Ik heb mezelf onlangs koffie leren drinken. Waarom zou iemand dat in godsnaam willen? Die vraag krijg ik regelmatig. Tja, waarom? Koffie is toch helemaal niet gezond? Koffie is niet perse gezond inderdaad. Ik wil het ook niet heel veel drinken. Maar het leren drinken was wel een bewuste keuze, dus als het niet gezond is, waarom zou ik dit dan willen?

Waarom ik mezelf heb koffie leren drinken

1: Meerdere opties als je ergens wat gaat drinken

Allereerst moet je van mij weten dat ik niet echt een gezellige drinker ben. Ik lustte vroeger geen thee, dat drink ik pas sinds ik op kamers ging toen ik 19 was. Bovendien lust ik ook geen bier of wijn. Dit drink ik nog steeds niet. Ik houd ook niet van sterke drank, want ik vind de alcoholsmaak heel vies. Ik wil niet zeggen dat ik nooit drink, maar ik drink in ieder geval niet met de reden dat ik het lekker vind. Zoals de meeste mensen van een glaasje wijn bij het eten of een port bij het kaasplankje kunnen genieten, kan ik dat niet. Ik vind het echt niet lekker. Koffie vond ik dus ook echt niet lekker. Dit terwijl ik het wel heel lekker vond ruiken. Wat drink ik wel? Ik drink water. En cola light/zero. Ik drink liever niets waar suiker in zit, dus de meeste frisdranken vallen ook al af. Mijn opties zijn: water, spa rood, thee (maar dit is nog steeds niet mijn favoriet!) en cola light/zero alleen als ze Coca Cola schenken want Pepsi vind ik smerig.

Koffie leren drinken

2: Koffie in plaats van Red Bull

Oke, hoe meer ik hierover schrijf, hoe meer het voelt als een first world problem. Maar goed. Terug naar de koffie. Als mijn wekker om 05.45 gaat om een rondje te gaan hardlopen voordat ik ga werken, dan kan ik wel een koffie gebruiken. Aangezien ik dit niet lekker vond, dronk ik in de ochtend red bull (light). Soms een half maar meestal een heel blikje. Het werkte als een tiet! Als ik Red Bull drink dan ga ik stuiteren en mijn doel is bereikt: ik ben klaarwakker! Ik móet dan ook wel gaan hardlopen want zo’n stuiterbal wil je echt niet in huis hebben. Maar je snapt wel, als er nog iets ongezonders is dan koffie drinken dan is het wel Red bull. Ook al nam ik de light versie zonder suiker. Red bull op een nuchtere maag is gewoon geen goed idee. Ik kreeg last van maagzuur, ook al dronk ik dit echt niet elke dag. Red bull in de ochtend is gewoon niet zo’n goed idee. Bovendien is het ook niet echt lekker. Het was echt een ‘moetje’.

3: Koffie om lunch-honger uit te stellen

Een derde reden voor mij was dat ik tussen mijn ontbijt – die ik neem na het hardlopen rond 7.00 uur – en de lunch – rond 12.00/12.30 uur – mega honger had. Tuurlijk, ik neem ook wel eens een appeltje en dat helpt wel. Maar een kleine koffie met een beetje melk zou misschien helpen om de honger te stillen.

Koffie leren drinken

Hoe ik mezelf heb koffie leren drinken

Deze drie redenen: weinig opties, wakker willen worden en kleine honger stillen maakten dat ik mezelf koffie ben gaan leren drinken. Ik begon met heel veel (soja)melk en een heel klein beetje koffie. Dus bijvoorbeeld 150 ml melk en 35 ml koffie. Die verhouding ben ik steeds gaan bijstellen. Ik raakte gewend aan de bittere smaak. Het leek ook wel of deze smaak anders werd. Ik merkte dat mijn smaak veranderde. Inmiddels drink ik de verhouding 110 ml koffie met een klein scheutje melk. Helemaal zonder iets vind ik nog steeds wel heftig. Maar mijn doel is bereikt.

Ik heb nu een optie extra als ik ergens wat wil drinken. Ook als vrienden naar speciale koffietentjes – dat zijn er nogal wat in Amsterdam – gaan, kan ik ervan genieten! Vriendlief is ook een koffielover dus voor hem komt het goed uit. De red bull heb ik achterwege gelaten sinds ik koffie drink. Ik drink nu een koffie voordat ik ga hardlopen en dat werkt meer dan prima! En de tweede koffie drink ik tussen 10.00 en 11.00 uur en heeft inderdaad het gewenste effect: de lunch-honger een beetje rekken.

Voldoende water drinken

Het enige waar ik nu op probeer te letten is dat ik extra water drink. Ik merk dat koffie water onttrekt aan het lichaam en dat je daardoor eerder vocht vasthoud. Dat wil ik natuurlijk niet dus ik let hier extra op. En natuurlijk oppassen voor aanslag op mijn tanden. Maar die aanslag krijg je van thee ook.

Koffie leren drinken

Wat kan jij hiermee?

Ik wil niemand aanmoedigen om ook koffie te gaan drinken. Maar wat je misschien wel uit mijn verhaal kan halen is dat het mogelijk om dingen te leren eten en drinken. Je smaak verandert in de loop der jaren. Het kan zijn dat je dingen nu wel lekker(der) vind dan een paar jaar terug. En je kan jezelf ook laten wennen aan een bepaalde smaak. Ik blijf ook wijn proberen. Het lijkt me een waardevolle toevoeging aan bepaalde gerechten. Maar voor alsnog vind ik dat nog steeds niet lekker en voel ik minder de noodzaak om het te leren drinken. Doe mij maar een spa rood als ik uit eten ga!

Als er dingen zijn die je eigenlijk niet zo lekker vindt maar om bepaalde redenen wel zou willen leren eten of drinken, probeer het dan stapsgewijs zo te doen. Misschien zijn er bepaalde groenten die je niet zo lekker vind en kan je toch proberen deze op verschillende manieren klaar te maken. Of misschien wil liever magere yoghurt eten in plaats van volle yoghurt maar vind je dit te zuur. Ook hier kun je aan wennen! Ik zie het gewoon als buiten je comfortzone treden.

Wat zijn dingen die jij jezelf hebt leren eten of drinken? Of wil je dat misschien juist niet omdat je het allemaal wel goed vind zo? Misschien vind je het wel complete bullshit wat ik hier beschrijf. Des te benieuwder ben ik 🙂 Dus deel het vooral met me hieronder!

X Ana

 

Geen koffie voor jou maar wel smoothies? 7 X Zomerse smoothies met weinig calorieën