Mindful Monday: Wat zijn mijn kernkwaliteiten en valkuilen?

Als jij je beste vriendin of je vriend vraagt om je positieve punten? Wat zouden ze dan zeggen? Vandaag is het Mindful Monday en dat is een perfect moment om stil te staan bij je sterke punten, je valkuilen, allergieën en uitdagingen. Een onderdeel van de #Happydeherfstdoor Challenge is om een kernkwaliteiten kwadrant te maken. In deze blog leg ik jullie uit wat dit precies inhoudt en zal ik ook mijn eigen kernkwadrant met jullie delen.

Veel eigenschappen (‘kernkwaliteiten’) worden een valkuil als je erin doorschiet. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen drammerig te worden. Of: als je doorschiet in je zelfverzekerdheid wordt je arrogant. Het zijn juist deze vervormingen van persoonlijke eigenschappen die tot op zekere hoogte wél aanpasbaar zijn, in tegenstelling tot een persoonlijkheid. Door ze via het kernkwadrantenmodel in kaart te brengen word je je bewust van je eigen valkuilen.

Hieronder zie je hoe het kernkwadrant eruit ziet:

kernkwadrant

 

Het model bevat de volgende onderdelen:

  • kernkwaliteiten (eigenschappen) – Kernkwaliteiten zijn de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Kernkwaliteiten zijn meestal ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij of zij ernaar gevraagd wordt.
  • valkuilen (doorgeschoten eigenschappen) – Wanneer je doorschiet in een specifieke kernkwaliteit wordt dit een valkuil. Jouw kwaliteit wordt dan een zwakte.
  • uitdagingen (ontwikkelpunten) – De uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil.
  • allergieën (irritaties) – Op basis van je kernkwaliteit is ook af te leiden waar je potentiele conflicten met de omgeving kunt verwachten. Deze hebben te maken met je uitdaging.

Ok, tijd om mezelf onder de loep te nemen! Om het nog iets makkelijker te maken pak ik onderstaande superkwadrant erbij en deze site waar voorbeelden staan:

kernkwadrant

Kernkwaliteit: Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Valkuil: Te veel hooi op mijn vork nemen

Allergie: Onverantwoordelijkheid

Uitdaging: Loslaten / delegeren

Toelichting: Ik voel me altijd heel erg verantwoordelijk voor dingen. Op school vond ik in projectgroepen werken soms best lastig. Dan had je weer een paar van die lapzwansen in je groepje die er met de pet naar gooiden en dan deed ik bijna alles (vaak wel samen met die andere streber die ook in de groep zat). Ik vond het dan ook moeilijk om bepaalde taken aan één van die nonchalante types uit handen te geven en deed liever alles zelf. Inmiddels ben ik wat ouder en heb ik wat meer ervaring met delegeren gekregen. Ik ben nu natuurlijk ondernemer en werk met personeel en stagiaires. In het begin vond ik het heel moeilijk om bepaalde taken over te dragen maar ik moet zeggen dat dit steeds beter gaat. In vergelijking met 3 jaar geleden ben ik daar wel een stuk relaxter in geworden. Toch blijven er dingen die ik niet uit handen kan/wil geven maar dit is misschien ook niet zo erg.

Toen ik mijn collega Anouk vroeg om mijn sterke punten noemde ze o.a. ondernemend. Ik had bovenstaande kwadrant toen al gemaakt maar vind eigenlijk dat dit wel overeenkomt. Ik ben o.a. ondernemend doordat ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel heb.

Kernkwaliteit: Harmonisch

Valkuil: Te veel door de vingers zien, opgekropte ergernis

Allergie: Conflict

Uitdaging: Direct

Toelichting: Ik haat ruzie. Ik haat discussies. Ik hou gewoon van een fijne zweer en vermijd conflicten graag. Mijn vriend en ik hebben dan ook bijna nooit ruzie (tuurlijk, wel eens een woordenwisseling maar geen heftige ruzies) en dat vind ik eigenlijk heel prettig. Sommige stelletjes discussiëren erop los en genieten hier misschien ook wel van. Nou, ik dus duidelijk niet. Ik probeer altijd te zorgen voor harmonie en dit resulteert wel eens in het feit dat ik te veel dingen door de vingers zie. Ik kan me bijvoorbeeld irriteren een het feit dat iemand altijd te laat op kantoor is. Maar om de goede vrede te bewaren zeg ik er niks van. Vervolgers wordt het steeds een grotere ergernis wordt ik er zelf chagrijnig van maar om de discussie te vermijden zeg ik er niks van. Met als resultaat: opgekropte ergernis die misschien op een gegeven moment zo erg wordt dat de bom barst (o jee… wat gebeurt er dan?) Terwijl ik beter dan direct kan zeggen waar het op staat zodat de persoon in kwestie hier rekening mee kan houden.

