Op mijn achtste begon ik met paardrijden, wat al bijna 13 jaar geleden is. Sindsdien loop ik vaak tegen het feit aan dat veel mensen denken dat paardrijden geen ‘echte’ sport is. Als ik de vraag krijg welke sporten in beoefen en ik antwoord met paardrijden, dan krijg ik standaard de reactie: ‘Maar het paard doet toch alles?’ In deze blog leg ik uit dat dat niet het geval is.
Uit de hand gelopen hobby
Paardrijden wordt vaak gezien als hobby. Natuurlijk is het houden van paarden een hobby als je het rijden zelf buiten beschouwing laat. Maar hoe fijn is het als je van je hobby je sport of zelfs je werk kan maken? Ik vind het echt een win-winsituatie!
Het paard doet alles
Het paard heeft de kracht, voert de moeilijkste oefeningen uit en springt over de hoogste hindernissen. Maar zonder ruiter doet het paard dit niet. Als ruiter moet je je ontzettend inspannen om je paard de oefeningen te laten uitvoeren die je van hem vraagt. Vooral je onderbeen moet sterk zijn, laat staan je balans en controle. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat als je gedurende 45 minuten in stap, draf of galop rijdt, je al snel zo een 200 calorieën verbrandt. Dit kan tot meer oplopen als je meer inspanning levert bij de verschillende takken van het paardrijden.
Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat als je gedurende 45 minuten in stap, draf of galop rijdt, je al snel zo een 200 calorieën verbrandt.
Je wordt er sterk van
Als je professioneel paardrijd wordt je hier erg sterk van, zowel fysiek als mentaal. Het in controle houden van je paard vereist fysieke kracht in je hele lichaam. Je benen moeten continu aangesloten zijn, je handen moeten helemaal stil zijn, je rug recht en je hoofd altijd naar voren. Daarnaast wordt je er ook mentaal sterk van. Het rijden van een dier 10x zo groot en sterk als jij geeft je veel zelfvertrouwen en het geeft je een band en vriendschap voor het leven.
Niet het rijden alleen
De duur en intensiviteit van een training varieert heel erg. Persoonlijk train ik soms een half uur, soms drie kwartier en een andere keer weer een uur. Gewoonlijk train je 45 minuten intensief, waarbij je in het andere kwartier de warming-up en cooling-down doet. Naast het trainen zijn de wedstrijden vaak veel intensiever. Tijdens het rijden van de proef of het parcours krijg je zoveel adrenaline, echt heel gaaf! Ik moet daarna altijd even bijkomen, vooral na het parcours.
Naast het rijden krijg je met veel meer aspecten te maken. Stallen mesten, opstrooien, voeren, paarden in en uit het land/de stal halen, poetsen, opzadelen etc. Dit kost veel tijd, energie en je verbrand er calorieën mee. Gemiddeld ben ik zo’n twee uur bezig met alle voorbereidingen, het onderhouden van de materialen, bijvoorbeeld de zadels en de paardendekens, en de training.
Definitie
Als we de definitie van sport nagaan vinden we:
Sport (de; v(m); meervoud: sporten)
allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden: aan sport doen
Als we de definitie mogen geloven is paardrijden wel degelijk een sport. Paardrijden vereist in alle disciplines vaardigheid, kracht en vooral inzicht. Als ruiter heb je de verantwoordelijkheid over de welzijn van je paard en jezelf.
Conclusie: Paardrijden is een sport
Het mooie van de paardensport (sport!) is dat het beoefend kan worden door jong en oud, in onwijs veel disciplines en niveaus. De paardensport is er voor iedereen! Ik raad iedereen aan die zegt dat paardrijden geen sport is, om een keer een uur te gaan paardrijden. Dan praten we de dag erna verder!
Ciao, Eva
Weet je wat ik heerlijk vind om te eten na het paardrijden? Deze salade met geitenkaas, rode biet & kikkererwten!