Vandaag deel ik met jullie mijn nieuwe voedingsschema. Ik durfde het amper aan… een nieuwe vetmeting bij Healthadvies Breda. Nadat ik in juni super goed had gesport en gegeten, merkte ik dat ik tijdens de zomermaanden toch wel echt in een paar oude patronen was teruggevallen. Ik had weliswaar best wel veel bewogen tijdens mijn vakantie in Spanje, het eten op vakantie ging me minder goed af. En tja, als het hek van de dam is…

Vetmeting

Mijn hek is dus gewoon eigenlijk nog niet sterk genoeg 😉 Dus toen ik onlangs weer eens in Breda was en bij coach Zwier langsging, was ik bang dat de vetmeting zou uitwijzen wat ik eigenlijk ook al wel wist: dat ik niet meer zo strak was als in juni (de bikinifoto hieronder is van juni. Verleden tijd dus). Gelukkig voor mij heb ik niet in juni mijn laatste meting gehad, maar is dit ergens in april of mei geweest. Toen was mijn meting 21%. En ik zeg gelukkig omdat de meting nu ook weer 20,7% liet zien. Nou best oké toch, voor iemand die de teugels redelijk had laten vieren gedurende 2 a 3 maanden?

Sporten op vakantie

Lief voor mezelf

Ja, ik ben best lief voor mezelf. Ik vind 20,7% echt helemaal prima. Toen ik mijn coach een foto liet zien, genomen in het begin van de vakantie, zag hij ook wel dat het daar wel iets ‘beter’ gesteld was met mijn vetpercentages. Maar hé, geen man overboord. Ik krijg nu gewoon een nieuw sport- en voedingsschema. En dat is het schema dat ik vandaag met je deel.

voedingsschem

Mijn nieuwe voedingsschema

Ik krijg van mijn coach een hele waslijst met opties, allemaal specifiek gericht op mijn behoeftes. En helemaal vegan! Soms krijg ik opties die voor mij niet haalbaar zijn, om wat voor reden dan ook. Bijvoorbeeld: het is voor mij makkelijker om tussen de middag rijstwafels te eten dan een salade omdat we op mijn werk gezamenlijk lunchen. Onderstaand voedingsschema is hoe ik uiteindelijk de opties van mijn coach heb omgetoverd voor een voedingsschema die voor mij haalbaar is.

  • Ontbijt: 30 gram havermout, 1 schepje orange fit eiwitpoeder (= vegan), fruit
  • Snack: een handje ongezouten noten met een stuk fruit
  • Lunch: 4 rijstwafels of crackers waarvan één belegd met hummus, 3 andere met vegan spread
  • Diner: 150 gram falafel/tofu/tempeh/kikkererwten/linzen of bonen met minimaal 200 gram groenten

Aanpassingen

Volgens mijn coach zou ik dan ook een middag- en een avondsnack moeten nemen en een pre-workout van twee rijstwafels met appelstroop. Deze opties zet ik eigenlijk flexibel in. Als ik zin heb in iets zoets dan pak ik fruit, als ik trek heb pak ik dan de rijstwafel met appelstroop of soms pindakaas (want eigenlijk moet ik een beetje pindakaas eten bij mijn ontbijt). Met het diner maak ik een volledig gerecht. Deze linzensalade van Sofie voldoet bijvoorbeeld aan de ‘eisen’.

Nergens staat in mijn plan genoemd dat ik af en toe een koekje mag. Maar die eet ik wel! Uiteraard probeer ik het dan bij één koekje te houden. Verder heb ik wel 2 refeedmaaltijden. In mijn geval probeer ik het eten buiten de deur tot maximaal 2 keer per week te beperken. Maar dat lukt zelden, meestal ga ik vaker per week uiteten of bestel ik eten.

 

voedingsschema

Nieuwe meting

Over een niet al te lange periode ga ik weer terug naar mijn coach en hoop ik dat ik het percentage naar beneden heb kunnen bijstellen. Niet omdat ik vind dat je altijd maar moet streven naar lichter/strakker/etc. maar omdat ik merkte dat ik in juni lekkerder in mijn kleren en in mijn vel zat. Mijn doel is: bij de volgende meting in november ben ik tenminste 1% gezakt. Dit doe ik door 80% volgens plan te eten. Het sporten wil ik graag zo blijven doen zoals ik al doe. Dat wil zeggen: 4 keer in de week hardlopen, 2 keer in de week krachttraining en dan af en toe yoga etc.

Opletten

Een paar dingen voor mij om op te letten zijn:

  • Bewust te worden van de momenten waarop het ‘mis’ gaat. Ik wil achterhalen wat mij triggert om dingen te eten die ik eigenlijk liever niet wil eten.
  • Luisteren naar mijn lichaam. Ik heb soms honger op ‘gekke’ tijden maar juist door niet te eten omdat ik vind dat het nog geen lunchtijd is bijvoorbeeld, krijg ik een enorme hongerklop en eet ik juist meer dan eigenlijk nodig is.

Hoe gaat het bij jullie? Heb jij ook wel eens je vet laten opmeten? En eet jij volgens een plan of juist niet?

Jullie horen snel weer van me! Overigens kan je me tussentijds ook volgen via instagram 🙂
X Ana

Met al dat lekkers om me heen is het nog best moeilijk om alles te weerstaan. Rosa bestudeerde de calorieën van sinterklaassnoepgoed.