Plant based versus vegan? Is dat niet hetzelfde dan? Ons voedsel heeft grote invloed op onze gezondheid. Door bewust te kiezen wat we wel en niet in ons lichaam stoppen, geven we onszelf kracht en ruimte om gezonder te leven. Nederland is zich de laatste maanden een boel veganisten en ‘planteneters’ rijker geworden. Steeds meer mensen minderen of stoppen met vlees eten. En, sommigen van ons stappen helemaal over naar een plantaardige leefstijl. Wat is het verschil met een veganistisch eetpatroon? En wat eet je als ‘Plantariër’ wel en niet?
Plant based versus vegan
Laten we eerst de lucht klaren. Veel mensen, denken dat veganisten en ‘plantariërs’ één pot nat is. Eerlijk is eerlijk, dit dacht ik zelf ook. Op het eerste gezicht lijken deze twee inderdaad gelijk aan elkaar. In beide gevallen eet je geen dierlijke producten. Toch zijn er naast overeenkomsten ook verschillen:
Vegan
Veganisten eten en gebruiken geen dierlijke producten. Vlees, eieren, vis, zuivel en ook honing is verbannen uit hun dieet. Daarnaast zal je een veganist niet zien met leren schoenen, wollen truien of make-up dat op dieren is getest. Hierbij draait het dus echt om het dierenwelzijn.
Plant based
De pijlers van een plantaardig dieet zijn meer gericht op de gezondheid. Het is belangrijk dat al het voedsel zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Daar waar een veganist misschien wel bewerkte producten, geraffineerde suikers, kant- en klare maaltijden, vleesvervangers, voeding uit potjes en zakjes eet, is dit bij een plantaardige leefstijl out of limit. Op plant based menu staan alleen ‘whole foods’: voeding in zijn meest pure vorm.
Balans
Echter houdt bovenstaande niet in dat iemand die plantaardig eet geen aandacht heeft voor het dierlijke aspect of de milieu gerelateerde problemen. Dit kan naast gezondheidsredenen, een goede motivator zijn. Het plantaardige dieet geeft ten opzichte van een veganistische leefstijl wel ruimte om af en toe, toe te geven aan dat stukje zalm bij de volkoren pasta, of de geitenkaas door een bietensalade. Maar ook dan zal nagegaan worden hoe gezond het is. Het belangrijkste is dat er een goede balans is, want groenten spelen toch echt de hoofdrol in dit voedingspatroon.
Wat eet je wel, wat eet je met mate en wat eet je niet?
Goed, je weet nu het verschil tussen vegan en plant based. Je weet dat veganisten alles eten behalve datgene wat van dierlijke oorsprong is. Maar hoe zit dat bij een plantaardig dieet? Hieronder een lijst om zaken op orde te stellen:
Wel:
- Groenten, zoals bladgroenten, broccoli, courgette, aubergine, tomaten, komkommer etc.
- Zetmeelrijke groenten, zoals aardappelen, zoete aardappelen, peulvruchten, bonen, linzen, erwten, mais, pompoen
- Fruit, het gaat hier om vers fruit en niet om gedroogd of geperst fruit
- 100% volkoren producten, zoals havermout, bruine rijst, quinoa, (bruine rijst)pasta
- Water, plantaardige melk (ongezoet), koffie, thee
- Omega 3 bronnen: Chiazaad en gemalen lijnzaad
- Kruiden
Met mate:
- Noten, pinda’s, amandelen, cashewnoten, walnoten
- Avocado’s
- Kokosnoot
- Zaden, zoals sesam- zonnebloem- en pompoenzaden
- Gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen
- Zoetstof zoals ahornsiroop, natuurlijke suikers, stevia
- Geraffineerde soja-eiwitten en tofu
Niet:
- Vlees (gevogelte, rood vlees, bewerkt vlees)
- Vis en zeevruchten
- Zuivel zoals, yoghurt, melk, kaas, kookroom, slagroom, melk etc.
- Toegevoegde vetten zoals, vloeibare oliën, kokosolie, margarine, boter
- Eieren
- Veganistische vervangende voedingsmiddelen
- Al het tarwemeel dat geen 100% volkoren is
- Bewerkte producten met toegevoegde suikers zoals bars, koekjes, cakes, frisdrank, vruchtensap (zit vaak veel suiker in), sportdranken, energiedranken etc.
Deze lijst zal -waarschijnlijk- niet helemaal compleet zijn. Maar dan heb je een idee wat wel en niet gegeten wordt. Neem vooral in je op wat je wel mag eten. En, onthoud:
We zijn wat we eten en nog zoveel meer. Zorg goed voor je lichaam, en het zal goed voor jou zorgen. Het is de tempel waarin je een heel leven moet wonen.
Denk jij er over om plantaardig te eten? Sinds dit jaar ben ik overgestapt op een plantaardig dieet. Benieuwd naar mijn motivatie? Lees dan de blog: Waarom stoppen met vlees?
Liefs, Ageeth