Mindfulness – Het vinden van rust in je hoofd en lichaam

Sinds kort ben ik begonnen met mindfulness trainingen. Een moment waarop je complete rust pakt. Je focust op jezelf, je ademhaling en echt even in het “nu” bent. Klinkt makkelijk toch? Maar uit de praktijk blijkt dat dit toch best lastig is.

Overal krijg je prikkels vandaan en helemaal in het digitale tijdperk waarin wij leven. Toch is het belangrijk om af en toe goed je rust te pakken. Je hoofd even  ECHT leeg maken. Hiermee bedoel ik niet op de bank ploffen met netflix aan, of in bed even lekker je sociale media bijwerken. Ook dit zijn namelijk allemaal prikkels.

Mindfulness helpt je om te leren (want het is echt een proces!) om je bewust te zijn van het hier en nu en om rust in je hoofd te krijgen. Maar ook om te genieten van het hier en nu. Want hoe vaak geniet je ECHT van dat kopje thee of koffie? Of hoe vaak geniet je ECHT van je eten of je sportmoment? Hoe vaak gebeurd het dat je thuis bent, maar je eigenlijk niet eens weet hoe je naar huis bent gereden? Hoe vaak doe jij dingen op de automatische piloot? Mindfulness kan je daarbij helpen.

Mindfulness thee

Waarom ben ik mindfulness gaan doen?

Al vanaf jongs af aan heb ik hoofdpijn. En niet af en toe, maar zolang als ik mij kan herinneren heb ik elke dag hoofdpijn. Gelukkig niet de hele dag, maar wel elke dag op een bepaald moment van de dag. De hoofdpijn komt ook in verschillende gradaties, de ene dag is het een stuk erger dan de andere dag. Meestal probeer ik het te negeren en gewoon door te gaan met de dagelijkse dingen. Ik kan immers niet elke dag pijnstillers slikken of elke dag in mijn bed blijven liggen. Life goes on and I want to be a part of it!

Toch heeft het mij meerdere keren al opgebroken. Ik ben meerdere keren bij de huisarts geweest en dan krijg ik iedere keer te horen: ga maar naar de fysio of laat je ogen testen. Meerdere keren heb ik dus mijn ogen laten testen, maar elke keer opnieuw hoor ik dat er (gelukkig) niks mankeert aan mijn ogen. Oke, dan maar door naar de fysio. De fysio constateerde wel iedere keer dat de hoofdpijn vanuit mijn nek en schouders kwam en ging daar dan mee aan de slag. Toch hielp het iedere keer maar tijdelijk en bleef de hoofdpijn terug komen.

Hoe kwam ik bij mindfulness?

Een paar weken geleden kwam ik weer op het punt dat de hoofdpijn steeds erger werdt en steeds vaker kwam aanzetten waardoor ik weer eens een keer huilend bij de huisarts zat. Toch werd ik weer doorverwezen naar de fysiotherapeut.

Een vriendin adviseerde mij om naar een andere fysio te gaan en zo kwam ik terecht bij een psychosomatisch fysiotherapeute. En dan hoor ik je denken: een wat??!!, maar ik zal het uitleggen. Een psychosomatische fysiotherapeut die richt zich niet alleen op de fysieke klachten die je hebt, maar ook waar die klachten dan vandaan komen! Super chill, want die pakt dus niet alleen de klachten aan, maar zorgt er ook voor dat je in het vervolg deze klachten kan voorkomen.

Wat brengt mindfulness mij?

Ik ben nu een paar weekjes bewust bezig met mindfulness (naast andere dingen zoals mijn houding en spierspanning). Het is echt een proces wat je moet ondergaan en je goed ontspannen en helemaal over geven is toch echt wel een stuk moeilijker gezegd dan gedaan. Wel heb ik nu een paar keer complete rust gevoeld in mijn lijf en hoofd. De eerste keer dat ik dat had vroeg de fysio aan mij: hoe vaak op een dag voel jij deze rust in je hoofd en lichaam? En het antwoord was nooit. Dit vond ik best confronterend en een echte eye-opener dat wij in het dagelijks leven echt heel veel van onszelf eisen. Ik ben een jonge mama met 2 kindjes, ik werk 32 uur en wil daarnaast nog van alles! Daarom is het mij duidelijk geworden dat je juist dan echt af en toe goede rust momentjes moet pakken en je helemaal focussen op rust in je hoofd en lichaam. Een moment zonder prikkels.

De hoofdpijn is bij mij helaas nog niet weg, maar ik zit nog midden in het proces. Wel heb ik het vertrouwen dat dit mij gaat helpen. Ik ga hier in ieder geval mee door en hoop dat ik hierdoor bewuster in het leven kan staan.

mindfulness hoed

Nieuwsgierig naar mindfulness?

Wil jij ook eens mindfulness proberen? Er zijn twee gratis apps die ik kan aanbevelen om hiermee aan de slag te gaan. Namelijk de VGZ-mindfulness app en Rituals heeft ook een app waar je mindfulness trainingen mee kan doen.

Ik ben nieuwsgierig hoe jullie dit ervaren dus mocht je hiermee beginnen of juist al een tijd mee bezig zijn dan hoor ik graag jullie reacties.

Liefs Naomi

Als  werkende (fit)mama de balans vinden in je leven? Dit is hoe ik het doe.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more