Kwark, ik zou tegenwoordig niet meer makkelijk zonder de dag doorkomen geloof ik. Ideaal als stevig ontbijt, een lichte lunch of als tussendoortje. Op de redactie komen standaard de bakjes kwark en yoghurt tevoorschijn tijdens de lunch. We gooien er van alles door, van vers fruit tot haver, lijnzaad en goji bessen. Gisteren verscheen er een pak met fruitsmaak en toen ontstond al gauw de discussie of de kwark en yoghurts met smaakje wel zo verantwoord zijn. Tijd om dit eens uit te zoeken!

Naturel versus smaak

Ik kies zelf eigenlijk altijd voor magere kwark, deze kwark bevat weinig tot geen vet en is rijk aan eiwitten. Van deze magere soort is er vrijwel geen smaakje te verkrijgen en daar lopen we tegen het eerste punt aan, want wil je kwark met een smaakje, dan kom je al gauw terecht in halfvolle- of volle kwark. Deze bevatten meer vet dan magere kwark en minder eiwitten. Zoals vaak het geval is met extra toegevoegde ingrediënten in producten, wordt er naast fruit of vanille nog meer toegevoegd waaronder suikers. Zo bevat magere kwark 3 gram suiker en 0,1 gram vet tegenover 14,4 gram suiker en 3,4 gram vet in halfvolle kwark met bananensmaak.

Ook hiervoor geldt dus dat pure producten het beste zijn. Met smaakjes en light versies loop je altijd tegen hetzelfde probleem aan: meer troep en suikers. Daarnaast bevatten ze veel minder eiwitten dan de naturel kwark. Het beste is dus om gewoon voor de pure variant te gaan en met vers fruit en eventueel wat honing, kaneel, cacao, vanille of agavesiroop zelf je kwark op smaak te maken. Voor yoghurt geldt trouwens hetzelfde, alleen bevat yoghurt van zichzelf al meer koolhydraten en minder eiwitten dan kwark.

Schermafbeelding 2015-06-17 om 16.37.51