Met mijn blogpost van vorige week lokte ik natuurlijk wel wat reacties uit. En “Wat eet jij dan op zoal op een dag?”, was dan ook een veelgestelde vraag die ik kreeg na mijn blogpost van over het belang van voeding voor een strak lichaam. Een soort van eetdagboek kon daarom natuurlijk niet lang uitblijven. Vandaag vertel ik jullie daarom wat ik op een voor mij normale, doordeweekse werkdag zoal eet.

Voordat ik begin is het misschien handig om jullie te vertellen dat ik volledig plantaardig eet en bewerkte producten het liefst zoveel mogelijk mijdt. Ik doe dit om om medische redenen. Ik ga hier nu niet verder op in, maar mochten jullie hier behoefte aan hebben kan ik hier misschien in de toekomst wel een blogpost over schrijven.

Ontbijt
Ik ben echt een ochtendmens en vind het heerlijk om tijd te nemen voor m’n ontbijt. Hoewel ik pas om half 9 uit huis hoef te vertrekken voor werk, gaat mijn wekker vaak al om half 7. Vaak blijf ik nog wel heel eventjes liggen hoor, maar toch duik ik al redelijk snel de keuken in. Ik zet water voor wat lekkere, warme thee en drink een liter water terwijl ik m’n lunch klaar maak. Dit is een gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd, omdat ik vroeger nog wel eens de neiging had om te weinig te drinken. Doordeweeks maak ik eigenlijk altijd een groene smoothiebowl als ontbijt. Ik mix 2 of 3 soorten groene groentes (spinazie, bleekselderij, komkommer, boerenkool) met 1, 2 en soms 3 soorten fruit (banaan, kiwi, sinaasappel, appel, ananas) en daar voeg ik 1 theelepel chlorellapoeder of spirulinapoeder, 1 eetlepel hennepzaad en 1 eetlepel chiazaad aan toe. Als de smoothie echt te dik is, voeg ik er nog wat water aan toe. Ik ‘eet’ mijn smoothie namelijk in plaats van dat ik het drink. Ik doe de smoothie in een kom en doe hier nog wat zelfgemaakte granola, wat sojavlokken of wat gepofte quinoa met cacaonibs en gojibessen overheen, net waar ik op dat moment zin in heb. Het ligt er een beetje aan wat ik er precies in doe, maar vaak is mijn smoothiebowl met toppings rond de 400 à 500 calorieën. Daarnaast drink ik overigens nog een heerlijke verse muntthee.

Denise Groene smoothie

Lunch

Zoals ik al vertelde bereid ik mijn lunch altijd voor; ik maak voordat ik naar werk ga altijd een grote bak met salade (en ook een voor mijn vriend, als ik dan toch bezig ben..). Wat ik in mijn salade doe verschilt echt iedere dag, ik verzin iedere keer wat nieuws. Het is vaak erg afhankelijk van wat er nog in mijn koelkast te vinden is. Als ik bijvoorbeeld restjes over heb van het avondeten gebruik ik dat ook vaak in mijn salades, ideaal. Daarnaast kook ik quinoa, rijst (volkoren basmatirijst), bonen en kikkererwten vaak in grote porties, zodat ik dat niet iedere ochtend of avond weer hoef te doen. Zo heb ik gedurende de week steeds meer bakjes met ‘restjes’ in m’n koelkast waar ik steeds weer andere salades mee kan samen stellen. Omdat ik volledig plantaardig eet is het soms wat lastiger om aan m’n eiwitten te komen. In mijn salades probeer ik er daarom rekening mee te houden dat ik altijd één ingrediënt heb dat redelijk wat eiwitten bevat, zoals bonen, kikkererwten of quinoa. Als basis voor de salade gebruik ik vaak quinoa of rijst, eventueel aangevuld met bonen of kikkererwten en met name heel veel groenten. Komkommer, paprika en (cherry)tomaten zijn groenten die ik altijd in huis heb, maar rode bieten vind ik nu in de winter ook heel erg lekker. Mijn salade maak ik altijd af met wat hennepzaad, dat geeft een heerlijke nootachtige smaak (en bevat ook weer redelijk wat eiwitten). Ik maak echt een grote bak salade, zodat het goed vult en ik weer een tijd vooruit kan. Mijn salades zijn dan ook zeker niet calorie-arm en bevatten meestal tussen de 500 à 700 calorieën.