Kernkwaliteit: Energiek

Valkuil: Geen rust kunnen nemen

Allergie: Luiheid

Uitdaging: Rust pakken

Toelichting: Anouk noemde energiek als één van mijn positieve punten. Grappig, had ik zelf nooit bedacht maar wel leuk om te horen! Ik ben wel iemand die bijna altijd wat te doen heeft en anders zoek ik wel iets om te kunnen gaan doen. Ik sport veel, werk veel, ben in mijn hoofd non stop bezig met het bedenken van creatieve / nieuwe ideeën, hou van gezellige etentjes etc. Ik pak maar weinig rust met als resultaat dat ik aan het einde van de week vaak opgebrand ben. Ik vind het heerlijk om met mensen te sparren en leuke dingen te doen en hou niet van luie mensen die passief zijn. Mijn uitdaging is om meer rust te pakken. Ik denk dat dit heel belangrijk is want op een gegeven moment kom je jezelf wel tegen. Zo had ik eerder op vakantie eigenlijk ook geen rust want dan was ik alsnog elke dag aan het werk (omdat het ‘moest’, zie mijn eerste kernkwadrant). Inmiddels heb ik hier wel wat meer balans in kunnen vinden. Ik kan werk en privé wat meer scheiden en probeer tijdens de vakantie echt te genieten van de rust. Dit zou ik in het dagelijkse leven misschien ook wat meer moeten doen.

kernkwadrant

Kernkwaliteit: Perfectionist

Valkuil: Pietluttigheid

Allergie: Nonchalance

Uitdaging: Flexibiliteit

Toelichting: Toen ik mijn vriend vroeg om mijn positieve punten noemde hij perfectionist, doorzetter, lief, ambitieus en optimistisch. Omdat er toch een eind aan deze blog moet komen zal ik niet alle punten behandelen maar ik vind perfectionist en doorzetter wel bij elkaar passen en ik kan me hier ook zeker in vinden. Ik ga het liefst door tot het helemaal naar wens is. De valkuil is dat ik pietluttig ga worden en hierdoor te lang bezig ben met een taak. Dit is zakelijk het geval als ik bijvoorbeeld een video monteer en privé als we een grote schoonmaak houden. Mijn allergie is nonchalance en de uitdaging is om iets flexibeler hierin te worden. Iets sneller genoegen nemen met goed in plaats van doorgaan tot perfect.

 

Goed, dat was ‘m! Ik ben heel erg benieuwd naar jullie kernkwadranten. Ter inspiratie hieronder nog een aantal goede voorbeelden.

Kernkwaliteit Valkuil Allergie Uitdaging
Aanpassingsvermogen Onderdanigheid Dictatoriaal Initiatief
Analytisch Gevoelsarm Sentimenteel Gevoelig
Behoedzaamheid Besluiteloosheid Onbezonnenheid Slagvaardigheid
Behulpzaam Opoffering Egoïsme Autonomie
Bescheidenheid Onzichtbaarheid Arrogant Profileren
Betrouwbaar Saai Arbitrair Innovatief
Bondigheid Ongenuanceerd Langdradig Tact
Consequent Star Met alle winden meewaaien Flexibel
Creativiteit Chaos Bureaucratie Discipline
Daadkracht Drammerigheid Passiviteit Geduld
Diplomatie Afstandelijkheid Arrogantie Confronteren
Empathie Sentimenteel Afstandelijkheid Beschouwen
Enthousiasme Impulsiviteit Pessimisme Realisme
Eerlijkheid Botheid Manipulatie Tact
Flexibiliteit Zwabberigheid Dogmatisch Standvastigheid
Gedrevenheid Fanatisme Passiviteit Nuchterheid
Gedisciplineerd Starheid Chaos Flexibiliteit
Geduldig Passief Drammerig Daadkrachtig
Gehoorzaam Slaafs Eigenzinnig Autonoom
Gereserveerdheid Afstandelijkheid Arrogantie Zelfverzekerdheid
Gevoeligheid Opgefokt Kilheid Gereserveerdheid
Gul Verkwistend Krenterig Verstandig
Improvisatie Chaos Onverbiddelijkheid Doeltreffendheid
Inlevingsvermogen Opoffering Nonchalance Loslaten
Krachtig Agressief Passief Terughoudend
Loyaliteit Slachtoffergevoel/ Onderdanigheid Hoogmoed/ Oneerlijkheid Zelfvertrouwen
Luisteren Passiviteit Dominant Assertiviteit
Nauwkeurigheid Perfectionisme Chaos Flexibiliteit
Nuchterheid Afstandelijkheid Zweverigheid Meelevendheid
Ontvankelijkheid Afwachtend Ongenuanceerdheid Stelling nemen
Optimistisch Naïviteit Pessimisme Alert
Overtuigen Fanatiek Laisser-fair Hulpvaardig
Realisme Onverschilligheid Naïviteit Openhartigheid
Rust Traagheid Opgefokt Energiek
Stiptheid Opgefokt Gemakzucht Relaxedheid
Verantwoordelijkheid nemen Overbelast raken Slachtoffer Hulp vragen
Verdraagzaamheid Conflict vermijdend Ongenaakbaarheid Strijdlust
Vriendelijk Braafheid Genadeloosheid Lef
Vrijgevig Grenzeloos Egoïsme Grenzen stellen
Weloverwogen Twijfelen Arrogant Zelfverzekerdheid
Zelfstandig Eenzaam Afhankelijk Teamwerk
Zelfverzekerd Arrogant Middelmatig Bescheiden
Zorgvuldig Pietluttigheid Nonchalance Losheid
Zorgzaamheid Betutteling Onverschilligheid Loslaten

 

Deel je jouw op Instagram met #happydeherfstdoor

Ik zou tot slot willen aanraden om je kernkwaliteiten kwadrant om de zoveel jaar opnieuw in te vullen. Je zult zien dat je misschien toch wel wat veranderd in de loop der jaren. Tien jaar geleden moest ik tijdens mijn opleiding ook een kernkwadrant invullen en ik had toen ‘assertiviteit’ als uitdaging. Ik was best verlegen en luisterde vooral veel tijdens colleges e.d. Inmiddels ben ik juist erg assertief geworden. Als er een workshop is en er vragen worden gesteld ben ik vaak degene die antwoord geeft of die juist vragen stelt. Toch leuk om te zien dat dit zo’n verschil is met vroeger.

Liefs Marlou

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more