There’s no happiness in abs

Een paar jaar geleden dacht ik dat ik gelukkiger zou worden als mijn gewicht zou dalen. Ik dacht dat mijn geluk lag in slanke benen, gespierde billen en een strakke buik. Jarenlang dacht ik dat maatje XXS mij succesvol en gelukkig zou maken. And guess what? Helaas pindakaas!

De laatste jaren is er een trend te zien met betrekking tot gezond eten. Niet verkeerd zou je denken. Nee, dat is in principe prima. Alleen nu komt de kernvraag: wat is gezond? Toen ik als kleine Japke aan de eettafel zat, vertelden mijn ouders mij dat ik niet twee keer hetzelfde beleg achterelkaar mocht nemen. Dus niet twee boterhammen met hagelslag. Eerst één met hagelslag en de tweede met Nutella was overigens prima. Als ik bij vriendinnetjes thuis kwam, moesten ze daar eerst een boterham met ‘gezond’ nemen. Daarna mocht er een broodje ongezond gegeten worden. ‘Gezond?’. ‘Ja, kaas of worst, bijvoorbeeld!’. Als je nu mensen hoort over kaas en worst dan valt dit vaak niet binnen de categorie ‘gezond’. Dus de trend is aan het verschuiven. Oja: over het brood heb ik het nog niet gehad. Brood staat namelijk bij vele #healthy#clean#fitgirls niet bepaald in het rijtje ‘gezond’.
eatthemWaar wil ik heen met dit artikel? Ik wil in ieder geval geen discussie voeren over datgene wat gezond en niet gezond is. Dat weet ik namelijk niet, maar volgens mij heeft het te maken met balans en ‘met mate’. Ik wil eerder naar de obsessie voor gezond eten. Deze obsessie zie ik in mijn omgeving steeds vaker opkomen. Want wat gebeurt er wanneer je je teveel gaat focussen op dit ‘gezonde eten’? Ik herken veel vanuit mijn eetstoornis. Dit obsessief focussen op gezond eten kan leiden tot stress of sociaal en mentaal lijden. Omdat het gezonde eten niet overal te verkrijgen is en niet bij iedere vriendengroep of studentenclub op tafel staat, kun je in een sociaal isolement raken.

Bij veel meiden op Instagram zie ik foto’s van blote buiken. Ik wil hier niet over oordelen, want ik weet de beweegredenen van velen niet. Ik begrijp wel dat je de resultaten van het harde werken graag wilt laten zien. Daar mag je uiteraard ook heel trots op zijn. Waar ik wel van schrik is de enorme fixatie op deze ‘abs’. Ik weet namelijk dat er geen geluk zit in het creëren van een zo mooi mogelijk lichaam. Geluk heeft, volgens mij, te maken met je mindset. Geluk zit niet in het creëren van een zo perfect, slank, gespierd of gezond mogelijk lichaam.

imageTerugkomend op de intro van dit stuk wil ik zeggen dat het mij juist veel mentaal lijden, stress en ongeluk heeft gebracht. Ik was weliswaar niet puur bezig met gezond eten, maar mijn controle op het eten was funest. Deze controle zie ik bij een aantal mensen om mij heen ook terug. Schuldig voelen na het eten van pizza, friet of chocolade is namelijk niet nodig. Nogmaals: ik wil niet oordelen over anderen. Ik wil juist waken voor meiden die hier gevoelig voor zijn. Ik wil mensen bewust maken dat obsessief fixeren op eten en gewicht kan leiden tot een negatieve spiraal. Echter is de lijn tussen gewoon gezond eten en obsessief gezond eten lastig te trekken.

Mijn boodschap: probeer dingen te doen die je echt gelukkig maken en durf hierin eerlijk te zijn naar jezelf!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more