Tijd voor een personal update! Hoe staat het nu met mijn Personal Body Plan? Hoe gaat het met mij en hoe gaat het met mijn eeuwige strijd met eten?

Personal Body Plan

Ik begon anderhalf jaar geleden met Personal Body Plan inclusief het coachingstraject. Hoewel ik wel fysieke resultaten boekte, ging het met mijn mentale gesteldheid alleen maar achteruit. Het coachen voegde in ieder geval voor mij niet heel veel toe. De coach was heel aardig en wist heus wel het e.e.a. over eten, afvallen, discipline en had nuttige tips maar omgaan met iemand die al 15 jaar met een verstoorde relatie met eten heeft omgaan, is eigenlijk gewoon een vak apart.

Overigens, als je merkt dat ik een beetje vaag blijf over wat er nou precies mis is gegaan: dat is expres. Ik vind met de billen bloot op het internet altijd toch een beetje een heikel punt. Wie weet komt er nog eens een dag waarop ik alle in en outs publiceer, maar voor nu houd ik het er liever op dat ik een moeilijke relatie heb met eten. Dat te weinig of minder eten een behoorlijke mindfuck voor me is waar ik niet goed mee om kan gaan en die dus backfired, waardoor ik juist teveel ga eten dan wel ga compenseren door te sporten of nóg minder te eten.

Echte hulp

Na een half jaar Personal Body Plan met coach was de conclusie dat ik het trainen in de sportschool heel chill vond, maar dat ik de coach niet meer nodig had. Althans, niet die coach. De eerst helft van het tweede half jaar ging ik door met calorieën tellen.

Het tweede half jaar merkte ik toch dat ik wel écht hulp nodig had. Ik zat op 1280 calorieën op de ‘actieve hersteldagen’ (dat waren de dagen waarop ik trainde voor de halve marathon!) en op 1350 calorieën als ik trainde in de sportschool. Hoewel je qua cijfertjes zou kunnen zeggen dat je dan nog prima gezond kan afvallen, viel ik niet af en ging ik dus bingen. Tijd voor échte hulp. Met een speciaal coachingsprogramma buiten (Personal Body Plan dus) heb ik het tweede half jaar weer wat meer grip gekregen op mijn eetpatroon. Ik besloot het nog een half jaar te verlengen.

personal update

Andere focus

Ik merkte tijdens dit derde half jaar dat mijn focus wel iets verschoven was. Ik wilde nu écht graag die halve marathon nog een keer lopen, ik wilde minder stress hebben over het algemeen en merkte dat vier keer in de sportschool trainen gewoonweg niet meer haalbaar was. Ik probeerde wel drie keer te gaan, maar in sommige weken kwam het ook voor dat ik ‘maar’ twee keer kon gaan.

Toen ik in de laatste maand van dit traject met Healthadvies Breda in aanraking kwam, was het voor mij tijd om te beslissen dat ik – voorlopig – niet langer door zou gaan met Personal Body Plan. Op dit moment heb ik wel de trainingen dus nog, want die heb ik genoteerd, maar niet meer de applicatie. Het eten volgens Personal Body Plan deed ik toch al niet meer dus dat veranderd niet.

Luisteren naar mijn lichaam

Voor komende tijd houd ik dus eigenlijk het voedingsadvies van Healthadvies Breda aan. Het moet nog gefinetuned worden want ik merk dat het schema die ik nu heb gekregen niet helemaal past. Ik merk wel al verschil. Ik heb namelijk geen honger, ik eet redelijk gevarieerd en ik tel geen calorieën. Omdat het nu nog niet helemaal aansluit probeer ik het zo goed mogelijk te doen maar als iets niet lukt dan is het belangrijkste dat ik luister naar mijn lichaam.

Als ik honger heb dan eet ik – het liefst dus iets gezonds – ook als dat niet in mijn schema staat. Ik denk dat als ik een tweede bezoek breng aan Healthadvies Breda dat we het schema zo kunnen finetunen dat ik steeds nauwkeuriger volgens het schema kan eten. Ik neem nu ook voedingssupplementen, met name eiwitten. Dat is wel even wennen en ik moet een manier vinden die goed voor me werkt. Ik houd bijvoorbeeld absoluut niet van shakes maar eiwitpoeder met Creamy Kokossmaak door mijn bakje kwark maakt mijn kwark opeens een heel stuk lekkerder!

personal update

Hardlopend de winter door

Qua trainen ligt mijn focus nu even op het hardlopen. Dat wil zeggen dat ik drie keer in de week train en de afgelopen maanden wel tussen de 80 en de 100 kilometer per maand heb gelopen. Op 16 oktober is de halve marathon in Amsterdam. Ook heb ik me voor de Bruggenloop in december ingeschreven. Die is 15 kilometer. Een mooie afstand om de winter mee door te komen!

Het liefst zou ik een halve marathon aan het einde van de winter lopen. Zoals die van Groet uit Schoorl. Ik ben alleen de hele maand januari op vakantie, dus ik denk niet dat dat haalbaar is. Ik denk dat ik dan gewoon lekker de 10 km doe, zoals afgelopen jaar. En misschien kan ik dan in april weer een halve marathon doen. Wie weet er een leuke?

Blijven trainen

Het trainen in de sportschool doe ik nog twee à drie keer per week. Ik probeer drie keer te gaan, maar ik merk dat rustdagen soms gewoon echt nodig zijn. Ik vraag namelijk niet alleen fysiek redelijk wat van mijn lichaam, maar ook mentaal. Sinds ik in januari van dit jaar ben geswitcht van baan vergt het werken veel meer energie. Ik werk meer uur maar ben ook 2 uur per dag meer aan reistijd kwijt dan vorig jaar rond deze tijd. Kortom, ik kan niet alles hetzelfde blijven doen met minder tijd. Het is nu zoals het is!

En waar heb ik het nu over? Ik sport nog steeds 5 à 6 keer per week. Ik fiets overal naar toe en ik probeer regelmatig nog nieuwe dingen uit zoals BBB Health Boutique-lesjes. Ik mag me gelukkig prijzen met het feit dat mijn lichaam dit allemaal toestaat. Dat ik gezonde beentjes heb waardoor ik die mooie afstanden kan afleggen. Dat ik de kracht heb om de eeuwige strijd met eten opnieuw aan te gaan. Dat ik de energie heb om dit allemaal zo in te vullen. Dat klinkt misschien zweverig, maar dit is hoe ik er op dit moment tegen aankijk.

Je mag best lief zijn voor jezelf. Het hoeft allemaal niet zo hard te zijn. Ik denk dat je veel meer bereikt als je je leven zo invult dat het bij je past.

Kortom, mentale progressie is geboekt! Genoeg over mij! Hoe gaat het met jou?

Liefs, Ana