Op gewicht blijven in december, hoe doe je dat?

Leuk hoor die decemberfeestmaand, maar hoe doe je dat: op gewicht blijven in december? Ik als fitgirl kijk aan de ene kant heel erg uit naar alle gezelligheid deze maand, maar in veel gevallen gaat gezelligheid samen met eten, heel veel en vaak slecht eten. Sinterklaas zorgt, ver voor hij ons land bezoekt, voor pepernoten, kruidnoten, speculaas en chocoladeletters. Zodra hij met zijn stoomboot wegvaart, kun je jezelf zonder moeite volstoppen met kerstkransjes en ander lekkers. Je keukenkastjes puilen misschien wel uit van al deze te lekkere dingen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je met al die lekkernijen op gewicht blijft? Af en toe iets lekkers is helemaal niet erg, maar hoe houd je het binnen de perken? Ik zette een aantal punten voor je op een rij. Hiermee lukt op gewicht blijven in december sowieso!

 

op gewicht blijven in december -koekjes

Tips om op gewicht blijven in december

Alleen met Kerst ‘alle remmen los’

Heb je alleen tijdens eerste en tweede Kerstdag uitjes gepland staan welke gepaard gaan met veel eten? Dan kun je met jezelf afspreken om alle overige decemberdagen niet te snoepen en de teugels tijdens de Kerstdagen te laten vieren. Van twee dagen wat meer eten groei je niet zomaar meerdere kilo’s.

De paar pondjes die er misschien wel aankomen, raak je in snel weer kwijt. Mits je wel stopt met snoepen natuurlijk.

Zelf zou ik dit een fijne optie vinden, maar ‘helaas’ is mijn decembermaand gevuld met veel meer gezellige (eet)dagen. Op gewicht blijven in december kan dan nog steeds, maar dan heb ik de volgende tips nodig.

Plan je cheats

Zoals jullie weten eet en sport ik volgens schema’s die ik van mijn coach krijg. Op dit moment volg ik een eetschema waar ik 2 cheatmeals per week in MOET eten. Dit komt rond de feestdagen heel goed uit. Ik probeer mijn gezellige etentjes dus tot maximaal twee per week in te plannen. Tijdens deze etentjes let ik nog wel op wat ik eet, dus geen voor- hoofd- en nagerecht, maar alleen een hoofdgerecht of soms een voorgerecht of toetje erbij.

Haal geen verleidingen in huis

Jezelf beheersen is veel makkelijker als je niets lekkers (slechts) in huis hebt. Voor mij is de verleiding al snel groot wanneer ik weet dat er bijv. chocola in de keukenla ligt te wachten. De beste tip is daarom, koop het niet! Dan hoef je ook niet tegen de verleiding van cheats te vechten.

Portiecontrole om op gewicht blijven in december

Zijn jouw ogen vaak groter dan je maag en eet jij jezelf te snel ‘ongans’? Dan is portiecontrole een goede tip om toe te passen. Ga je uiteten? Kies dan bijvoorbeeld voor een kleine of lichte maaltijd. Wil je per se een 3-gangenmenu? Spreek dan met jezelf af dat het echt niet erg is als je niet je hele bord leeg eet. Of spreek met je buurman/buurvrouw af om een voorafje/toetje te delen, je hebt dan een stok achter de deur om niet alles zelf te verorberen.

op gewicht blijven in december -drankje

Gezond Kerstdiner

Wie zegt er dat een gezond Kerstdiner niet net zo leuk kan zijn als een ‘ongezond’ Kerstdiner? Het internet en ook ons blog staat vol met leuke, lekkere, gezellige en bovenal gezonde recepten. Begin op tijd met de zoektocht naar jouw ideale Kerstmenu, zodat je zonder stress een gezonde variant op tafel kunt zetten.

Met een (deels)gezond Kerstdiner is je schuld gevoel na afloop vele malen kleiner of zelfs niet aanwezig.

Keuzes

Grote kans dat jij ook dit jaar weer met Kerst gaat gourmetten, lekker makkelijk en voor ieder wat wils. Hoe kun je er voor zorgen dat je ‘bewust’ gourmet? Maak keuzes! Laat sauzen weg, of kies i.p.v. pindasaus voor ketchup. Rode sauzen zijn stukken minder slecht voor je. Eet je vlees? Zorg er dan voor dat je niet alleen je blik richt op de vleesschotel die je in je pannetje wilt gaan bakken. Kies juist ook voor gezonde(re) afwisseling met vlees en groente.

Eet rustig

Wees bewust van wat je eet, als je minder gehaast eet zul je veel sneller signalen van je lichaam door hebben. Wanneer je rustig eet, eet je vaak ook minder grote porties en heb je eerder door dat je maag/buik vol zitten.

op gewicht blijven in december - ontbijt

Steun

Denk je na het lezen van al het bovenstaande ‘leuk hoor al die tips, maar alsnog vertrouw ik mijzelf niet’, zoek dan iemand die op je kan letten. Woon je samen? Vraag of je vriend jouw stok achter de deur wil zijn en je wilt waarschuwen voor de gevolgen wanneer jij weer naar die lonkende keukenla grijpt. Niet altijd leuk om kritiek te ontvangen, maar wel erg effectief!

Sporten

Zorg voor voldoende beweging! Dit is altijd belangrijk, maar in een feestmaand met veel lekkers, is dit misschien nog wel belangrijker. Skip dus geen trainingen tijdens de ‘normale’ dagen in de decembermaand. Spreek af dat je na het Kerstontbijt, Kerstlunch of Kerstontbijt een rondje gaat lopen. Altijd fijn om de benen te strekken en uren lang op eenzelfde plek zitten, daar wordt niemand blij van. Veel sportscholen zijn ook met Kerst geopend, dus niet sporten is geen excuus. Of volg een van de thuis workouts van Marlou, die kunnen altijd! Sporten gaat jou helpen op gewicht blijven in december.

Geniet

De feestdagen blijven een fijn moment van samenzijn. Om dan continu krampachtig met je voeding bezig te zijn is voor jezelf en voor je omgeving niet fijn. Dus bedenk van te voren hoe jij de feestdagen door wilt komen en spreek met jezelf af dat je ook gaat genieten van deze dagen op jouw eigen manier!

op gewicht blijven in december - champagne

Is het helaas toch niet gelukt om jezelf aan bovenstaande handvatten te houden? Dan is januari de perfecte maand voor goede voornemens om de overtollige decemberkilo’s er af te sporten!

Alvast hele gezellige (Kerst)dagen tijdens deze decemberfeestmaand!

Liefs,
Laura

Zin in een feestelijke salade? Probeer dan deze versie met aubergines eens! 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more