Motivatie: hoe zorg ik dat ik gemotiveerd blijf?

Wanneer je al een langere tijd (lees: jaren) minimaal 4 dagen in de week sport, dan is het niet gek dat je niet altijd gemotiveerd bent. Het liefste wil je non stop de juiste focus houden en net als Joel Beukers 100% voor GOUD gaan, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Hoe blijf je gemotiveerd? In dit blog vertel ik jullie hoe ik de juiste motivatie kan vasthouden.

Mijn motivatie

Zoals jullie wellicht weten doe ik vier keer per week aan krachttraining. Twee keer in de week sluit ik mijn krachttraining af met een HIIT-sessie van 21 minuten op de (hard)loopband. In de jaren dat ik train, met name sinds mijn grote veranderingen vorig jaar, ben ik nog nooit mijn motivatie verloren. Hoe dit komt? Dat vertel ik in de volgende stappen.

Doelen stellen

Ben je onlangs je motivatie verloren, of juist bang om deze te verliezen? Stel dan verschillende doelen voor jezelf op. Mijn doel was vorig jaar, toen ik een vetpercentage van 25,7% had, om een vetpercentage van 18% te behalen. Dit is zeker gelukt! Of ik nu tevreden ben? Niet helemaal, want ik heb mijn doelen inmiddels bijgesteld. Ik dacht altijd dat iedereen met een vetpercentage van 18% ‘strak’ zou zijn. Dus een platte buik, ronde billen, goed gevormde benen etc. Bij mij bleek dit niet zo te zijn, daarom werd mijn nieuwe doel geen bepaald vetpercentage, maar juist dat strakke figuur met zichtbare spieren bereiken, hier werk ik continu aan. Laat je je doelen varen? Dan is het verliezen van motivatie een logisch gevolg.

motivatie

Sportschema’s maken om motivatie niet te verliezen aan sleur

Doe je dag in dag uit hetzelfde rondje met bijvoorbeeld hardlopen of in de sportschool? Geen wonder dat je de uitdaging mist en je motivatie verdwijnt. Maak voor jou interessante schema’s of laat deze door een professional voor je samenstellen. Volg deze schema’s bijvoorbeeld 6 tot 8 weken en trigger jezelf door steeds je gewicht te verhogen. Lukt dit niet altijd? Geen ramp, de aanhouder wint! Na 6 tot 8 weken evalueer je jouw schema, welke oefeningen gingen er goed? Waar presteer je minder? Op deze manier kun je weer aan de slag om nieuwe schema’s te (laten) maken. Door te variëren blijft sporten leuk en uitdagend. Dit is dan met name als je krachttraining doet maar eigenlijk geldt het voor alle sporten. Hardlopen? Gebruik een schema voor je doel en houd je daaraan! Geen idee waar je moet beginnen? Hier zijn wat tips:

Voedingsschema’s maken

Als je gemotiveerd wilt blijven, dan is de kans groot dat je dit bereikt wanneer je je lichaam ziet veranderen. Naast sporten is goede voeding extreem belangrijk. Verkeerde voeding heeft ook een averechts effect op je training. Train je hard, maar eet je slecht? Dan is de kans dat je goede resultaten boekt niet zo groot. Zorg ervoor dat je een voedingsschema volgt die bij jou past en geheel op maat voor jou is gemaakt. Alleen dan zijn strikte richtlijnen goed vol te houden. Houd jij je goed aan je voedingsschema? Dan is het geen probleem om een à twee keer in de week te genieten van een ‘cheat meal’. Een portie patat, lekkere pizza, zak chips etc. is dan een echte beloning. Wanneer je deze cheats in je voedingsplan opneemt, weet ik zeker dat ook jij het vol kunt houden. Tot een aantal jaren terug was ik een grote snoepkont! Dit kan ik nog wel zijn, maar mijn goede mindset, coach en schema’s zijn voor mij echt een stok achter de deur om alleen tijdens mijn cheatday te snoepen. Wat ook helpt, is om geen lekkere dingen in huis te halen. Dan kom je ook niet in de verleiding. Probeer nee te zeggen tegen verleidingen op het werk of op verjaardagen. Vaak wanneer je 1 stukje taart, 1 chocolaatje, 1 handje chips neemt dan is het hek van de dam! Wees dus sterk en zeg nee. De verleiding wordt echt een stuk minder groot wanneer je niets neemt. Rosa heeft nog wel wat tips voor een geslaagde cheat meal!

Sportmaatje

Ik vind het heerlijk om in mijn eentje te sporten. Je kan lekker doorgaan, hoeft niet lang te wachten en bent weer redelijk snel klaar (alhoewel, snel? Mijn trainingen duren sowieso minimaal 1 tot 2 uur). Vind je alleen sporten niet prettig? Zorg dan dat je een sportmaatje hebt met dezelfde doelen als jou. Zo kun je elkaar motiveren en sleep je elkaar steeds weer mee de sportschool in. Ellen schreef eerder een artikel over de voordelen van sporten met een maatje.

Plannen

Geen tijd is geen excuus! Plan je trainingstijden goed in en probeer hier een vast ritme in te vinden. Gaat jouw sportschool vroeg open? Plan dan een morning workout in voor je werk. Zet je wekker een uur eerder en knal er een training uit. Niet zo’n morning person? Ga dan standaard vanuit je werk, zoals ik. Wanneer je dit instelt, wordt het vanzelf een vast ritme en behoort de training al snel bij de (bijna) dagelijkse routine. Zo ziet de week van Ana eruit.

motivatie

Conclusie

Waar het in totaliteit om gaat, is dat je sport voor jezelf. Sport jij omdat het van anderen moet? Dan zul je nooit de juiste mindset krijgen om gemotiveerd te blijven. Ik sport voor mijzelf om doelen te bereiken. Aangezien ik mijn doelen altijd bijstel, wordt de krachttraining nooit saai. Ik blijf met veel plezier naar de sportschool gaan en kom er altijd nog gemotiveerder vandaan. Soms sta ik zelf ook wel eens te kijken van mijn motivatie, zeker nu ik een aantal weken geleden een tegenvallende vetmeting heb gehad bij mijn coach, terwijl ik mijn schema’s heel streng naleef. Ik eet precies wat mij wordt voorgeschreven en skip nooit een training. Het is gebleken dat mijn progressie stil stond en mijn lichaam door deze stilstand juist weer vet ging opslaan. Hoe dit kan? Ik heb geen idee, mijn lichaam is altijd al een apart verhaal geweest. Mijn coach zat ook met zijn handen in het spreekwoordelijke haar (aangezien hij zo goed als kaal is) en wist ook niet precies wat er nu bij mij mis ging. Daarom wilde hij eerlijk met mij zijn en gaf hij aan mijn ‘problemen’ met andere coaches te bespreken. Hier zijn nieuwe schema’s uit ontstaan, welke ik nu bijna twee weken volg. Ik hoop dat deze schema’s mijn lichaam weer wakker schudden en ik weer richting mijn doelen kan werken. Gek genoeg is mijn motivatie door deze tegenvaller niet veranderd, wellicht omdat het een way of life is?

Succes met het vinden van jouw motivatie! Maar het belangrijkste is misschien wel dat motivatie niet het belangrijkste is voor het volhouden van een gezonde levensstijl? Lees alles over de rol van motivatie en zelfregulatie!

Of zijn jullie net als in non stop gemotiveerd? Laten jullie het me weten? You know where. . .

Liefs,
Laura

Tip om je motivatie weer terug te vinden: OneFit: always a great workout!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more