Denise mexicaanse salade

Tussendoortjes

Eigenlijk neem ik altijd wel één (soms twee) tussendoortje(s) mee naar m’n werk, omdat ik tussendoor toch nog wel eens een beetje trek begin te krijgen. En helemaal als ik na m’n werk gelijk ga sporten vind ik het lekker om aan het einde van de middag nog even wat te eten, zodat ik niet helemaal met een lege maag met gewichten begin te sleuren 😉 In het weekend maak ik zelf vaak tussendoortjes, zoals bijvoorbeeld deze healthy haverrepen, een ander soort (eiwit)reep of blissballen. Maar als ik geen homemade tussendoortjes meer in huis heb neem ik vaak een stuk fruit, of wat groente (eventueel met een beetje hummus) mee. Deze tussendoortjes zijn vaak tussen 50 à 150 calorieën per stuk. Wat ik trouwens ook (bijna) iedere dag, zeker als ik sport, neem is een eiwitshake voor spieropbouw en -behoud. Omdat ik vegan eet, neem ik altijd de plantaardige variant van Garden of Life.

Denise Healthy haverreep

Diner

Wat ik eet als avondeten is bij mij heel erg verschillend en heel erg afhankelijk van wat er nog in de koelkast ligt, maar ook van wat ik nog over heb aan calorieën voor die dag. En wat ik nog binnen moet zien te krijgen aan voedingswaarden (koolhydraten, eiwitten en vetten). Ik probeer de laatste tijd steeds vaker ’s morgens al m’n eiwitten in te plannen voor de hele dag, zodat ik er niet in de avond pas achter kom dat ik nog wel heel veel eiwitten moet eten om aan m’n dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen. Vaak plan ik m’n avondeten daarom om m’n eiwitten (bonen, kikkererwten, linzen, quinoa, rijst, noten) heen. Heb ik voldoende eiwitten ingepland, dan kijk ik wat ik daarbij kan eten aan groenten en eventueel andere producten.

Denise Chili sin Carne

Avondsnack

Als ik nog wat ruimte over heb gehouden voor de avond (en nog net die laatste eiwitten binnen kan krijgen) dan kan ik in de avond, bij de thee, ook nog wat lekkers snacken. Sinds kort ben ik echt dol op pindakaas en aangezien pindakaas (ik gebruik momenteel PB2 of Pindakaaspoeder) ook weer nuttige voedingsstoffen (protein!) bevat is dit een echte win-win situatie. Ik doe pindakaas op een rijstwafel, in een dadel, op een banaan of op een ander stuk fruit of groente; so yummy!

Denise banaan pindakaas

En dan maar gauw weer slapen, zodat ik alweer van een lekker ontbijtje kan genieten de volgende dag. Want oh, wat hou ik toch van eten, haha! Dit is dus een globaal overzicht van wat ik op een normale, doordeweekse werkdag zoal eet. In het weekend kan dit hetzelfde zijn, maar ook heel erg anders, afhankelijk van mijn plannen die dag. Vaak combineer ik mijn ontbijt en lunch dan ook, omdat ik vaak later ontbijt omdat ik langer slaap óf eerst de sportschool in duik.

En jij, wat eet jij zoal op een doordeweekse school/werkdag? Ik ben benieuwd of ik jullie heb kunnen inspireren met wat ik zoal eet en of mijn eetpatroon echt héél erg anders is dan die van jou!? Ik zou het leuk vinden als je in een reactie laat weten wat jij zoal eet, wie weet doe ik dan ook nog wat inspiratie op 🙂

See you next week!

Liefs Denise