zijn nog veel meer lekkere manieren om pindakaas te eten. Bijvoorbeeld op een rijstwafel, extra lekker met plakjes banaan erop. Ook heel lekker zijn stukjes appel met wat pindakaas erop, dit vind ik lekker als snack na het sporten. Helemaal lekker maak je het door stukjes banaan en appel te besmeren met pindakaas en er wat kokosrasp over te strooien. Het schijnt ook lekker te zijn met bleekselderij, maar dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ook lekker is het om een eetlepel pindakaas door je havermout te roeren, lekker met wat cacaonibs.

pindakaas-appel-snack-2-900x

Banaan-pindakaas-sandwich_crop

 

 

 

 

 

 

 

 

Rijstwafel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb ook een pot pindakaaspoeder van Body & Fitshop staan. Dit bevat veel minder vet, omdat het puur uit gedroogde geplette pinda’s bestaat en je voegt alleen water toe. Ook zitten er meer eiwitten in. Van dit poeder kun je een lepel door je smoothie heen mixen, of roer een schepje door je yoghurt of kwark. Met water maak je hiervan pindakaas, dan kun je hem ook iets dunner maken waardoor je er met fruit in kunt dippen. Ook kun je dit poeder door je pannenkoekenbeslag mixen, of door een van je andere baksels. Het is ook lekker om een schepje over je roerbakgroenten te doen, dan krijg je toch een pindasmaakje zonder die vette pindasaus.

IMG_8066

IMG_8067

Ben jij ook pindakaasverslaafd en hoe eet jij het?New collections spring 2015 Image Banner 728 x 90

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more