Ik ga het doen: een Helweek!

“Ik ga een Helweek doen, doe je mee?” Zei Sanne, mijn buurvrouw en tevens ook goede vriendin. Wat toevallig! Ik had net tijdens mijn vakantie een uitgebreid artikel over de Helweek gelezen en dit leek mij ook wel een hele leuke uitdaging. Mocht je nou denken: “WTF is een Helweek?” Bij deze even een stukje uitleg.

De Helweek is bedacht door de Noorse trainer en coach Erik Bertrand Larssen en is gebaseerd op de Helweek uit het leger. Hij heeft hier een uitgebreid boek over geschreven waarin precies wordt omschreven wat het inhoudt en wat je precies moet doen in deze week. Hoe vaak hoor ik mezelf niet zeggen dat de tijd zo snel vliegt en dat de weken, maanden en jaren tegenwoordig zó snel gaan. Ik heb het idee dat sinds ik ben gaan werken ik veel meer geleefd wordt en dat mede hierdoor de tijd zo snel gaat. Tijdens de Helweek ga je 7 dagen afzien, 7 dagen jezelf uitdagen en leren van wat je allemaal tegenkomt. Het idee is dat je na deze week je doelen en prioriteiten helder hebt, je een begin hebt gemaakt met nieuwe, betere gewoontes en dat je je to-do-list hebt weggewerkt. Met als doel dat dit motiveert om de resultaten en de veranderingen vast te houden. Het houdt in dat je een hele week lang (7 dagen) om 5:00 uur opstaat en om 22:00 uur naar bed gaat.

helweek

“Je stapt uit je comfortzone, je doorbreekt je dagelijkse routine en leer verder reiken dan normaal. Als je tachtig jaar wordt, heb je in totaal 4160 weken geleefd. Helweek is een week die daar met kop en schouders bovenuit steekt.”

In de voorbereidingsperiode heb je drie belangrijke opdrachten:

 • Je moet je eigen leven in kaart brengen.
 • Je moet definiëren op welke gebieden je in potentie de meeste vooruitgang kunt boeken, je zogenaamde verbeterpotentieel en waarop je gaat inzetten.
 • Je moet een concreet doel voor de helweek omschrijven en een strategie voor hoe je dat doel wilt bereiken.

De regels van de Helweek

 • Start maandagochtend en stop zondagavond
 • Sta elke ochtend om 5.00 uur op
 • Ga elke avond om 22.00 uur naar bed
 • Werk de hele week extreem hard. Wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw
 • Blijf trouw aan je plan
 • Wees bewust van je modus en focus
 • Wees je bewust van de verschillende rollen die je in de loop van een dag vervult en vervul ze met glans
 • Probeer de hele tijd blij,  positief en oplossingsgericht te zijn
 • Wees daadkrachtig en proactief
 • Neem weloverwogen, kwalitatieve rust
 • Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk
 • Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten
 • Gebruik geen sociale media onder werktijd
 • Beperk praatjes met collega’s tot een minimum
 • Train minstens één keer per dag, het liefst ’s ochtends
 • Eet de hele week uitsluitend gezond
 • Laat de tv uit

Ok, dus een week lang niet Netflixen, geen bokkenpootjes of andere ongezonde koekjes en snoepjes en wat nog wel de meest grote uitdaging is: SUPER vroeg uit de veren. Maar ik ga het doen! Sanne heeft nog 3 andere vriendinnen bereid gevonden deze uitdaging aan te gaan en de Whatsapp groep is inmiddels al in het leven geroepen. Om elkaar te motiveren, op de hoogte te houden en vooral te steunen tijdens deze helse week.

De thema’s van de Helweek

Naast bovenstaande regels staat ook elke dag in het teken van een bepaald thema.

Dag 1: Vaste Gewoontes

Op maandag is je opdracht om je goede en slechte gewoontes in kaart te brengen. Bedenk een strategie om je slechte gewoontes te veranderen en je goede gewoontes te versterken.

