“Ik wil het echt allemaal weer wat strakker hebben hoor, dus ik ga maar weer eens (wat meer) naar de sportschool.” of iets in die trant, is een opmerking die ik heel vaak hoor de laatste tijd. Heel goed, ik stimuleer iedereen die meer wil gaan sporten en aan z’n lichaam wil werken. Daar ga ik je echt niet van weerhouden. Ik merk alleen dat bij veel mensen de illusie bestaat dat een strakker lichaam (voornamelijk) wordt bepaald door te sporten. En dan maar klagen dat die abs nog steeds niet zichtbaar zijn na het zoveelste buikspier kwartiertje, terwijl ze daarna weer vrolijk een Big Mac Menu bij de McDonalds zitten weg te werken. Oké, dat is misschien een beetje overdreven, maar wat ik wil zeggen is: mijn ervaring is dat het belang van voeding voor een strakker lichaam vaak wordt onderschat. En dat je dat nog niet wist niet erg, dat heb ik zelf ook niet altijd geweten. Maar sinds ik ben begonnen met mijn Personal Body Plan heb ik heel veel geleerd over dit onderwerp. Tom Barten, founder van Personal Body Plan, heeft enorm veel kennis van voeding, training en gedrag en slaat met zijn berichten op Instagram altijd de spijker op z’n kop. Hij inspireert mij enorm en ik wil me ook meer gaan verdiepen in dit onderwerp. Daarnaast vind ik het heel leuk om jullie hier ook mee te inspireren en mee te nemen in deze journey. Wat ik je nu ga vertellen, vertel ik dus vanuit mijn ervaringen met Personal Body Plan, want ik deel de kennis om die abs toch zichtbaar te krijgen graag met jullie! Stiekem heb jij die buikspieren namelijk wel, maar er zit gewoon een laagje vet overheen! Leuk nieuws hè?

Negatieve energiebalans
Vaak wordt gezegd dat je resultaat voor 80% wordt bepaald door voeding en voor 20% door training. Dit zijn geen keiharde cijfers en resultaat is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk, maar het geeft je wel een indicatie hoe belangrijk voeding is om resultaat te bereiken. Ik zal even uitleggen hoe het zit: om vet verliezen moet je een negatieve energiebalans creëren. Dat betekent dat je moet zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Voorbeeldje: Als je normaal gesproken 2000 calorieën binnen krijgt op een dag en dit een tijdje verlaagd naar 1800 calorieën (en daarbij evenveel beweegt), dan zal je vet verbranden. (* Deze cijfers zijn slechts een indicatie om aan te geven hoe je een calorietekort creëert.) Langzaam zal je vetlaagje verdwijnen en dan pas krijgen je spieren de kans om zich te laten zien. Want ja, het is echt waar, iedereen heeft gewoon buikspieren!

negatieve energiebalans

Obsessief gedrag
Letten op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt en de voeding die je eet betekent overigens niet dat je jezelf hoeft uit te hongeren, helemaal niet. En ook niet dat je obsessief bezig moet zijn met het tellen van je calorieën en helemaal in de stress raakt als je misschien heel iets teveel hebt gegeten. Voeding is de brandstof van je lichaam, dat is de motor waarop jij leeft. Je hebt het nodig om normaal te kunnen functioneren. Het ‘probleem’ is alleen dat voeding voor ons altijd en overal beschikbaar is en we al gauw de neiging hebben om er teveel van te eten. Mijn tip (en ook stiekem ook een beetje een note to self) is: Eet bewust, denk goed na over iedere hap die je neemt en geniet ervan. Luister goed naar je lichaam en stop als je lichaam zegt dat je genoeg hebt gehad. Probeer een goede balans te vinden tussen lekker kunnen genieten van je eten en toch niet teveel eten. Er zijn verschillende manieren waarop jij bij kunt houden hoeveel calorieën je ongeveer eet, ook zonder die calorieën daadwerkelijk te tellen. Probeer een manier te vinden die voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt.

‘Gezonde’ voeding
“Ik eet alleen maar gezond, maar ik val maar niet af,” is een andere welbekende quote die ik al vaak heb gehoord. Clean eating en healthy food zijn termen waar we de laatste tijd mee dood worden gegooid. En ook hierbij wordt vaak weer een verkeerde illusie gewekt, namelijk dat je ‘gezonde’ voeding onbeperkt kunt eten. Helaas pindakaas, zo werkt het niet. Zoals ik al zei moet je voor een strakker lichaam minder eten dan de energie die je verbruikt. In essentie maakt het dus niet uit wat je dan eet. Want wat is eigenlijk ‘gezond’? Dat is iets wat wij zelf hebben bedacht en ons lichaam weet daar helemaal niks vanaf. We labelen producten zelf als ‘gezond’ of ‘niet gezond’ en jouw lichaam weet niet of jij het label ‘gezond’ of ‘niet gezond’ hebt geplakt op datgene wat jij net in je mond hebt gestopt. Natuurlijk haalt je lichaam meer nuttige voedingsstoffen uit bijvoorbeeld groenten en fruit en is dat dus beter om te eten dan een zak chips, een fles cola en een ijsje, maar je snapt denk ik wel het punt dat ik wil maken. Eet jij teveel van die ‘gezonde’ producten dan zal je alsnog niet afslanken. Het gaat erom dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt om zo een strakker lichaam te krijgen.

Groenten en fruit

Don’t quit the gym
Zeg nou niet meteen je abonnement bij de sportschool op nu ik je dit heb verteld! Een strakker lichaam krijg je namelijk ook niet alleen door op je voeding te letten. Training blijft, naast voeding, ook nog steeds een belangrijk element voor het shapen van je lichaam. Met name krachttraining is belangrijk om zichtbare lijnen en abs te creëren, maar daaroverlater meer.

sportschool

Heb je nog vragen of wil je meer weten over die onderwerp? Laat dan even een reactie achter en ik zal hier in een van mijn volgende blogs verder op in gaan. Ik wil jullie nog zoveel vertellen, maar voor nu sluit ik deze blogpost af.

See you next week 🙂

Liefs Denise


FASHIONSHOP