Is pindakaas gezond?

Pindakaas wordt gemaakt van pinda’s, pinda’s bevatten vet en vet klinkt, als je het mij vraag, niet als iets wat heel gezond is om je boterham lekker mee vol te smeren. Of zit ik er compleet naast en is een broodje pindakaas wel gezond? Let’s find out: is pindakaas gezond?

Food struggles

Naast mijn idee dat pindakaas ongezond is ‘spoken’ er nog veel meer van dit soort rare gedachten over eten door mijn hoofd. Zo dacht ik bijvoorbeeld ook dat je van koolhydraten dik wordt. Oké, alles waar ‘te’ voor staat valt meestal buiten de categorie gezond maar het was vooral m’n eetstoornis die deze rare gedachten over eten veroorzaakte. Hoe ik met deze food struggles omga? Eigenlijk heel eenvoudig: ze grondig onder de loep nemen en onderzoeken of ze wel of niet waar zijn. En zo ging is dus ook aan de slag met de vraag: is pindakaas gezond?

pindakaas gezond beleg

Is pindakaas gezond?

Zoals ik al zei is (inmiddels is het was, maar dat lees je zo) het eerste wat me te binnen schiet als ik aan pindakaas denk vet en als tweede ongezond. Zit ik, of beter gezegd mijn eetstoornis, er even naast: je lichaam heeft juist vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Pindakaas heeft een uitstekende vetzuursamenstelling, bevat veel gezonde voedingsstoffen en nog veel meer voordelen waar je lichaam heel blij en gezond van wordt.

De voordelen van pindakaas:

 • Je hebt minder trek

  Op een boterham smeer je al snel zo’n 100 calorieën en in vergelijking met bijvoorbeeld een plakje kipfilet is dat wel ‘ietsje’ meer. Het goede nieuws is dat uit onderzoek blijkt dat dat als je de dag begint met een eiwitrijk ontbijt (pindakaas bevat veel eiwitten), je de rest van de dag minder trekt hebt omdat eiwitten je een vol gevoel geven.

 • Het barst van de eiwitten

  In pindakaas zitten veel eiwitten en die zorgen er onder andere voor dat de bloedtoevoer naar je spieren efficiënt verloopt. Daarom vind je bij veel fanatiek sporters, zoals ik, een pot pindakaas in de kast. Als je geen fanatiek sporter bent kan dit je misschien een zetje richting de sportschool geven: meer spierweefsel zorgt ervoor dat je zelfs in rust calorieën, en dus ook vetten, verbrandt.

 • Je verbrandt vet makkelijker & efficiënter

  De onverzadigde vetten in pindakaas zorgen er voor dat je lichaam meer, makkelijker en efficiënter vet brandt. Dus ook als je iets wilt afvallen kun je gerust af en toe een lekkere boterham met pindakaas eten.

 • Het is een vitamine E bom

  Een broodje pindakaas bevat zo’n 30% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E die je per dag nodig hebt. Na een boterham met pindakaas als ontbijt heb je nog maar 70 % te gaan, dat schiet lekker op, toch?

Alles waar te voor staat

Overal waar ‘te’ voor staat is vaak niet goed voor je en dat geldt dus ook voor pindakaas. Ook raad ik je aan om voor je een pot pindakaas uit het schap bij de supermarkt in je mandje legt de ingrediëntenlijst te lezen. Laat je niet misleiden door het woord ‘light’ (zo’n pot bevat meestal veel suiker) en let er op dat er zo min mogelijk producten aan toegevoegd zijn; kortom hoe meer pinda’s hoe gezonder de pindakaas. Want weet je nog, dit artikel over gezonde dikmakers?

pindakaas gezond voordelen

Mijn favoriete pindakaas? Dat is de AH 100% pindakaas!

Pindakaas fan?

Ben jij ook dol op pindakaas of smeer jij liever iets anders op je boterham? Laat het me weten in een reactie hieronder, misschien breng je me nog op een lekker ‘smeer’ idee.

Liefs Lianne

Een boterham met pindakaas is heerlijk, maar wat dacht je van deze recepten: vegan pindakaaskoekjes, tempeh met sticky pindakaas-marinade en ook deze pindakaastaart is om je vingers bij af te likken.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more