Wat ik al een beetje had laten doorschemeren in mijn voorstelblog, was dat ik al een lange tijd struggle met eten. En als ik heel eerlijk ben, is dat op dit moment nog steeds het geval. Ik heb namelijk nog regelmatig last van eetbuien. Soms lijkt het niet zo erg, omdat ik ook kan overeten met ‘gezond’ voedsel, maar toch ligt hier gevaar op de loer. Want ja, als je heel veel eieren met brood eet (wat misschien beter klinkt dan snoep en koek), krijg je natuurlijk ook gewoon te veel calorieën binnen. Het is gewoon niet gezond. Maar hoe ga je nou met die eetbuien om?
Omgaan met eetbuien
Gelukkig krijg ik mijn eetbuien steeds beter onder controle en leek het mij goed om de gedachtes die mij daarbij helpen met je te delen. Ik weet dat lang niet iedereen die dit leest, hier mee te maken heeft, maar als ik ook maar één iemand hiermee kan helpen, ben ik al blij. Dus hier komen ze:
1. Compenseren vs. overslaan
De eerste is vrij algemeen bekend, maar nadat ik een eetbui heb gehad, sla ik nooit een maaltijd over. Natuurlijk zit ik veel voller en heb ik erna geen honger meer. Maar als ik daarna de rest van de dag niks meer eet, krijg ik aan het eind van de dag wel weer enorme trek, waardoor ik eerder naar iets lekkers grijp. Wat ik wel doe, is de volgende maaltijd wat lichter te eten. Bijvoorbeeld veel groente en wat vlees. Compensating beats skipping 😉
2. Doorgaan, doorgaan, doorgaan
Wat ook helpend voor mij is, is om weer opnieuw te starten, oftewel door te gaan met waar ik gebleven was met gezond eten. Dat is eigenlijk ook gewoon een deel van het leven. Er zijn altijd momenten dat je je wat minder voelt, er iets niet lukt of dat je volledig de mist ingaat. Stel je fietst per ongeluk tegen een andere fietser op, dan help je die natuurlijk overeind, bied je excuses aan en gaat dan weer verder naar je bestemming. Je gaat dan niet nog een keer iemand aanrijden. Zo kun je een eetbui ook zien. Het ging even wat minder goed, je staat er even bij stil als je wilt, en gaat dan weer verder met gezond eten. En ik weet het, het is altijd makkelijk gezegd dan gedaan, maar probeer het eens.
3. Accepteren
De laatste gedachte of keuze die ik maak, is accepteren. Niemand is perfect, ook ik niet. En is het eigenlijk wel zo slecht om eens wat meer te eten of wel voor die reep chocola te gaan in plaats van een appel? Sinds ik heb geaccepteerd dat ik af en toe iets lekkers (of meer dan iets ;)) mag eten, ben ik er ook minder mee bezig. En dat vind ik zelf nog veel belangrijker. Want constant lopen denken wat je wel of niet mag eten en hoeveel je ervan mag eten, kan behoorlijk irritant zijn. En wanneer je er minder mee bezig bent, word je ook weer minder snel verleid. Want wat je aandacht geeft, dat trek je aan.
4. Zoek afleiding
Een laatste tip voor als je midden in een eetbui zit: verleg je focus. Ga een rondje wandelen of ga lekker schrijven. Naast dat je stopt met eten om iets anders te gaan doen, word je ook minder getriggerd om te eten door de activiteit die je aan het doen was. Want vaak wordt een eetbui veroorzaakt door een trigger. Dat is in ieder geval bij mij het geval. Maar daar zal ik een andere keer over delen.
Overwinbaar
Zit je even over je eetbuien in? Ze zijn te overwinnen! Lees maar eens het inspirerende verhaal van Ana en haar tips om een eetbui te voorkomen. En heb je vragen hierover, aarzel dan zeker niet om te reageren.
Liefs, Dianne
Soms kan structuur ook helpen, probeer eens bijvoorbeeld onze eetschema’s, opgesteld door Personal Trainer Danny de Hut.