Dag 2: Modus & Focus

De opdracht voor dinsdag is je verschillende modi te definiëren en om te leren in en uit verschillende modi te gaan. Je moet bewust nadenken met welke modus je een situatie in stapt. Bepaal momenten waarop je 100 % je aandacht erbij hebt. Alles wat je kan storen moet uit staan of niet in de buurt zijn.

Dag 3: Timemanagement

Vandaag moet je met timemanagement aan de slag:

 • Leg je eigen to-do-lijst aan.
 • Leg je eigen jaarplanning, maandplanning, weekplanning en dagplanning aan.
 • Leer om dingen van je to-do-lijst over te hevelen naar je agenda.

Dag 4: Buiten je comfort zone

Vandaag is een heftige dag. Je wordt uitgedaagd buiten je comfort zone te gaan met deze opdrachten:

 • Werk dag en nacht zonder te slapen.
 • Uitstel is verboden.
 • Gebruik geen social media.
 • Loop, ren of fiets – minimaliseer transport in de vorm van auto, bus of trein.
 • Taken voor deze vierentwintig uur: alles doen wat je altijd al hebt uitgesteld.
 • Ga de strijd aan met iets waar je heb meest bang voor bent.

Dag 5: Rust en herstel

Vandaag staat in het teken van rust en herstel:

 • Leer efficiënte rusttechnieken.
 • Ontdek de meerwaarde van herstel.

Dag 6: Innerlijke dialoog

Opdrachten voor vandaag:

 • Maak een lijst van alle dingen waar je goed in bent.
 • Heb uitsluitend positieve gedachten over jezelf.
 • Denk dat alles die dag in jouw belang gebeurt.

Zondag: Plaats je leven in perspectief

Vandaag geen opdrachten meer. Het is een rustdag, maar niet bedoeld om te slapen.

Voorbereiding: breng je leven in perspectief

Vooraf moet je een aantal vragen beantwoorden om je leven in perspectief te brengen. Morgen begin ik dus ik kan nog even snel mijn huiswerk gaan doen!

Hoeveel jaar heb je geleefd? Wat heb je in die tijd bereikt?
Ik ben 28 en heb inmiddels alweer vier jaar een eigen onderneming. Ik heb twee succesvolle blogs: FollowFashion.nl en Followfitgirls.nl en een eigen webshop. Verder heb ik samen met mijn lieve vriend net ons tweede huis gekocht.

Heb je de doelen bereikt die je jezelf hebt gesteld?

Zakelijk gezien heb ik zeker veel bereikt maar er zijn ook zaken die toch anders zijn gelopen zoals van te voren bedacht. Zo heb ik anderhalf jaar een fulltime medewerker in dienst gehad en helaas is dat niet uitgepakt zoals verwacht. Maar als ik heel eerlijk ben heb ik nooit het doel gehad om een heel groot bedrijf te runnen met heel veel personeel dus dat was geen doel op zich. Een doel was wel groeien en dat is zeker gelukt. Ik werk nu met een vaste freelancer, verschillende gastbloggers én heb naast FollowFashion nu ook Followfitgirls. Privé gezien had ik dit jaar als doel om een mooie reis te maken, het liefst naar Amerika. Ter ere van het 10-jarige jubileum van onze relatie. Helaas is dat niet helemaal gelukt. Maar dit komt mede door de aankoop van ons nieuwe huis wat tegelijkertijd ook een doel was en dat hebben we wel gehaald!

Ben je tevreden met je leven nu? Waar ben je niet tevreden over?

