Je hebt lekker getraind, bent trots op jezelf, maar de volgende dag(en) moet je afzien vanwege de spierpijn. Een beetje pijn in de spieren kan best fijn zijn, want je voelt dat je daadwerkelijk iets hebt gedaan, maar zodra het extreme vormen aanneemt wordt het al gauw een stuk minder prettig. Gelukkig is er genoeg onderzoek gedaan naar spierpijn verminderen waardoor er heel wat dingen zijn die we kunnen doen om de zogeheten sportkater te voorkomen.

Belasting van je spieren

De aanleiding voor spierpijn is vaak een (te) zware training of het belasten van spieren die je normaal niet veel traint. Als het gaat om overbelasting doe je er misschien verstandig aan om je training wat aan te passen. Te hard van stapel lopen met trainen kan blessures veroorzaken en dat is niet wat we willen. Bouw je trainingen op en luister goed naar je lichaam. Een warming-up en cooling-down zijn hierbij essentieel. Het is belangrijk dat je deze niet overslaat of afraffelt, want je spieren hebben hier veel baat bij. Een warming-up zorgt ervoor dat je spieren worden opgewarmd en het bereidt ze voor op inspanning. De cooling-down laat je lichaam langzaam afkoelen en voorkomt dat je spieren te snel tot stilstand komen.

Zoek de warmte op

Ook bij spierpijn geldt dat voorkomen beter is dan genezen, maar er is niet altijd een ontkomen aan. Hoe moeilijk het ook is, rust houden is toch wel de key. Dit betekent niet dat je niets meer kunt doen qua inspanning, maar gun je lichaam de tijd om het weefsel te herstellen. Een lichte training of rek- en strekoefeningen kunnen nog prima gedaan worden. Om de pijn te verzachten kun je het beste de warmte opzoeken. Een zonnig oord is een oplossing, maar infrarood lampen, de sauna of een warm bad doen ook goed dienst. Verwarming zorgt voor een betere doorbloeding waardoor je spieren sneller herstellen.

spierpijn verminderen

Augurkennat en koffie drinken

Er is onderzoek gedaan naar vele hippere manier om spierpijn te voorkomen. Wetenschappers kwamen tot de conclusie dat de compressiebroek het beste werkt. Het dragen van deze strakke broek tijdens (of zelfs na) het sporten zorgt namelijk voor een betere bloeddoorstroming. Uit een Canadees onderzoek kwam de foamroller naar voren als middel om spierpijn verminderen. Deze roller masseert je spieren en hierdoor heb je de volgende dagen minder last. Liters water drinken is volgens de onderzoekers niet nodig, want augurkennat is het nieuwe water. Door 70 ml augurkennat te drinken na je training, herstellen je spieren 37% sneller dan door het drinken van water. Tot slot blijkt koffie een goed drankje tegen spierpijn. De cafeïne uit 2.5 kopjes koffie, zorgt voor minder last van je spieren de volgende dag. De koppen koffie dienen een uur voor de training genuttigd te worden.

Heb jij een methode om spierpijn tegen te gaan? Laat het ons weten!  En heb jij je al opgegeven voor onze Bikini Challenge? Klik hier voor alle info.

BESTELHIER