Zelfgemaakte granola? Ja dat kan, en ook nog eens in een handomdraai! Naast een super easy basisrecept geef ik je ook een hoop variatiemogelijkheden. Zo is mijn granola eigenlijk nooit twee keer hetzelfde. Bak je mee?
Granola zelf maken in een handomdraai
Naast een basisrecept voor zelfgemaakte granola, geef ik je ook een hoop variatiemogelijkheden. Zo is mijn granola ook eigenlijk ook nooit twee keer hetzelfde.
De basis voor zelfgemaakte granola
De basis voor de zelfgemaakte granola is volkoren granen met veel vezels, noten/pitten/zaden voor de gezonde vetten en kruiden om de granola op smaak te brengen. Afhankelijk van de grootte van je oven kan je de portie aanpassen. Ik heb een grote bakplaat, dus ik maak ik een grote portie maar ik zal de verhoudingen benoemen voor als je een kleinere portie wilt maken. De verhoudingen zou ik wel zoveel mogelijk behouden. Zo weet je zeker dat je ontbijt voldoende vezels, koolhydraten en vetten bevat.
Kleine portie: 200 gram granen, 70 gram noten/pitten/zaden, 3 tl kruiden, 1 el olijfolie
Grote portie: 400 gram granen, 140 gram noten/pitten/zaden, 6 tl kruiden, 2 el olijfolie
Waarom zit er olie in de granola? Je zal zien dat de kruiden zo beter blijven plakken en de granen en noten net iets krokanter worden.
Granen
Je kan binnen die 200 of 400 gram zelf je granen kiezen. Waar kun je aan denken?
- Speltvlokken
- Havervlokken
- Havermout
- Boekweit
- Gerst
- Tarwe
- Quinoa
- Rogge
Liever geen gepofte rijst of cornflakes maar juist zo min mogelijk bewerkte en volkoren granen.
Noten/pitten/zaden
Ook hierbij kun je variëren, denk aan:
- Cashewnoten
- Amandelen
- Hazelnoten
- Paranoten
- Pompoenpitten
- Zonnebloempitten
- Maanzaad
- Lijnzaad
- Macademia
Liever geen walnoten want die verbranden te snel in de oven.
Kruiden
Hier kun je kiezen voor 3 of 6 tl van hetzelfde kruid of kruidenmix, maar je kunt ook helemaal losgaan.
- Koekkruiden
- Speculaaskruiden
- Kaneel
- Gember
- Kurkuma
- Vanille
Recept voor zelfgemaakte granola
Je kunt ervoor kiezen om je granola dus zelf samen te stellen, maar ik geef jullie ook een recept mee:
Ingrediënten voor granola à la Ana (dubbele portie!):
- 50 gram hazelnoten
- 50 gram witte amandelen
- 20 gram lijnzaad
- 20 gram pompoenpitten
- 200 gram havervlokken > goed voor de portemonnee
- 100 gram boekweit > dit wordt lekker knapperig!
- 100 gram speltvlokken
- 2 tl kurkuma > supergezond!
- 2 tl koekkruiden
- 2 tl gember
- 2 el olijfolie
Zo maak je de granola klaar:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng de noten met de granen en doe daar de olie bij. Meng goed!
- Voeg de kruiden toe en meng weer goed. De kruiden blijven goed zitten door de olie.
- Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel de granola over de bakplaat.
- Zet 10 minuten in de oven. Check na 10 minuten of het allemaal nog goed gaat. Met een pollepel meng je alles een beetje door. Zet het weer voor 10 minuten in de oven.
- Na ongeveer 15-2o minuten is het klaar
Tip: Laat even afkoelen voordat je het afsluit.
Ga je zelf aan de slag?
Laat me dan vooral weten wat je van mijn recept vindt!
X Ana
Weet je wat ook super easy to make is? Deze salade met geitenkaas, rode biet en kikkererwten!