Met sporten beginnen is vaak niet zo moeilijk. Je trekt een joggingbroek uit de kast, haalt een paar gymschoenen van zolder en je bent klaar om naar de sportschool te gaan. Of je gaat gewoon lekker een eind buiten rennen, heb je geen eens een abonnement voor nodig. Meestal is het echte probleem dat het sporten niet wordt volgehouden en dat het bij die ene keer blijft. De reden? Die heeft meestal iets te maken met geen tijd en een heel druk schema. Ik mag vast niet zeggen dat ik dat een slecht excuus vind, maar ik doe het toch maar wel, want ik kan er gewoon moeilijk bij dat je niet drie vrije uurtjes in een week kunt vinden. Want naast een goed lichaam, brengt sporten zoveel meer voordelen met zich mee. Je voelt je energieker, bent vrolijker en als je de juiste sport hebt gevonden is het ook nog eens heel leuk om te doen. Maar even terug naar het probleem, want hoe zorg je er nou voor dat je het sporten volhoudt?

1. Plannen

Ja het klinkt misschien wat suf, maar het werk echt als je gewoon je agenda erbij pakt aan het begin van de week en even noteert welke avond/ochtend jij tijd maakt voor wat beweging. Zo vergeet je het niet, plan je (hopelijk) geen andere dingen in en wanneer het zwart op wit staat, is het al een stuk moeilijker om eronder uit te komen.

2. Belonen

Goed gedrag moet je belonen en dat geldt niet alleen voor kleine kinderen. Spreek met jezelf af dat je wat leuks mag gaan doen wanneer je twee maanden aan het sporten bent of de eerste kilo’s kwijt bent.

3. Sportmaatje

Met iemand samen sporten is niet alleen leuker; het zorgt er ook voor dat je een goede stok achter de deur hebt. Moet je natuurlijk wel iemand zoeken die een beetje gemotiveerd is en jou op je mindere momenten toch in die sportkleding weet te heizen.

4. Een mooie outfit

Wat bij mij echt motiverend werkt, is een nieuwe outfit. Tegenwoordig heb je overal leuke sportkleding waardoor het niet veel hoeft te kosten om een tof setje te scoren. Sporten wordt nu eenmaal gewoon een stuk leuker met mooie items! Van onderstaand outfitje krijg je toch spontaan zin om de sportschool in te duiken?

hoe houd je sporten vol

Adidas schoenen 50,- | Tights 29,95 | Shirt 11,95 | Sport BH 16,95

5. Gezond eten

Als je wilt afvallen, is sporten natuurlijk een goed begin, maar het belangrijkste blijft je voeding. Ze zeggen ook wel dat deze verdeling 80/20 (voeding/sport) is. Zodra ik sportief bezig ben, ga ik ook automatisch beter op mijn voeding letten, omdat ik weet dat het anders weinig zin heeft.

6. De juiste sport

Ik vind hardlopen heerlijk en heb een hekel aan de sportschool, maar dit verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Ga op zoek naar datgene wat het beste bij jou past, want zo hoef je nooit meer met tegenzin heen te gaan.

7. Just do it!

Zoals Nike ooit al zei; doe het gewoon. Vaak is het tegenop zien vervelender dan het uiteindelijk doen. Je kunt miljoenen smoesjes bedenken, maar met een voldaan gevoel op de bank neerploffen is echt veel fijner dan lui zijn.