Het kiezen van een dieet

Je wilt het nieuwe jaar goed beginnen en een aantal overtollige kilootjes kwijt raken. Met het juiste dieet kan je snel je streefgewicht bereiken. Een goed dieet is een dieet waarbij je verantwoord en gezond gewicht kan verliezen. En idealiter kom je na het volgen van het dieet niet direct weer aan.

Als je op internet rond kijkt dan zal je opvallen dat er veel diëten zijn. Maar welke diëten werken?
Een dieet wat voor jou werkt is een dieet wat jij goed vol kan houden. Een dieet wat jij vol kan houden is een dieet wat jij smakelijk vindt, en dat is voor iedereen weer anders. Verder is het belangrijk dat een dieet gezond is, waardoor je op een verantwoorde manier gewicht kunt verliezen. Je zal dan niet alleen gewicht verliezen maar je ook energieker en vitaler gaan voelen.

Om je op weg te helpen in je keuze van een dieet wat bij jou past zetten we hier een aantal populaire diëten op een rijtje.

Koolhydraatarm dieet

Veel populaire diëten zijn een vorm van een koolhydraatarm dieet. Voorbeelden van koolhydraatarme diëten zijn het Dr. Atkins dieet, het South Beach dieet, het Zone dieet en het paleodieet.

Ieder dieet is gebaseerd op een calorie inname welke lager is dan de dagelijkse calorieënbehoefte. Het verliezen van gewicht is namelijk alleen mogelijk bij een calorie tekort. Bij een koolhydraatarm dieet worden de calorieën welke je lichaam binnen krijgt omlaag gebracht door minder calorieën uit koolhydraten te eten.

Bij tal van andere diëten worden juist de calorieën uit vetten omlaag gebracht. Het klinkt misschien logisch om juist het aantal calorieën uit vetten omlaag te brengen maar dat is niet helemaal het geval. Koolhydraten vormen naast eiwitten en vetten één van de drie energiebronnen welke het lichaam gebruikt. Het lichaam geeft er de voorkeur aan om zijn energie uit koolhydraten te halen, op het moment dat het lichaam geen energie meer kan onttrekken uit koolhydraten zal het overschakelen naar vet(reserves) als energiebron. Door minder koolhydraten te eten zal het lichaam worden gedwongen om vet te gaan verbranden waardoor er gewicht wordt verloren.

het-kiezen-van-een-dieet 1

Dr. Atkins dieet

Dr. Atkins was een Amerikaanse cardioloog welke zijn dieet ontwikkelde om zijn patiënten te laten afvallen. Hij is de grondleger van het koolhydraatarme dieet, hij was de eerste die de theorie ontwikkelde dat afvallen mogelijk is door koolhydraatarm te eten. Bij het Dr. Atkins dieet bestaat de voeding uit eiwitrijke voedingsmiddelen zodat er minimaal gewicht verloren wordt door de afbraak van spierweefsel. Bij het Dr. Atkins dieet zal je een zeer beperkt aantal koolhydraten eten en veel eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip en eieren. Een nadeel van het Dr. Atkins dieet is dat je geen fruit mag eten vanwege de fruitsuikers welke deze bevatten.

South Beach Dieet

Het South Beach dieet kan gezien worden als de evolutie van het Dr. Atkins dieet. Een belangrijk verschil tussen het South Beach dieet en het Dr. Atkins dieet is dat er bij het South Beach dieet rekening wordt gehouden met het soort koolhydraten en vetten. Bij het South Beach dieet wordt rekening gehouden met langzame en snelle koolhydraten en gezonde en ongezonde vetzuren. Bij het South Beach dieet hoort een bewegingsprogramma welke gevolgd dient te worden.

Bij het South Beach dieet mag je drie maaltijden per dag eten en op 2 momenten een tussendoortje nemen. Het is daarbij niet nodig om calorieën te tellen.

Het South Beach dieet is een dieet wat zo ontwikkeld is dat je makkelijk op gewicht kunt blijven zodra je streefgewicht is bereikt. Om deze reden is het dieet opgedeeld in 3 fasen, waarbij de laatste fase de overgang is naar een nieuwe levensstijl. Een levensstijl waarbij je je bewust bent van snelle en langzame koolhydraten en gezonde en ongezonde vetzuren.

Bij het South Beach dieet mag je geen snelle koolhydraten eten. Dit zijn koolhydraten met een hoge glycemische index, waarvan de suikers snel in je bloed worden opgenomen. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zijn bijvoorbeeld suiker, wit brood en aardappelen. Langzame koolhydraten (zoals volkorenbrood) zijn met mate toegestaan.

