Intervaltraining: hoe & waarom?

Intervaltrainingen en ik hebben een haat- en liefde verhouding. Je kunt tijdens zo’n training jezelf helemaal leeg rennen (of fietsen, roeien, zwemmen), maar na afloop geeft het een heerlijk gevoel. Op lange termijn word je er ook nog eens veel sneller van. Vandaag schrijf ik over de effecten en het nut van intervaltrainingen!

Een intervaltraining betekent letterlijk dat je varieert in je snelheid. Je voert tijdens deze training je snelheid meerdere malen op. Je kunt kiezen uit twee verschillende soorten intervallen: intensief of extensief. Een intensief intervaltraining betekent dat je snelheid een stuk hoger ligt dan je normale duurtempo. Na een periode op deze snelheid, laat je de snelheid gedurende een bepaalde tijd terugzakken, om deze vervolgens weer op te voeren. Bij een extensieve intervaltraining is het idee van de tempowisselingen gelijk, maar ligt de hoogste snelheid een stuk lager en is de periode op lage snelheid een stuk langer. Je gaat bij een extensieve intervaltraining dus minder stuk. Belangrijk bij beide soorten intervallen is dat je bij iedere versnelling de zelfde snelheid kunt halen. Het moet niet zo zijn dat je na twee series de snelheid niet meer behaalt. Dan ben je iets te enthousiast begonnen.

hardlopen3
Een voorbeeld van een intensieve intervaltraining is bijvoorbeeld: één minuut versnellen en 30 seconden snelheid terug laten zakken. Dit doe je dan bijvoorbeeld vier keer achterelkaar. Dan neem je vijf minuten pauze. Na de pauze herhaal je zo’n serie nog twee of drie keer. Bij een extensieve intervaltraining ga je bijvoorbeeld één minuut versnellen en laat je de snelheid gedurende één minuut terugzakken. De herstelperiode is dus iets langer. Je kunt dit ook een aantal keren herhalen.

Waarom zijn intervaltrainingen nou eigenlijk zo belangrijk? Er zijn een aantal goede redenen om intervaltrainingen toe te voegen aan je loopschema. Allereerst verbetert het je conditie heel erg snel. Wanneer je net begint met hardlopen kun je door intervaltrainingen te doen, je loopconditie redelijk veilig en snel opbouwen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met een minuut hardlopen en dan een minuut wandelen. Dit is gemakkelijk uit te breiden. Op deze manier wordt ook automatischer wijs jouw gemiddelde loopsnelheid hoger. Wil je dus binnenkort een PR lopen tijdens een loopevenement? Ga intervallen! Naast dat je conditie en loopsnelheid verbetert, wordt ook je explosieve kracht vergroot. Hierdoor neemt je spiermassa toe en dit brengt ook weer leuke voordelen met zich mee.

Tot slot is intervallen voor je metabolisme heel nuttig. Doordat je hartslag tijdens de versnellingen omhoog schiet, zul je in de uren na je loopje hier nog profijt van hebben. Vanwege de intensiteit heeft je lichaam ook na de training nog energie nodig om te herstellen. Je verbrandt dus veel meer calorieën wanneer je kiest voor intervallen.

Al met al levert een intervaltraining behoorlijk wat voordelen op. Kies jij wel eens voor een intervaltraining?
hardlopen2bron afbeeldingen: www.weheartit.com

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more