Je ziet het steeds vaker voorbij komen: de zoete aardappel. Wij zijn groot fan! En koken met zoete aardappel kan soms nog wel eens lastig zijn omdat er oneindig veel variërende recepten te vinden zijn. In dit artikel hebben we voor jullie de lekkerste recepten op een rijtje gezet en gaan we koken met zoete aardappel.

Waarom zoete aardappel?

Eerder schreven we al een blog waarom zoete aardappelen zo gezond zijn. In dit artikel vertelden we onder andere dat zoete aardappels vol zitten met vitamines, vezels en mineralen, ze bevatten weinig vetten en ik vind ze gewoon onweerstaanbaar lekker. En dat is dan ook precies de reden waarom ik drie heerlijke recepten met zoete aardappel voor je bij elkaar gezocht heb. Enjoy!

3 x koken met zoete aardappel

1. Roasted Sweet Potatoeszoete-aardappel-koken

Hoe hemels ziet deze zoete aardappel eruit? En goed nieuws is: binnen 15 minuten heb je dit heerlijke recept al op tafel staan.

Ingrediënten:

 • Een zoete aardappel
 • Boter
 • Snufje zout en peper
 • Handje Bieslook
 • Beetje zure room
 • Optioneel: parmezaanse kaas

Bereiding:

 1. Prik met een vork een aantal gaatjes in de zoete aardappel. Plaats de aardappel in de magnetron op 700 a 800 Watt voor 6 – 7 minuten. Let op: het ligt eraan hoe groot de aardappel is maar een middelgrote aardappel moet 6 – 7 minuten. Het is verstandig om de aardappel om de 2 minuten om te draaien. Snijd vervolgens de zoete aardappel door het midden.
 2. Snijd met een mes vierkanten tot aan de schil (zie afbeelding). Neem een paar dunne plakjes boter en smeer deze aan de binnenkant, tussen de vierkantjes in de zoete aardappel.
 3. Breng de zoete aardappel op smaak met wat peper en zout en strooi er wat parmezaanse kaas overheen.
 4. Grill de twee helften van de zoete aardappel in de oven op 200 graden ongeveer 6 – 12 minuten. Ook is het hier de grootte van de zoete aardappel van belang. Een grotere aardappel zou al snel 12 minuten moeten en een kleinere zoete aardappel eerder 6 minuten. Hou in de tussentijd de aardappel goed in de gaten, je wil dat de bovenkant van de aardappel goudbruin wordt.
 5. Garneer tenslotte de zoete aardappel met bieslook, nog een beetje parmazaanse kaas en zure room.

2. Salt & vinegar sweet potato chips

zoete-aardappel-koken-01

Dit heb je nodig voor deze gezonde en lekkere zoete aardappel chipjes:
 • 2 of 3 middelgrote zoete aardappels
 • 80 ml malt vinegar (witte azijn)
 • 3 theelepels grof zeezout (2 theelepels voor fijne zout korrels)
 Verwarm de oven voor op 190 graden. Scrub de zoete aardappels schoon en droog. Leg een groot stuk bak folie in de over en spray deze in met cooking spray of gebruik boter op de folie. Er zijn veel gezonde variaties van cooking spray te vinden op internet. Het is ideaal als je een snijmachine in je keuken hebt staan want hiermee kun je even grote plakjes snijden van de zoete aardappel. Heb je dit niet? Snijd dan de aardappel in dunne plakjes met een mes. Voeg alle plakjes aardappel in een plastic, afsluitbaar zakje en doe hier de azijn bij. Schud vervolgens de zak goed en laat dit 10 – 15 minuten rusten op kamertemperatuur. Plaats hierna alle aardappel schijfjes in een enkele laag op de bakplaat. Bestrooi de bovenkant met zeezout en spray de bovenste laag nogmaals in met cooking spray. Bak de aardappels voor 15 – 20 minuten. Draai vervolgens alle aardappel schijfjes om en strooi hier ook nog wat zeezout over heen. Bak tenslotte de andere helft ook nog 15 – 20 minuten. Enjoy!

3. Sweet potato pie oats

zoete-aardappel-koken-02

Zoete aardappel als ontbijt? Natuurlijk kan dat! Helemaal met dit lekkere pie oats recept! Dit is wat je nodig hebt:

 • 90 gram havermout
 • 400 ml water
 • een kleine/middelgrote zoete aardappel
 • 2-3 theelepel bruine suiker, ahronsiroop, of andere zoet makend middel naar keuze
 • halve theelepel kaneel
 • Optioneel: een halve theelepel lijnzaad
 • 3 theelepels granola of geroosterde pecannoten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de zoete aardappel door het midden en smeer een dun laagje olijfolie op beide helften. Plaats de aardappel helften op bak folie in de oven. Zorg dat de binnenkant van de zoete aardappel op de bakplaat ligt, dus dit gedeelte op de onderkant. Bak de zoete aardappel voor 20 – 30 minuten. De aardappel dient zacht te zijn dus een grotere aardappel zal langer in de oven moeten dan een kleinere. Prik eventueel met een vork in de aardappel om te kijken of de aardappel zacht genoeg is. Het is mogelijk om de aardappel nog een aantal minuten in de magnetron te doen als de aardappel niet zacht genoeg wordt. Pureer vervolgens deze zachte aardappel. Weeg de puree af tot 120 gram. Dit is de hoeveelheid die je nodig hebt voor dit recept.

Ga vervolgens verder met de havermout. Breng water aan de kook in een kleine steelpan. Als het water aan de kook is voeg je de havermout toe en zet je het vuur op medium hoogte. Blijf de havermout koken totdat het water volledig in de havermout getrokken is (+/- 5 minuten) en blijf de havermout goed doorroeren.

Als de havermout klaar is roer je de zoete aardappelpuree, de bruine suiker of ahornsiroop, kaneel en de lijnzaad goed door elkaar. Proef of het recept op smaak is en voeg eventueel meer ingrediënten toe om het naar eigen smaak bij te stellen. Een te dikke puree geworden? Dan kun je altijd nog een scheut amandelmelk toevoegen. Je kan uit dit gerecht twee kommen pie oats maken. Garneer de beide kommen met een wat granola of geroosterde pecannoten. Mocht je het nog iets zoeter willen maken kun je nog een swirl honing over de pie oats heen doen.

sweet-potatoes-01
Ik ben inmiddels overtuigd van deze heerlijke zoete aardappel! Er zijn oneindig veel recepten te vinden met deze zoete pieper. Mocht je nog opzoek zijn naar recepten om zoete aardappel frietjes te maken of een lekker herfstig stampootje met zoete aardappel? Lees dan ook ons vorig artikel met zoete aardappel! Heb jij nog goede recept ideeën met zoete aardappel? Deel het met ons in de reacties hier onder!