Het Zone dieet

Het Zone dieet is ook een koolhydraatarm dieet en valt onder de categorie van hormonale diëten. Bij het Zone dieet mogen er meer koolhydraten gegeten worden dan bij het Dr. Atkins en South Beach dieet. Bij het Zone dieet wordt uitgegaan van 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten. Het Zone dieet leidt tot een betere balans in je hormoonhuishouding, in het bijzonder de insulinehuishouding, waardoor het dieet makkelijker vol te houden is. Daar staat wel als nadeel tegenover dat je maar geleidelijk gewicht verliest, ongeveer 0,5 tot 1 kilo per week.

De voedingsmiddelen uit het Zone dieet zijn voedingsmiddelen welke rijk zijn aan magere eiwitten en natuurlijke koolhydraten. De voeding zal bestaan uit voedingsmiddelen zoals kip, kalkoen, groente, fruit en vezelrijke voeding.

Het paleodieet

Het paleodieet is gebaseerd op de voeding welke onze verre voorvaderen, in de oude steentijd, aten. Aangenomen wordt dat ons lichaam genetisch geschikt is voor de voeding welke onze voorvaderen aten, en niet geschikt is voor de voeding met geraffineerde koolhydraten en suikers welke momenteel dominant aanwezig zijn in onze voeding. Door het volgen van het paleodieet zal je niet alleen gezonder leven maar ook je ook beter gaan voelen en gewicht verliezen.

Op het menu zal je met het paleodieet veel vlees, vis en groenten vinden. Granen, peulvruchten, suiker en zuivel zullen helemaal van je menu verdwijnen.

Het paleodieet is een optie voor de liefhebbers van vlees en vis, deze spelen in het paleodieet namelijk een grote rol. Ben je niet zo’n vleeseter, of ben je vegetarisch, dan zou ik je willen adviseren verder te kijken naar een dieet waarin vlees en vis minder een minder dominant onderdeel van het dieet zijn. Als vegetariër zou je het paleodieet wel kunnen volgen, alleen zal je met vleesvervangers nooit echt de richtlijnen van het dieet kunnen volgen. Bovendien is het paleodieet al een dieet met veel richtlijnen, als vegetariër wordt het dieet helemaal ingewikkeld.

Een voordeel van het paleodieet is dat je mag eten wanneer je honger hebt en niet hoeft te eten als je geen honger hebt, het bijhouden en tellen van calorieën is niet nodig. Wat goed is om te vermelden is dat het paleodieet niet echt iets is voor studenten welke rond moeten komen met een beperkt budget, het paleodieet is namelijk best wel een duur dieet om te volgen. De voedingsmiddelen welke je voor het paleodieet in huis zal moeten halen dienen namelijk biologisch te zijn. Daarnaast heeft het dieet zoveel richtlijnen en uitzonderingen dat je een goed paleodieet boek zal moeten kopen.

het kiezen van een dieet 4

Het DASH dieet

DASH is een afkorting voor Dietary Approaches to Stop Hypertension en is een dieet wat oorspronkelijk is ontwikkelt voor het verlagen voor de bloeddruk. Omdat bleek dat mensen welke dit dieet volgde ook veel gewicht verloren begint dit dieet steeds populairder te worden bij mensen welke het verlies van gewicht als doelstelling hebben. Bij het DASH dieet komt het erop neer dat je zo gezond mogelijk gaat eten waarbij je minder zout, suiker en vet zal gaan eten. Het voordeel van het DASH dieet is dat het een dieet is welke goed is voor je gezondheid.

Op het menu staan kip, vis, groenten, peulvruchten, fruit, granen, (ongezouten) noten en zaden.

Hopelijk heb je een aardige indruk gekregen van de diëten welke je zoal kunt volgen. Wil je meer informatie over deze en andere diëten, kijk dan eens op HappyHealthy.nl.

HELLO NEW YOU
BENEN EN BILLEN WORKOUT VIDEO

  • Korte en krachtige billen en benen workout zonder gewichten
  • Nadat je je gegevens hebt ingevuld ontvang je ‘m direct in je inbox!
  • Zowel voor beginners als voor gevorderden
  • Na afloop voel jij je energieker en is je stressniveau gezakt
  • Je ontdekt hoe fijn het is om vanuit huis te trainen, samen met mij!

"*" indicates required fields

Voornaam*

READY OM WEER LEKKER IN JE VEL TE ZITTEN?

Werkt het tellen van calorieën?

Werkt het tellen van calorieën?

Veel mensen tellen calorieën als ze af willen vallen. Bij recepten staat vaak het aantal calorieën, soms zelfs op de menukaart in een restaurant en je hebt er allerlei Apps voor. Maar werkt het...

read more
Couscous salade met ovengroenten

Couscous salade met ovengroenten

Deze couscous salade met ovengroenten is niet alleen heel makkelijk te maken, hij is ook super lekker en vol met gezonde vitaminen en eiwitten. Ik vind 'em heerlijk en hoop dat jij dat jij ook...

read more