Soms moet ik mezelf echt even een schop onder mijn kont geven om weer lekker te gaan trainen. Na een drukke dag op het werk heb ik vaak geen zin meer om te gaan. Soms is het al 20.00 uur als de dag goed en wel voorbij is, werken, boodschappen, koken, eten. Hoe groot is dan de verleiding om op de bank te ploffen? Maar hoe kun je jezelf nou motiveren om te gaan, en vooral te blijven sporten? Ik heb een paar tips voor je die ik zelf gebruik om te gaan en te blijven sporten.

Maak afspraken en hou je hier aan

Afspraken kun je maken met iemand anders, bijvoorbeeld degene met wie je sport. Maar ook met de sportschool. Als je elke week om 19.00 uur je favoriete groepsles volgt, ga je al snel de andere deelnemers herkennen (en zij jou dus ook) en ook voor de instructeur word je een bekend gezicht. Zie het als een vaste afspraak, net zoals je elke dag naar je werk gaat. Dat zeg je ook niet zomaar af toch? Het wordt vanzelf een gewoonte. Je kunt ook afspraken maken met jezelf, daar is wel iets meer discipline voor nodig. Blok je sportmomenten in je agenda en hou je daar aan. Je kunt prima met je vriendinnen thee gaan drinken, maar spreek dan bijvoorbeeld om 20.30 af en ga voor die tijd een uurtje hardlopen.
Mijn eigen afspraak met de sportschool is sowieso de maandagavond, want dan geef ik 2 uur les. En er zijn zeker avonden dat ik eigenlijk geen zin heb, maar zodra ik er ben is die stemming meteen omgeslagen en ga ik er voor.

motivatie _5

In actie tijdens mijn steples

Plannen

Zoals ik hiervoor al zei, blok je sportmomenten in je agenda. Als je op maandag denkt “ik zie wel wanneer ik ga sporten deze week” is de kans heel wat groter dat je niet gaat (of minder vaak dan je zou willen) dan wanneer je die momenten echt vast zet. Als je een krachttraining schema volgt is het handig om je spiergroepdagen ook vast te zetten. Bijvoorbeeld benen op maandag en woensdag, upper body op dinsdag en vrijdag. Als je dan een dag overslaat klopt meteen je hele planning niet meer. Als je groepslessen volgt, kies dan een of meer vaste lessen die je elke week volgt.

motivatie_1

Zoek een maatje

Het is leuk om met een maatje te trainen, je kunt elkaar (en jezelf) uitdagen en je kunt duidelijke afspraken maken wanneer je gaat sporten. Mijn trainingsmaatje en ik werden op de sportschool Jut en Jul genoemd, omdat we altijd zo’n lol hadden samen. Maar ondertussen werd er echt wel gewerkt. Na het sporten kun je gezellig bijkletsen en de day after kun je samen het leed dat spierpijn heet delen.

motivatie_6

Jut en Jul combineren sporten met plezier!

Doe iets wat je leuk vindt

Dit vind ik heel belangrijk. Als je gaat sporten, kies dan iets waar je blij van word. Zelf word ik heel chagrijnig van spinning, dus daar waag ik me niet meer aan. Als je het niet leuk vindt, ligt de lat om niet te gaan opeens een meter lager. Als je elke week zin hebt om weer naar de sportschool te gaan, of te gaan hardlopen, of welke sport dan ook te gaan doen, dan houd je het veel beter vol. Ga gewoon eens alle lessen op jouw sportschool uitproberen, ook de lessen waarvan je eigenlijk denkt dat het niks voor je is.

motivatie_4

Hardlopen is iets wat ik heel graag doe!

Niet te veel willen

Ik zie wel eens mensen de sportschool binnenkomen met een bepaald doel voor ogen. Ze hebben nooit echt aan sport gedaan en nu is de knop om en gaan ze er voor. Ze gaan meteen 4 of 5 keer per week aan de slag. Die mensen zie je vaak al na een maand of twee vertrekken. Als je niet gewend bent om (veel) te sporten, is 4 of 5 dagen per week veel te veel. Dan kun je beter met 1 of 2x per week beginnen en dit vol blijven houden. Ik wil niet weten hoe mijn huis, mijn relatie en mijn sociaal leven eruit zouden zien als ik naast mijn fulltime baan ook nog elke avond ging sporten. Dus begin met wat voor jou haalbaar is en ook leuk blijft. En als je net begint, kan het wel eens gebeuren dat je enorme spierpijn krijgt. Dan is het echt niet erg om je workout van de volgende dag een keer over te slaan en te verruilen voor een flinke wandeling.

motivatie_2

Ook leuk, je grenzen verleggen 🙂

Hou vol

De eerste weken zijn het lastigst, maar dan wordt het een gewoonte. Je gaat wennen aan je leefstijl, de afspraken met de sportschool, met je maatje of met jezelf gaan erin slijten. Als je een gewoonte 30 dagen vol hebt gehouden, is de kans groot dat je deze gewoonte de volgende 30 dagen ook volhoudt, en zo wordt het gewoon je vaste routine.

motivatie_3

Ook al geef ik alweer 12 jaar les, het blijft zo leuk om te doen! Hier had ik een les vervangen, altijd spannend een nieuwe groep.

Zorg voor een leuke outfit

Als je nieuwe kleren hebt wil je die toch ook zo snel mogelijk dragen? Dat geldt dus ook voor sportkleding. Als je dan toch gaat sporten, kun je er net zo goed een beetje fashionable uitzien. En die leuke sportkleren koop je niet om ze in de kast te laten liggen.

Doe het voor Instagram 😉

Ik zet er dan wel een knipoog achter, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik soms wel eens een kilometer extra ren, omdat ik dan zo’n mooi plaatje kan Instagrammen (@ellensteuten) met een mooie afstand erop. Als daar dan vervolgens 60 likes op komen, voel ik me extra goed over mijn workout. Maar ik gebruik Instagram ook om inspiratie op te doen. Zie ik een oefening die ik nog niet kende? Dan wil ik hem uitproberen!

motivatie_7