Iedereen heeft wel eens honger. Te druk geweest, vergeten te eten, laat thuis, even niks bij je? In dergelijke situaties kan het zijn dat je last krijgt van hongergevoelens. Je kunt last krijgen van de welbekende knorrende maag, van duizeligheid of juist van misselijkheid. Wanneer je lichaam dit aangeeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk iets van voedsel tot je te nemen. Maar hoe zit dit wanneer je bijvoorbeeld wilt afvallen? En hoe kun je jouw honger op een verantwoorde manier stillen?
Wanneer je bewust bezig bent met afvallen, betekent dit dat je meer energie moet verbruiken dan dat je aan eten en drinken tot je neemt. Dit is de alom bekende regel. Dit betekent zelden dat je minder moet eten dan wat je nu doet. Het kan best zijn dat je anders moet eten of andere producten moet kiezen. Hoe dat kan? Er zijn vele producten die jouw lichaam de hongerprikkel eerder geven dan dat andere producten dit doen. Wanneer je veel suikers tot je neemt, kan het zijn dat je sneller honger hebt dan wanneer je een maaltijd eet met veel vetten. Ook eiwitten zorgen sneller voor een verzadigd gevoel. Je kunt dus prima afvallen zonder hongergevoel. Juist wanneer je regelmatig kleine maaltijden en tussendoortjes eet, zorg je ervoor dat je stofwisseling op gang blijft. Hierdoor blijft het motortje in je lichaam aan en blijf je verbranden. Ondertussen krijgt je lichaam niet de kans om honger te krijgen.
Ook is het belangrijk om voor jezelf te leren ontdekken waar de grens ligt tussen honger en trek. Er zijn wel degelijk verschillen tussen deze twee begrippen. Honger betekent echt dat je lichaam energie nodig heeft om actief, energiek en geconcentreerd te kunnen blijven. Trek is logischerwijs datgene waar je lichaam naar snakt. Dit kan een zak snoep, chips of andere