Intermittent Fasten het nieuwe medicijn? Dit is waarom ik hierbij zweer!

Vasten? Meerdere uren niet achter elkaar eten? Bij het idee alleen al begon mijn maag te rommelen en te protesteren. Periodiek vasten, ook wel Intermittent Fasten (IF) genoemd. Hoe verder ik me verdiepte, des te meer het me aansprak. Begin dit jaar heb ik de knoop doorgehakt. In januari ben ik gestart met periodiek vasten. Tot op de dag van vandaag ben ik verknocht aan deze eetwijze. Wat houdt Intermittent Fasten in en wat de zijn gezondheidsvoordelen?

Wat is Intermittent Fasten?

Oude filosofen als Hippocrates en Plato waren ver voor onze tijd al voorstander van (periodiek) vasten. Allereerst is het belangrijk om te weten dat periodiek vasten geen dieet is. Het zegt niks over wat je wel of niet mag eten. Het zegt alleen iets over wanneer je iets eet. Je eet een vaste periode wel en een vaste periode niet. Over het algemeen is de periode dat je niet eet langer dan de periode dat je wel eet. Zelf hanteer ik het 16:8 schema. Ik vast 16 uur lang en eet op een dag binnen 8 uur. Ik start mijn dag met eten om 12.00 uur, en nuttig mijn laatste maaltijd om 20.00 uur. Dit betekent dat ik in de ochtend enkel water en thee drink en na acht uur ’s avonds niets meer eet.

intermittent fasten

Vasten, afgekeken bij onze voorouders

Dit voedingspatroon bestaat al eeuwenlang. Dus, terug naar de tijd waarin een maaltijd niet altijd voorhanden was; onze voorouders waren nooit zeker van een ontbijt, lunch of diner. Hierdoor moest men soms noodgedwongen uren tot dagen vasten. Vanuit deze gedachte kun je stellen dat ons lichaam er op gebouwd is om met schaarste om te gaan.

5 x Voordelen Intermittent Fasting

Maar, waarom zou je in deze moderne tijd waarin voedsel altijd voor het grijpen ligt, honger lijden? In de 16e eeuw verkondigde een Zwiterse dokter, Paracelsus toen Theophrastus genoemd, dat vasten als een inwendige arts is. Een voortreffelijk medicijn voor het lichaam.

En niets is minder waar: Je zou denken dat ons lichaam helemaal in de war raakt wanneer het geen voedsel, dus geen energie tot zich krijgt. Echter, op het moment dat ons lichaam geen eten hoeft te verteren, kan het zich richten op andere belangrijke processen, wat grote voordelen heeft voor onze gezondheid; herstellen van cellen, vergroten van de insulinegevoeligheid, vet in het lichaam aanspreken voor energie en het verminderen op de kans van hart- en vaatziekten.

1: Vasten helpt bij het herstel van cellen

Door periodiek te vasten geef je je lichaam rust en kan je lichaam zijn energie verleggen naar andere taken in plaats van alleen maar bezig te zijn met het verteren van voedsel.

In ons lichaam hebben we gezonde cellen en cellen die beschadigd zijn. Deze beschadigingen moeten worden opgeruimd, autofagie genoemd. Autofagie wordt met Intermittent Fasten gestimuleerd en zorgt voor een gezonde celhuishouding en ruimt daarnaast ongewenste bacteriën op. Daarmee is autofagie de basis voor een gezond lichaam.

voordelen intermittent fasting

2: Stimuleert de stofwisseling

Intermittent Fasten zorgt voor een verbetering van de insulinegevoeligheid. Insuline is een van de krachtigste hormonen in ons lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling.

Vandaag de dag krijgen we doorlopend te veel suikers binnen. Ons lichaam is de hele dag bezig met de verbranding hiervan, waar het insuline voor nodig heeft.

Logischerwijs, worden we steeds minder insuline gevoelig door de hoeveelheid suikerhoudende producten die we binnenkrijgen. Dit heeft tot gevolg dat we suiker minder goed kunnen afbreken. De suikers worden dan als vet opgeslagen door het lichaam. Dit kan uiteindelijk leiden tot Diabetes type 2. Met IF stimuleer je de insulinegevoeligheid. Hierdoor is het lichaam dus beter in staat om glucose en vet te verbranden.

3: Kleinere kans op hart- en vaatziekten

Er zijn twee soorten cholestrol: gezonde HDL-cholestrol, en ongezonde LDL-cholestrol. Uit onderzoek van Amerikaanse medici is gebleken dat vasten de cholesterol verlaagd. En dan met name de LDL. Dit komt doordat vasten honger veroorzaakt. Als reactie hierop geeft het lichaam meer cholesterol vrij, zodat het vet kan gebruik als bron van energie in plaats van glucose. Dit beperkt het aantal vetcellen in ons lichaam. Tot slot vermindert niet alleen de kans op diabetes maar ook de kans op hart- en vaatziekten.

intermittent fasten

4: Vasten valt of staat met een gezonde leefstijl

Let wel, de gezondheidsvoordelen van periodiek vasten vallen of staan met een gezonde eet- en leefstijl. Het is zeker geen vrijbrief om binnen de uren dat je wel eet je vol te stoppen met patat, Snickers of andere snacks.

5: Sleutel naar balans

Persoonlijk is periodiek vasten voor mij de sleutel voor een gebalanceerd leven. Sinds ik plant based eet in combinatie met periodiek vasten, heb ik veel meer energie en voel ik me super fit. Daarnaast houdt het mijn geest scherp. Ik heb geleerd om echt te luisteren naar mijn lichaam en het pas voedsel te geven wanneer het nodig is. Mindset is key: doordat ik me zo bewust ben van de rust en de voordelen die vasten biedt, is 16 uur niks eten nu een peulenschil.

Liefs,

Ageeth

Heb je mijn vorige blog over plantaardig eten versus vegan al gelezen? Met transformatiefoto’s van mijzelf!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more