Minder snoepen: 8 tips die je echt helpen!

Met de feestdagen in aantocht liggen de supermarkten vol met snoep, koek, chocola en 1001 andere lekkernijen. Al dat lekkers roept bij wijze van spreken je naam en voordat je het weet ligt het in je boodschappenmandje en verdwijn je er thuis mee op de bank. Oeps, en toen was alles in eens op en je had je nog zo voorgenomen om je ‘netjes’ in te houden. Je wilt minder snoepen, maar hoe dan? Deze 8 tips helpen je echt!

Genieten is oké

Het is helemaal oké om af en toe lekker te genieten van een stuk banketletter, een doos kerstkransjes of een zak pepernoten. Ik zeg: geniet er vooral van! Maar als alles telkens ‘opeens’ op is, kan dat soms best frustrerend zijn als je dat niet van plan was. But what to do?

Minder snoepen: 8 x tips

What to do? Doorbreek je gewoontes! Bedenk wat jouw ‘zwakke’ momenten zijn en ga daar mee aan de slag. How to? Onderstaande tips helpen je op weg om je ‘snoepgewoontes’ te doorbreken.

 1. Kom in beweging

  Hoor je dat pak chocoladekoekjes vanuit de kast je naam roepen terwijl je eigenlijk geen trek hebt? Kom in beweging. Je hoeft niet uren te gaan sporten, maar ga bijvoorbeeld de was doen of haal de stofzuiger in plaats van dat pak koekjes uit de kast. Kom in beweging, zoek afleiding en je merkt dat je opeens dat hele pak koekjes vergeten bent.

 2. Sla geen maaltijden over

  Als je maaltijden skipt is de kans groot dat je ‘plots’ overvallen wordt door (lekkere) trek en op zo’n moment is de verleiding best groot om voor die vette in plaats van die gezonde snack te kiezen. Krijg je ’s ochtends geen hap door je keel? Neem je ontbijt dan mee naar je werk of naar school.smoothie boekjes

 3. Lekkere of echte trek?

  Voordat je iets lekkers neemt, vraag jezelf eerst af of je echt trek hebt of zin in iets. En waarom heb je zin in iets lekkers? Verveel je je, zit je iets dwars of…? Ga iets doen of praat er met iemand over en als je echt trek hebt dan is een stuk fruit ook een prima optie.

 4. Snacken mag

  Door het nemen van een gezonde snack tussen de maaltijden door kun je een aanval van lekkere trek voorkomen omdat je suikerspiegel constanter blijft. Denk nu niet gelijk dat gezond alleen maar een ‘saaie’ stengel bleekselderij inhoudt, kijk maar eens naar dit lijstje met gezonde, lekkere snacks.

 5. Wees niet te streng voor jezelf

  Natuurlijk mag je genieten van een stuk banketstaaf of een, meerdere of een hele zak kerstkransjes. Wees vooral niet te streng voor jezelf en vergeet er vooral niet van te genieten!

 6. Voedingsstoffen of calorieën?

  Staar je niet blind op het aantal calorieën maar focus je op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Gezonde voedingsstoffen leveren je meer energie dan ‘nutteloze’ calorieën en je krijgt er ook minder zin in snoep van. Heb je geen idee of de verhouding voedingsstoffen die je eet in balans is? Schrijf een paar dagen alles op wat je eet en kijk er zelf eens kritisch naar. Kom je er niet uit? Vraag dan bijvoorbeeld een diëtiste om hulp.

 7. Hap voor hap

  Het is heel verleidelijk om ’s avonds met een bord op schoot voor de tv te kruipen, het nadeel is wel dat je je maaltijd in no time naar binnen schuift. Als je te snel eet krijgt je lichaam geen tijd om zich af te vragen of je te veel, te weinig of precies genoeg gegeten hebt. Dus eet niet te snel, zodat je lichaam je de juiste signalen kan geven.
  gezonde pizza

 8. Goed voorbereid op stap

  Heb je een lange dag voor de boeg? Ga goed voorbereid op pad! Bedenk van te voren wat je waar kunt eten en neem daarop aangepast je eigen snacks en maaltijden mee. Je maaltijden preppen is helemaal niet zo moeilijk en met deze mealprep-tips ‘flans’ je heel makkelijk een heerlijke maaltijd in elkaar. En wat dacht je van boodschappen doen met een honger gevoel? Niet handig, boodschappen doen op een lege maag is echt een no-go.

Geef jezelf de tijd

Je kunt je ‘snoepgewoonte’ doorbreken door bewust te worden van de voor jouw moeilijke momenten, hier van te voren over na te denken, er rekening mee te houden en/of er iets anders voor in de plaats te doen/afleiding te zoeken. Hoe langer je dit oefent, hoe makkelijker het minder snoepen wordt. En lukt het een keer niet? Praat jezelf geen schuldgevoel aan. Het is echt niet het einde van de wereld want morgen is er gewoon weer een nieuwe dag. Oefening baart kunst, zeggen ze toch?

Ben jij een lekkere snoeperd?

Eerlijk gezegd heb ik zelf geen ‘snoepgewoontes’, maar ik denk dat dit komt omdat ik nog herstellende ben van mijn eetstoornis. Dus wie weet hoor ik straks opeens ook een pak koekjes vanuit de kast mijn naam roepen. En jij, ben jij dol op snoep en wat vind jij onweerstaanbaar lekker?

Nu we het toch over lekkere dingen hebben, heb je deze vegan pindakaaskoekjes van Laura al een gebakken?

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more