Hoe krijg je een strakke buik?

Als ik een foto plaats van mijn buik op Instagram of hier op Followfitgirls plaats krijg ik redelijk vaak de vraag hoe ik aan die buik kom en/of de opmerking “Ik wil ook zo’n strakke buik als jij”. Helaas is het niet zo gemakkelijk dat je een strakke buik in de winkel kunt kopen, online kunt bestellen of een pilletje kunt nemen en je de volgende dag wakker wordt met een sixpack. Dan hadden we deze site niet eens op hoeven te zetten volgens mij, haha. Maar hoe krijg je nou wel die strakke buik? Ik ga je vandaag vertellen hoe ik dat heb gedaan.

I like to party, party!?

Hoewel ik mezelf nooit echt dik heb gevonden, heb ik wel een periode gehad dat ik wat meer vet rond mijn buik (en op anderen plekken) had (zie hier). Hoewel ik nooit bewust bezig geweest met afvallen (ik vond mezelf niet dik, dus dat was niet nodig vond ik), is er toch wat vet rond m’n buik verdwenen. Nu gebeurde dat niet zomaar van de ene op de andere dag, want ook ik kan geen strakke buik (/strak lichaam) bestellen. Maar achteraf besefte ik me pas hoe het kwam dat dit was gebeurd. Onbewust had ik er namelijk voor gezorgd dat ik minder calorieën tot me nam dan dat er uit gingen, waardoor ik vet ging verbranden. Aan het einde van mijn studententijd veranderde mijn leven namelijk best wel. Ik ging veel minder uit, want ik ging meer werken en ik kon de volgende dag echt niet brak op m’n werk verschijnen. Nou waren het niet per sé de feestjes die het hem deden, want ik heb er heel wat af gedanst en dus zo lekker wat calorieën verbrand. Maar bij een feestje hoorde voor mij altijd wel een wijntje (of 2, 3, 4, ….) en natuurlijk ook wat lekkers om te knabbelen. En als je dan de volgende ochtend brak uit je bed komt rollen dan heb je vaak alleen maar zin in vettige dingen en ook niet altijd zin om te koken. Later besefte ik me pas dat dit er met name voor heeft gezorgd dat ik er toen iets minder strak uitzag dan nu, want al die wijntjes en snacks tikken toch best wel aan qua calorieën. Voeding speelt namelijk een erg belangrijke rol als je een strak lichaam wilt, maar hier heb ik eerder al eens een artikel over geschreven.

Negatieve energiebalans

De reden dat mijn algehele vetpercentage (dus niet alleen bij mijn buik) daalde was dus simpelweg een lagere inname van calorieën. Ik dronk niet meer zoveel wijn en at onbewust minder, omdat ik ’s avonds veel vaker m’n bed in dook in plaats van de kroeg. In het begin werd mijn lichaam dus eigenlijk onbewust strakker, doordat mijn studentenleven langzaam plaats maakte voor een werkend bestaan en ik daardoor minder calorieën tot me nam. Toch had ik ook toen nog niet meteen zo’n strak lichaam en strakke buik als ik nu heb. Hier heb ook ik hard voor moeten werken. Maar hoe heb ik dat dan gedaan? Hoe heb ik dan die strakke buik gekregen?

Ten eerste wil ik je meegeven dat plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is. De plekken waar het er het eerste aankomt zijn ook het hardnekkigst om het er weer af te krijgen. En ja, in mijn geval is dat bij m’n buik. Heb ik hier ontelbaar veel buikspieroefeningen voor gedaan? Hell no! Ik haat buikspieroefeningen! I did no single crunch, EVER! Oké, dat is ook niet helemaal waar, want ook ik heb in mijn studententijd best wel eens meegedaan aan zo’n buikspierkwartiertje (en nee, ook toen vond ik het niet leuk). No offense, als jij het leuk vindt moet je het vooral doen, maar mij niet gezien!

Ten tweede: iedereen heeft buikspieren (YAY!), ze zijn alleen niet bij iedereen zichtbaar. Om je buikspieren zichtbaar te krijgen moet je simpelweg minder eten dan dat eruit gaat aan energie. It’s as simple as that! Het gaat allemaal om de energiebalans: je moet zorgen dat er minder energie in gaat (aan voeding) dan dat eruit gaat (door beweging). Dan verbrand je vet en zullen die spieren langzamerhand zichtbaar worden.

Buikspierkwartiertje

Buikspieren zonder buikspierkwartiertje!

Naast zichtbare spieren wil je natuurlijk ook je lichaam shapen en mooie lijnen gaan creëren. Ik heb goed nieuws; ook daarvoor hebben we geen buikspierkwartiertje en oefeningen als de crunch en sit-ups voor nodig. Ik train eigenlijk nooit specifiek alleen mijn buikspieren. Door oefeningen te doen waarbij balans erg belangrijk is en je je core goed moet aanspannen train ik mijn buikspieren namelijk al genoeg. Zo heb ik op dit moment bijvoorbeeld de barbell lunge squat en de hanging leg raise gebogen ingedraaid in mijn trainingsschema. Hierbij wordt mijn evenwicht op de proef gesteld en is het dus heel erg belangrijk om mijn buikspieroefeningen aan te spannen. Wil je je buikspieren trainen dan kun je dit dus ook doen door veel ‘grote’ oefeningen te doen zoals de squat en de deadlift waarbij balans belangrijk is.

Als jij het leuk vindt om cruches, sit-ups en dergelijk te doen moet je dit vooral blijven doen! Het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt! Maar vind jij hier, net als ik, niets leuks aan en wil je toch je buikspieren trainen? Dan weet je dus nu dat dit ook op een andere manier kan en je het buikspierkwartiertje lekker links kunt laten liggen, jeejj!! En ik heb nu ook wel vaak genoeg gezegd dat je voor zichtbare buikspieren moet zorgen dat het vetlaagje verdwijnt door een calorietekort te creëren toch? Top, dan ga maar direct aan de slag! Want wil je net zo’n buik als ik? Dan moet je daar keihard voor werken! Heel veel succes en vergeet ook niet om te genieten van het proces!

See you next week!

Liefs Denise

BESTELHIER

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more