Kan je trainen als je ziek bent?

Het is elk jaar hetzelfde liedje. We nemen traditioneel afscheid van de zomer met een paar zeiknatte weken. En dan is het wachten tot de griep en verkoudheid op komen zetten. Heb jij ze al gehad? Ik wel. De afgelopen paar dagen voelde ik me zo rot, dat ik me afvroeg of het wel verstandig was om te gaan trainen. Moet ik het ‘eruit zweten’? Of mijn lichaam juist even goed rust geven? Ik besloot wat dieper in het onderwerp te duiken en het uit te zoeken. Natuurlijk wil ik jullie deze info niet onthouden!

Stress

Om te beginnen zijn er twee verschillen waar je rekening mee moet houden. Het verschil tussen activiteit en training en het verschil tussen een verkoudheid en griep. Laten we beginnen met de eerste. Een zware training waarbij je zwaarder gaat ademhalen, gaat zweten, een verhoogde hartslag hebt en enige lichamelijke ongemakken ervaart, veroorzaakt een stressreactie in het lichaam. Als je gezond bent kan jouw lichaam die stress prima verwerken. Sterker nog, het regelmatig verwerken van die stress is juist wat ons fitter en sterker maakt. Maar als je ziek bent is die blootstelling aan stress nét even een tikkeltje meer dan het immuunsysteem aankan. Doe het dus liever wat rustiger aan als je je niet lekker voelt.

Verkoudheid of griep?

Dan het tweede verschil. Hoe weet je nou of je alleen maar last hebt van een verkoudheidje, of echt een griepvirus te pakken hebt? Griep en verkoudheid hebben voor een groot deel dezelfde verschijnselen. Denk aan hoesten, niesen, een verstopte neus, keelpijn en vermoeidheid. Bij griep is er echter ook vaak sprake van koorts, spierpijn en rillingen. Twijfel je? Dan is er een simpel trucje om te weten te komen of je kunt trainen of niet. Bevinden de symptomen zich ‘boven de nek’, dus hoesten, niesen, hoofdpijn, dan kun je gerust trainen. Luister goed naar jouw lichaam en doe desnoods iets rustiger aan. Zorg er wel voor dat je je handen goed wast! Jouw medesportschoolbezoekers zullen je dankbaar zijn…

Voor alle overige symptomen geldt: blijf uit de sportschool en doe rustig aan totdat je je weer beter voelt. Voel je je goed genoeg, dan kun je wat lichte activiteiten doen. Zorg ervoor dat je de intensiteit en jouw hartslag laag houdt. Op die manier voel je je waarschijnlijk beter na afloop en stimuleer je het herstel. Laat je leiden door de symptomen en door hoe je je voelt. En gebruik je gezond verstand! Heb je zin in een wandeling of wat lichte cardio, ga er dan voor! Wil je een wat lichtere training doen met lichtere gewichten en wat meer herhalingen, dan is dat ook prima. Maar als je nergens zin in hebt, behalve binge watching van jouw favoriete serie op Netflix, bedenk je dan dat ontspanning ook een heleboel kan doen voor jouw herstel!

To do or not to do?

Goed, nu weet je wanneer je wel of niet zou moeten trainen. Maar welke activiteiten zijn geschikt om te doen als je ziek bent?

 • Wandelen
 • Joggen
 • Zwemmen
 • Fietsen (normaal tempo, ga niet meteen mountainbiken of wielrennen…)
 • Tai Chi
 • Yoga

Voer deze activiteiten bij voorkeur uit in de buitenlucht. Frisse lucht doet ook een hoop voor je! Maar doe dit alleen als het weer het toelaat. Behalve dat je niet vrolijk wordt van een wandeling in wind en regen, is dit ook niet echt bevorderlijk voor jouw herstel.

En welke activiteiten kun je beter vermijden?

 • Krachttraining
 • Langdurige cardiosessies met een hoge hartslag
 • High intensity interval training
 • Teamsporten
 • Sporten in extreme temperaturen
 • Training in de sportschool

Conclusie

Voel je je niet lekker, luister dan goed naar wat jouw lichaam je vertelt. Stel je lichaam niet onnodig bloot aan meer stress dan het kan handelen. Ben je alleen een beetje verkouden of bevinden de symptomen zich ‘boven de nek’? Dus heb je geen koorts, heb je het niet benauwd en heb je geen pijn in je spieren of gewrichten? Ga dan gerust voor een wat lichtere training. Het kan jouw herstel zelfs bevorderen. Maar is er wel sprake van deze verschijnselen, ben je erg moe en heb je opgezette klieren, neem dan lekker even rust. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. En wat extra vitaminen en mineralen kunnen natuurlijk ook geen kwaad. Say hello to fruit, groenten en goed gevulde soepjes!

Train jij als je ziek bent? En zo ja, hoe? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Bron: Precision Nutrition

 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more