7 dingen die jij kunt doen tegen het vervelende hongergevoel

Als je probeert af te vallen dan kan een hongergevoel je soms behoorlijk in de weg staan. Het is ook niet zo gek dat je honger hebt, aangezien je een calorietekort probeert te creëren. Toch zijn er wel wat ’trucjes’ om te voorkomen dat je maag niet zo knort en om aandacht vraagt. Hopelijk heb je hier wat aan!

7 dingen die jij kunt doen tegen het vervelende hongergevoel

1. Drink voldoende water

Deze tip heb je vast vaker gehoord. Het gaat niet alleen om het water die daadwerkelijk een bepaald volume in je maag inneemt (dat is namelijk maar van korte duur!), maar omdat je lichaam honger en dorst niet zo goed kan onderscheiden. Drink daarom water, aangevuld met thee. Probeer koffie (met melk) en light frisdranken te beperken tot maximaal twee per dag. Ben ook niet te bang om veel water te drinken, er bestaat wel zoiets als teveel water drinken maar dan moet je extreem veel water drinken. Twee liter water per dag is echt prima. Ben je water een beetje beu aan het worden? Check deze 5 Ideeën voor Water Anders.

 

hongergevoel

2. Zorg voor volume in je maaltijden

Net als water neemt ook eten volume in in je maag. Dit volume beïnvloedt je hongergevoel. Anders dan bij water (of vloeibaar eten!) blijft voeding langer in je maag, het duurt langer voordat het naar de darmen wordt gestuurd. Dit is ook één van de belangrijke redenen waarom groenten en salades het altijd goed doen in een periode van calorierestrictie. Je kunt namelijk veel volume eten, zonder dat je maaltijd veel calorieën bevat. Dit is één van de redenen waarom ik altijd zeg: eet en kauw je groenten en fruit, in plaats van te drinken. Inspiratie nodig voor een salade? Check dit overzicht!

 

hongergevoel

3. Ben kritisch op wát je eet

Met calorieën is eigenlijk iets geks aan de hand. Ja, elke calorie is een calorie. Maar toch kan het voor je hongergevoel veel uitmaken waar deze calorie vandaan komt. Vezels, eiwitten, vetten, langzame koolhydraten (= volkoren producten bijvoorbeeld) zorgen ervoor dat het verteren van je voeding langzamer gaat; waardoor jij je langer verzadigd voelt.

4. Houd je suikerspiegel zoveel stabiel mogelijk

Dit hangt sterk samen met de hierboven genoemde tip. Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel kunnen behoorlijke roet in het eten (haha, zie je de grap?) als het op hongergevoel aankomt. Elke maaltijd zal gaan zorgen voor een klein piekje, maar het ene veroorzaakt een hogere piek dan het andere. Dit heeft te maken met de Gl index. Hierover vertelde ik jullie laatst al het een en ander. Hoe hoger de Gl index, hoe groter de impact op de bloedsuikerspiegel. Wat zijn producten met een hoge Gl index? Voeding met snelle suikers of simpele koolhydraten: dus witbrood, witte pasta, koekjes, snoep, etc. Heb je een hoge suikerpiek, dan gaat je lichaam insuline aanmaken. Vervolgens komt de dip en heb je weer veel trek. Doorbreek de cirkel door bloedsuikerspiegelschommelingen (leuk galgjewoord) te voorkomen. Soms kan het daarbij helpen om bepaalde voeding in samenstellingen te eten. Zo vertelde ik eerder dat ik mijn fruit tegenwoordig vaker samen eet met een klein handje noten om mijn bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

5. Zorg voor afleiding

Ik heb regelmatig na het eten van een ‘normale’ hoeveelheid eten dat ik nog steeds honger heb. Je hebt vast wel eens gehoord dat het even duurt voordat je hersenen het seintje van je maag hebben gekregen dat je verzadigd bent. Door op zo’n moment niet aan tafel te blijven zitten, maar juist even compleet iets anders te gaan doen ben ik er achter gekomen dat dat hongergevoel helemaal niet zo echt is als dat het op dat moment voelt. Dan ga ik bijvoorbeeld een rondje wandelen tijdens mijn lunchpauze. Lekker door de grachten van Utrecht, dan neem ik soms een koffie mee voor op de terugweg. Als ik weer terug ben, ben ik allang weer vergeten dat ik eigenlijk nog honger had.

hongergevoel

6. Zorg dat je je honger herkent

Er zijn zoveel verschillende soorten van honger. Door in contact te komen met je lichaam en het hongergevoel kan je beter ‘lezen’ wat je lichaam echt nodig heeft. Ik schreef hierover eerder een artikel over welke vier soorten honger in onderscheid en wat ik heb gedaan om ze te herkennen en te benoemen.

7. Zorg voor voldoende slaap

Te weinig slapen heeft effect op je herstel én hongergevoel. Als je wakker bent stapelen afvastoffen zich op in je brein. Deze afvalstoffen zijn pas na acht uur opgeruimd. Daarnaast heeft slapen ook effect op de aanmaak van het hormoon ghreline . Dit hormoon is verantwoordelijk voor je verzadigingsgevoel. Te weinig of slecht slapen verhoogt de aanmaak van ghreline. Twee nachten achter elkaar minder dan vier uur slapen zorgt ervoor dat je 24% meer eet. En dat is niet zo gek. Behalve dat je je onverzadigbaar voelt, heb je ook daadwerkelijk meer energie nodig. Je lichaam heeft zich niet op kunnen laden en vraagt naar energie om vooruit te kunnen komen.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips, zodat jij je doel kunt behalen en honger niet langer in de weg staat!

X Ana

Probeer je af te vallen maar lukt het niet? Dit is waarom!

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more