Ik ben privé gezien héél gelukkig. Ik heb de liefste vriend, twee super lieve hondjes, een mooi huis en hele fijne vrienden en familie. Soms vind ik het wel jammer dat we zo druk zijn en dat we bepaalde vrienden en familie minder vaak zien dan ik graag zou willen. Zakelijk gezien is het een vrij pittige tijd geweest met heftige beslissingen maar ik heb het gevoel dat ik goede knopen heb doorgehakt. Waar ik minder tevreden over ben is het feit dat ik na vier jaar mezelf nog steeds niet altijd goed uitbetaal. Ik investeer veel geld in mijn bedrijf en ik vind dat het nu tijd wordt dat ik zelf hier ook financieel wat meer aan over ga houden. Want ik ben super blij met mijn baan en heb ook geen moment spijt gehad om mijn vaste baan in te ruilen voor het onzekere leven van een ondernemer maar ik zet mezelf financieel vaak op de laatste plek terwijl ik er keihard voor werk. Tot slot ben ik wat ontevreden over het feit dat ik het gevoel heb dat ik vaak ‘geleefd’ wordt en dat de weken zo snel voorbij vliegen. Ik heb altijd het idee dat ik nog vanalles moet doen en heb hierdoor niet veel rust in mijn hoofd. Oh en ik sta te vaak stil bij dingen die niet goed gaan in plaats van dingen die ik heb bereikt.

Wat kun je doen om dit te veranderen?
Ik wil de komende tijd weer spaargeld opzij gaan zetten. Eigenlijk moet ik dat gewoon standaard gaan instellen op mijn internetbankieren. Door weer wat meer te gaan sparen kunnen we als het huis helemaal klaar is en alles mooi is ingericht plannen gaan maken voor een mooie reis. Ik wil een lange termijn planning maken waarbij ik strategische plannen op papier zet en bepaalde zaken goed in kaart breng zodat ik beter inzichtelijk heb waar ik naar toe wil en wat ik moet doen om dit te bereiken. Daarnaast wil ik graag efficiënter gaan werken door betere to-do-lijsten te maken. Ik maak altijd een lijst met ALLES wat er nog moet gebeuren en die lijst is vaak minimaal één a-4tje lang waardoor ik direct eigenlijk door de bomen het bos niet zie en niet weet waar ik moet beginnen. Ik wil daarom beter prioriteren en per dag een to-do-lijst gaan maken.

Ben je trots op jezelf?
Ik denk dat ik best trots op mezelf mag zijn maar ik voel het niet echt zo. Wel ben ik gelukkig en blij met mijn leven.

Ben je in balans en heb je controle?

Ik ben aardig in balans maar ik heb niet het gevoel dat ik echt goede controle heb. Dat komt omdat ik bepaalde dingen voor mezelf echt even goed op papier moet zetten en echt concrete doelen moest stellen om ook te weten waar ik heen wil.

Ben je tevreden met jezelf als medemens, familiemens en collega?
Ja dat ben ik wel. Al vind ik dat ik soms wel iets meer tijd voor vrienden en familie moet maken en dat ik mijn werk wat vaker moet los laten. Ik ben op zich ook wel tevreden over mezelf als collega. Waar ik nog wel aan wil werken zijn mijn leiderschap skills.

Tot slot wil ik nog wel een paar regels wat aanpassen. Dit mag volgens het boek. Het is namelijk voor mij onmogelijk om tijdens mijn werk geen social media te gebruiken want dit is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik heb dus besloten dat ik wel dingen mag plaatsen voor mijn werk (op Facebook en Instagram en Snapchat) maar dat ik geen dingen mag bekijken van anderen. Ik mag ook niet checken hoeveel likes ik bijvoorbeeld op een bepaalde post heb en verder mag ik social media dus alleen zakelijk gebruiken.

De Helweek moet een verbeterde versie van mezelf opleveren. Of in ieder geval een versie die zich bewuster is van wat ze wil, wat ze kan en hoe ze dat gaat bereiken. Goed, we gaan het doen! Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van hoe mijn Helweek verloopt en ga ik elke dag een blogje schrijven waarin ik mijn ervaring met jullie deel. Om 20:00 uur staat er elke dag een blog online en volg mijn Helweek ook op Snapchat: @marlou_ff.

 

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

 • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
 • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
 • Zowel voor beginners als voor gevorderden
 • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
 • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more