Mediteren kun je leren! Toch?

Herken je dat gevoel dat je allemaal (leuke) dingen te doen hebt, die je het liefst ook nog eens allemaal tegelijk wilt doen, waardoor je hoofd een grote chaos is? Zelf heb ik vaak de neiging om mezelf een beetje voorbij te lopen. Ik denk dat onze generatie ook juist veel dingen te doen moet hebben omdat we anders het gevoel hebben er niet bij te horen…

Natuurlijk is het leuk om veel dingen te ondernemen, maar zo nu en dan zou ik ook wel even een rustig moment voor mezelf willen hebben om even aan helemaal niks te denken. Oké, tijd om het anders aan te pakken. Ik ga een paar weken een nieuw ochtend- en avondritueel aanhouden waarin ik meer tijd neem voor mezelf. Note to myself: ga (vaker) mediteren, reflecteren en aan yoga doen!

mediteren-yoga-kalmte

Waarom mediteren?

Ik had vroeger altijd een beetje het idee dat mediteren alleen voor de spirituele hippies onder ons was. Dit is absoluut niet waar! Het is gewoon een hele goede en pure manier om meer rust in je hoofd te krijgen. Mediteren leert je eigenlijk hoe je met alle gedachten (goede en minder goede) omgaat. Je laat je gedachte toe zonder dat ze perse van invloed zijn op je stemming. Wij vrouwen hebben nou eenmaal wat vaker last van hormonale schommelingen en daar horen soms ook de nodige stemmingswisselingen bij (althans bij mij). Zelf probeer ik daarom zo nu en dan te mediteren. Maar wat zijn nog meer de voordelen, naast meer rust in je hoofd, van mediteren?

Voordelen van mediteren

Hieronder heb ik een aantal voordelen, die voor mij persoonlijk belangrijk zijn om meer te mediteren, op een rijtje gezet:

1. Mediteren zorgt voor meer emotionele balans
Mediteren kan ervoor zorgen dat je als persoon meer emotioneel in balans bent. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je mediteert er een blijvende emotionele balans wordt gecreëerd. Zo heb je je emoties beter onder controle en leer je accepteren dat er simpelweg dingen zijn waar je geen invloed op hebt.

balanced-mediteren


2. Mediteren zorgt voor een betere concentratie en focus

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan (o.a. Door Harvard Univesity) waarbij wordt geconcludeerd dat door te mediteren mensen beter kunnen leren, meer informatie kunnen verwerken, creatiever zijn en meer gebruik maken van beide hersenhelften.

Wat heeft structureel mediteren mij gebracht?

Nu ik voor mezelf (en voor jullie) op een rijtje heb gezet wat de voordelen van mediteren zijn, wilde ik dit zelf gaan uittesten. Daarom heb ik de afgelopen week elke dag voor het ontbijt eerst 10 minuten yoga en 5 minuten mediteren (dit heb ik langzaam opgebouwd) aan mijn ochtendritueel toegevoegd. Wat ik merkte is dat ik de dag een stuk rustiger begon, waardoor ik mij over het algemeen relaxter voelde en ik stressvolle situaties beter aankon. De laatste tijd heb ik door veel nieuwe en spannende ervaringen best wel last gehad van hartkloppingen en duizeligheid. Ik hoop dat als ik deze nieuwe routine blijf volhouden ik ook zelfverzekerder en minder gestresst ben in deze nieuwe situaties. Of dit ook echt werkt? Om dat te ontdekken moet ik het toch echt langer uitproberen dan 1 week. Pas dan weet ik echt of je mediteren kunt leren. Toch?

sportschool-voor-je-geest
TIP: Het boek Mind gym: Sportschool voor de geest van Wouter de Jong staat bomvol leuke tips en oefeningen om meer naar je lichaam te leren luisteren.

Wil jij ook zen worden?

Ook ben ik heel benieuwd wat jullie doen om tot rust te komen en of je na het lezen van deze blog misschien ook een zen week inlast? Laat het me weten in een reactie hieronder, ik ben super benieuwd naar jullie ervaringen!

Liefs, Berber

Als je besluit een heerlijk me-time dagje in te lassen, dan kun je jezelf ook lekker verwennen met deze heerlijke fitsnacks!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more