“Ik eet gezond, maar val niet af”

“Ik eet veel avocado en nootjes, want dat is super gezond en je valt er ook nog eens van af” is een opmerking die ik vaak op het internet tegenkom. Ik vind het heel erg goed dat er een beweging plaats vindt dat mensen bewust bezig zijn met voeding; welke voedingsmiddelen bevatten veel nuttige voedingsstoffen en welke minder? Ik zie zelfs bij de kassa in de supermarkt steeds vaker zakjes met nootjes liggen naast alle Snickers, Mars en Twix. Maar hoe ‘gezond’ zijn deze producten nou echt? En val je er echt door af? Ik vind het interessant, want afvallen door goede vetten te eten? Dat zou wel heel leuk zijn!

Avocado en noten (het liefst wel ongebrand en ongezouten) bevatten inderdaad veel nuttige voedingsstoffen (de goede vetten) en een zakje nootjes is ook zeker een meer verantwoorde keuze dan een Snickers, Mars of Twix. Maar is het ook echt zoveel ‘gezonder’? Dit hangt af van wat je onder de term gezond verstaat. Onder gezond kan verstaan worden dat een product veel nuttige voedingsstoffen bevat en zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Ik heb echter het idee dat veel mensen er ook vanuit gaan dat als ze ‘gezond’ eten ze automatisch afvallen, of op z’n minst niet aankomen. “Ik eet zo gezond, maar ik ben nog niets afgevallen. Ik snap er niets van.” Dat is dus een andere definitie van gezond en deze definitie, daar gaat het me om.

Een Snickers of een zakje nootjes?

Om jullie een goed beeld te geven van wat ik nou precies bedoel heb ik een onderzoek gedaan naar twee producten die bij de kassa in de supermarkt liggen met ongeveer dezelfde hoeveelheid vetten. Ik heb gekozen voor een Snickers en een zakje nootjes. Bij de Lidl heb je tegenwoordig namelijk van die kleine zakjes met nootjes en gedroogd fruit (superfoods!). Voor deze test gebruik ik even de variant Nuts & Berries (volgens mij de variant met de minste calorieën).

De voedingswaardes van 1 zakje (60 gram) à 2 porties Nuts & Berries:

Calorieën: 246
Koolhydraten: 25,6 gram
Vetten: 12,4 gram
Eiwitten: 6,6 gram

Alesto Nuts & Berries

De voedingswaardes van 1 Snickers à 50 gram:

Calorieën: 242
Koolhydraten: 30,1 gram
Vetten: 11,4 gram
Eiwitten: 4,3 gram

Snickers

Resultaten van het onderzoek

Opvallend vind ik dat de Snickers zelfs 4 calorieën minder bevat dan 1 zakje Nuts & Berries. Oké, het zakje Nuts & Berries bevat twee porties. Maar seriously, wie let daar nou op? Je gaat dat hele zakje toch wel opeten! Wie heeft überhaupt verzonnen dat je 2 porties in zo’n klein zakje stopt? En oké, de Snickers heeft wat minder gunstige voedingswaardes (meer koolhydraten, minder eiwitten) en bevat minder nuttige voedingsstoffen, maar je denkt met het zakje nootjes lekker ‘gezond’ bezig te zijn terwijl je qua calorieën toch echt bedrogen uitkomt.  Nu wil ik echt niet promoten dat we  maar beter voor die Snickers kunnen kiezen dan voor het zakje nootjes, want ook ik ben voorstander van een voedingspatroon met zoveel mogelijk nuttige voedingsstoffen. Maar of je nou voor de Snickers of het zakje nootjes kiest, voor je calorie-inname maakt het geen fluit uit.

En dat is precies het punt dat ik duidelijk wilde maken. Denk je toch zo goed bezig te zijn door ‘gezonde’ producten te kiezen, maar je valt maar niet af. Ervan uitgaande dat je de rest van de dag hetzelfde eet en evenveel beweegt ben je helemaal niet beter bezig als je kiest voor de nootjes in plaats van de Snickers, want je valt er niets meer of minder af. Zoals ik al vaker heb gezegd is de energiebalans namelijk leidend als je af wilt vallen (of juist aan wilt komen). Wil je afvallen dan moet je zorgen dat er meer energie uit gaat door beweging dan dat er in gaat door voeding. Je kunt dan nog zoveel nuttige voedingsstoffen eten, als je calorie-inname gelijk is maakt het niets uit.

SONY DSC

Door alle marketinggoeroe’s wordt heel slim ingespeeld op de beweging dat mensen steeds ‘gezonder’ willen leven. De zakjes nootjes bij de kassa van de Lidl zijn hier het levende bewijs van, want nootjes zijn toch oh zo gezond omdat ze bomvol gezonde vetten zitten. Ja, dat klopt! Maar nootjes zijn ook echte caloriebommen. En als je doel is om af te vallen, dan gaat een dubbele portie in een klein zakje nootjes, including superfoods (yay, ook al zo gezond!),  je niet per sé helpen. Begrijp me niet verkeerd, noten bevatten veel nuttige voedingsstoffen en goede vetten en ik zou dit zeker verkiezen boven een Snickers, maar wees je bewust van het aantal calorieën dat zo’n klein zakje nootjes.

See you next week!

Liefs Denise

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more